Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το Ράλι Πορτογαλίας [video]

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το Ράλι Πορτογαλίας [video]

Ποτάμια οι ειδικές του αγώνα από τις καταρρακτώδεις βροχές - Δείτε βίντεο από τον περυσινό αγώνα

Η Πορτογαλία είναι από τους αγώνες του WRC με τους πιο φανατικούς φίλους. Οι εικόνες με θεατές - ανθρωπομπαριέρες από παλαιότερους αγώνες κάνουν ακόμη το γύρο του κόσμου, όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί σε "τρελαμένους" για το άθλημα.
 
Στο καλαντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος βρίσκεται από το 1973 και στην αρχή ήταν μικτός αγώνας. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε χωμάτινο. Έδρα του αγώνα είναι η πόλη του Faro, μια πόλη που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Algarve.
 
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα γρήγορο αλλά και τεχνικό αγώνα με διαδρομές όπου τα φαρδία κομμάτια εναλλάσονται με στενά τεχνικα, ένω δεν απουσιάζουν τα θεαματικά άλματα. Όπως σε κάθε χωμάτινο αγώνα, έτσι και στην Πορτογαλία η σειρά εκκίνησης παίζει σημαντικό ρόλο με τους διεκδικητές της νίκης να θέλουν να βρίσκουν το δρόμο "καθαρό" μπροστά τους. Ειδικά φέτος όμως οι συνθήκες δεν θα είναι ίδιες με τις άλλες χρονιές. 
 
 
Στην περιοχή έδω και μέρες βρέχει καταρρακτωδώς και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με τη λάσπη να είναι πανταχού παρούσα. Μάλιστα οι οργανωτές αποφάσισαν να αλλάξουν ακόμη και το πρόγραμμα των αναγνωρίσεων, αφού οι δρόμοι επί της ουσίας ήταν απροσπέλαστοι. Η πρόγνωση του καιρού για τις ημέρες του αγώνα δεν είναι ακόμη σαφής, όμως η "ζημιά" έχει ήδη γίνει στις ειδικές και ο πονοκέφαλος των ομάδων θα είναι μεγάλος για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
 
Ακόμη μεγαλύτερος είναι για τους οργανωτές οι οποίοι στην άκρη του μυαλού τους έχουν τον εφιάλτη του 2001, όταν μετά από αντίστοιχες καιρικές συνθήκες η Πορτογαλία έχασε τη θέση της στο καλαντάρι του WRC. Από αγωνιστικής λοιπόν πλευράς οψώμεθα για το τί έχουμε να δούμε.
 
 
Σε ότι αφορά στον αγώνα αυτόν καθαυτόν δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.Αρχικά, θα υπάρξει μία σούπερ ειδική στη Λισαβόνα, την οπόια θα ακολουθήσουν 300 περίπου χιλιόμετρα απλής διαδρομής ως το Algarve όπου και ο "αληθινός" αγώνας. Τα δύο πρώτα σκέλη καλύπτουν περίπου από 150 αγωνιστικά χιλιόμετρα, ενώ το τελευταίο περιλαμβάνει μόλις τρεις ε.δ. μήκους 43,87 χλμ., χωρίς όμως να προβλέπεται επίσκεψη στο σέρβις παρκ που βρίσκεται παραδοσιακά στο στάδιο του Algarve.
 
Η VW θα συμμετάσχει με τρία αυτοκίνητα με τους Sebastien Ogier, Jari Matti Latvala και Andreas Mikkelsen στα μπάκετ, με το Γάλλο υπό κανονικές συνθήκες να είναι το μεγάλο φαβορί. Μάλιστα ο Ogier σε μια... πρόγευση του αγώνα, κέρδισε το Σάββατο μπροστά σε 200.000 θεατές το Fafe Rally Sprint. Σε κάθε περίπτωση ο Jari Matti Latvala δεν θα μείνει με τα χέρια κατεβασμένα, την ώρα που ο Andreas Mikkelsen έχει για φέτος στη ενεργητικό του μια πολύ καή εμφάνιση στη Σουηδία και μια κακή στο Μεξικό όπου μέτρησε τρεις εξόδους.
 
Η Citroen θα έχει και αυτή τρία αυτοκίνητα στον αγώνα, δύο με τους Mads Ostberg και Kris Meeke και ένα με τον Khalid Al Qassimi. Οι Γάλλοι "διψάνε" για τερματσιμό και βάθρο με τον Mads Ostberg να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για διάκριση από τους τρεις με βάση τις μέχρι τώρα εμφανίσεις τους και την προϊστορία του καθενός. 
 
Η Μ-SPORT του Malcolm Wilson θα έχει τέσσερα αυτοκίνητα, δύο με τους Mikko Hirvonen και Elfyn Evans και δύο για τους Robert Kubica και Ott Tanak, με τον Hirvonen να θέλει να επαναλάβει την καλή του εμφάνιση στο Μεξικό. 
 
Όσο για τον Kubica, μάλλον οι συνθήκες στο δρόμο δεν θα τον ευνοήσουν και τόσο, αφού έτσι κι' αλλιώς το μέγα θέμα με την ομάδα είναι ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τη συχνότητα με την οποία βγαίνει από το δρόμο... Χαρακτηριστικό της... ευκολίας που έχει στις εξόδους ο Πολωνός είναι ότι βγήκε από το δρόμο και στις αναγνωρίσεις!!!
 
Στη Hyundai τέλος, θα έχουν να "σερβίρουν" και αυτοί τρία αυτοκίνητα με τους Thierry Neuville, Juho Hanninen και Dani Sordo στα μπάκετ των i20 WRC. Η ιστορία των οδηγών έχει στην πρώτη θέση των πιθανοτήτων για διάκριση τον Thierry Neuville που είχε κάνει πολύ καλή εμφάνιση πέρυσι στον συγκεκριμένο αγώνα, ενώ το βάθρο στο Μεξικό έχει ανοίξει την όρεξη του Βέλγου. Hanninen και Dani Sordo θα παλέψουν για το καλύτερο, με τον δεύτερο να έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον αγώνα και σαφώς την προτίμηση του κοινού λόγω Ιβηρικής καταγωγής.
 
Ράλι Πορτογαλίας (3–6 Απριλίου)
Επιφάνεια Χώμα
Πρώτος αγώνας στο WRC 1973
Αγώνες που έχουν προσμετρήσει στο WRC 34
Συνολικό Μήκος 1.404,55 Km
Ειδικές Διαδρομές 16
Συνολικά Χλμ. Ειδικών 339,46 Km
Μεγαλύτερη Ε.Δ. 9η – 12η Santana da Serra (31,90 Km)
Μικρότερη Ε.Δ. 1η  Lisboa (3,27 Km)
 
 
Νικητές  2013
1 Ogier (VW Polo WRC)
2 Hirvonen (Citroen DS3 WRC)
3 Latvala (VW Polo R WRC)
 
 
Ωράριο Αγώνα
Tετάρτη
Shakedown 14:30 μμ – 19:00 μμ
Πέμπτη
Πανηγυρική εκκίνηση (Εστορίλ): 15:00 μμ
SSS1 Lisboa 3,27 Km - 18:01 μμ
Παρασκευή
Ωράριο σκέλους: 09:00 πμ – 18:10 μμ
Ε.Δ. και Km 6 / 146,04 Km
Σάββατο
Ωράριο σκέλους 08:30 πμ – 18:20 μμ
Ε.Δ. και Km 6 /146,28 Km
Κυριακή
Ωράριο σκέλους 07:45 πμ – 12:25 μμ
Ε.Δ. και  Km 3/43,87 Km

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube