Επιβράδυνση πωλήσεων Porsche Taycan, στα πάνω της η Cayenne

Επιβράδυνση πωλήσεων Porsche Taycan, στα πάνω της η Cayenne

Κάποτε, η Porsche Taycan ήταν το τρίτο πιο καλοπουλημένο μοντέλο της μάρκας. Τώρα όμως φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική της.

Porsche Taycan

Οι παγκόσμιες ταξινομήσεις της Porsche Taycan μειώθηκαν κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ να είναι 35%. Κάτι που συμπαρασύρει τις συνολικές πωλήσεις της μάρκας, οι οποίες συνολικά μειώθηκαν κατά 7% σε 226.026 τεμάχια.

Μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η φίρμα στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως, όπου βρίσκεται στο -29%. Τη στιγμή όμως που η Porsche Taycan χωλαίνει, κάποια άλλα μοντέλα τραβούν μπροστά. Όπως η Cayenne με άνοδο 21% κι οι δύο εκδοχές της 718 με 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κι η Macan βρίσκεται στο -20%, αφού πλέον το νέο μοντέλο προσφέρεται μόνο με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. 

Η Porsche σημείωνε συνεχώς νέα ρεκόρ πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι έφτασε το πικ της και τώρα έρχεται νομοτελειακά μια μικρή κάμψη

Porsche Taycan

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή της Porsche για τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι, από 226.026 σε 242.722 πωλήσεις. Η νούμερο ένα αγορά της, η Βόρεια Αμερική, είχε πτώση κατά 5%, ενώ η Ευρώπη είχε αύξηση 1%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πήγε την Porsche 911 για επισκευή, της την κράτησαν 11 χρόνια

Αλλά οι παραδόσεις στην Κίνα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, στο -29% με μόλις 43.280 πωλήσεις. Ενώ μέχρι τώρα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Porsche, κινδυνεύει να πέσει στην τέταρτη θέση.

Porsche Taycan

Μόνο 14.042 αγοραστές επέλεξαν μία Porsche Taycan τους πρώτους εννέα μήνες, καθιστώντας τη λιγότερο δημοφιλή ακόμα κι από την 718, την Boxster και την Cayman. Τα δύο κεντρομήχανα μοντέλα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 10% παγκοσμίως, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να κάνουν παραγγελίες πριν το θερμικό μοντέλο αντικατασταθεί από αμιγώς ηλεκτρικό το 2025.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H τιμή της Porsche 718 Spyder RS στην Ελλάδα

Κι η Panamera δεν τα πάει καλά. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 20% στις 21.056 μονάδες, με την Porsche να αποδίδει την πτώση στη μετάβαση σε νέο μοντέλο και σε μια δύσκολη συγκυρία στην Κίνα.

Porsche Taycan

Η Macan τα πήγε ακόμη χειρότερα με -21%, κάτι που δεν μπόρεσε να αναπληρώσει η αύξηση 2% της 911 με 39.744 πωλήσεις παγκοσμίως. Μόνη μεγάλη διασωθείσα η Caynene.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σταματήστε να φορτίζετε τις Porsche Taycan πάνω από το 80%

Το γερμανικό SUV ανανεώθηκε στα τέλη του 2023 κι η νέα γκάμα — συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης S που αντάλλαξε τον V6 για έναν V8 — βρήκε 21% περισσότερους πελάτες. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 77.686, καθιστώντας το ως το πιο δημοφιλές όχημα της αυτοκινητοβιομηχανίας με διαφορά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube