ΕΕ και Κίνα συζητούν για ελάχιστες τιμές στα ηλεκτρικά αντί δασμών

ΕΕ και Κίνα συζητούν για ελάχιστες τιμές στα ηλεκτρικά αντί δασμών

Ύστερα από την επιβολή δασμών έως και 45,3% σε κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, Βρυξέλλες και Πεκίνο εξετάζουν μια εναλλακτική λύση μέσω συμφωνίας για ελάχιστες τιμές, με στόχο την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης.

Δασμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την καθιέρωση ελάχιστων τιμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ως εναλλακτική λύση στους δασμούς που επέβαλε η ΕΕ τον Οκτώβριο του 2024. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη, ενώ προηγουμένως το είχε αποκαλύψει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η πρόταση έρχεται ως απόρροια χθεσινής επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαίου επιτρόπου Εμπορίου, Maroš Šefčovič, και του Κινέζου υπουργού Εμπορίου, Wang Wentao. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Επιτροπής, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής ελάχιστων τιμών στις εισαγωγές κινεζικών EV, αντί της διατήρησης υψηλών δασμών.

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη βιομηχανία της, αλλά όχι με τίμημα έναν εμπορικό πόλεμο που θα πλήξει τους πάντες», σημειώνουν κύκλοι της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

ηλεκτρικά, δασμοί

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο Maroš Šefčovič έχει ήδη δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για ελάχιστες τιμές θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματική και εφαρμόσιμη με το ισχύον καθεστώς δασμών.

Ωστόσο, η πρόταση δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Μέχρι τώρα, παρόμοιες συμφωνίες για ελάχιστες τιμές είχαν εφαρμοστεί μόνο σε ομοιογενή προϊόντα, όπως τα ηλιακά πάνελ, και όχι σε σύνθετα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή εκφράζει σκεπτικισμό κατά πόσον μία ενιαία ελάχιστη τιμή μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη περιορισμού της ζημιάς που προκαλούν οι κινεζικές επιδοτήσεις στον ευρωπαϊκό κλάδο.

Οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο αφορούν ποσοστά έως 45,3% για τα κινεζικά EV, προστιθέμενοι στον βασικό δασμό εισαγωγής 10%. Ειδικότερα, οι δασμοί ήταν 17,0% για την BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για την SAIC. Ωστόσο, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Πεκίνο δείχνουν διατεθειμένες να εξετάσουν την άρση των δασμών, αν υπάρξει συμφωνία για δεσμευτικές ελάχιστες τιμές.

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο εμπορικών εντάσεων. Η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας συμπίπτει με την εντεινόμενη ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, που έχει ανοίξει μέτωπα εμπορικού πολέμου τόσο με την Κίνα όσο και με ευρωπαίους εταίρους. 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξάγει περίπου το ένα τρίτο των πωλήσεών της στην Κίνα, έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της στους δασμούς. Ο σύνδεσμος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VDA χαρακτήρισε τους δασμούς «λάθος» και καλωσόρισε τις διαπραγματεύσεις.

«Ανεξαρτήτως των παγκόσμιων εξελίξεων, θα πρέπει να εξεταστεί πώς θα μειωθούν τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο, αντί να δημιουργούνται νέα», ανέφερε εκπρόσωπος του συνδέσμου.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κρίνει αν οι δύο οικονομικοί γίγαντες θα καταλήξουν σε συμβιβασμό ή αν θα συνεχιστεί η πορεία σύγκρουσης με επίκεντρο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έναν από τους πλέον κρίσιμους και αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube