O Neuville εξηγεί πως οδηγούμε στα περίφημα water splashes της Αργεντινής [video]

O Neuville εξηγεί πως οδηγούμε στα περίφημα water splashes της Αργεντινής [video]

Μάθετε όλα τα μυστικά των «παγκοσμίων» δια στόματος του οδηγού της Hyundai

Tα θεαματικά περάσματα μέσα από τα νέρα είναι τα αγαπημένα τόσο των θεατών όσο και των φωτογράφων που σπεύδουν από νωρίς να πιάσουν θέση για να απολαύσουν τα «όπλα» του WRC να περνούν μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες λίμνες.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νομίζουν πως η διαδικασία είναι απλή (flat out και ανοικτοί καθαριστήρες), τα πράγματα μόνον έτσι δεν είναι.
Ο οδηγός της Hyundai Τ. Νeuville μας εξηγεί ότι το πέρασμα από τα water splashes (η Αργεντινή φημίζεται γι' αυτά και έχει πάρα πολλά), απαιτεί στρατηγική και μέτρα προφύλαξης για να μην... μείνεις αμέσως μετά τη λιμνούλα. Το να γεμίσει ένας κύλινδρος του κινητήρα με νερό είναι το πιο εύκολο, λέει ο Neuville και εξηγεί τι ακριβώς κάνουν τα πληρώματα.
Ιδού λοιπόν τα μυστικά:

1: Η γνώση γλυτώνει από μπελάδες
Το πιο σημαντικό από όλα, λέει ο Neuville, είναι οι σωστές σημειώσεις.Πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς το βάθος, το μήκος της λιμνούλας αλλά και τι κρύβει από κάτω. Ετσι καθορίζεις τον τρόπο που θα περάσεις.Κάποιες φορές μπορείς να περάσεις flat out και κάποιες όχι. Πρέπει επισης να ξέρεις από που θα μπεις και πως θα βγεις σε σχέση με το τι έπεται. Υπάρχουν φορές που πρέπει να επιβραδύνουμε πολύ για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα περισσότερα «splashes» φέτος στην Αργεντινή έχουν βάθος 10-15 εκατοστά. ΤΟ βαθύτερο 20 εκατοστά.

2: Προετοιμασία αυτοκινήτου


Όπως όλα τα WRC αυτοκίνητα, έτσι και το δικό μας έχει ένα ειδικό σύστημα προστασίας, που ενεργοποιείται από τον συνοδηγό μου, ο οποίος ξέρει καλύτερα από τον καθένα πότε θα φτάσουμε στα νερά, αλλά και πως θα περάσουμε μέσα από αυτά. Το σύστημα λειτουργεί με ένα μοχλό-διακόπτη (φαίνεται στη φωτογραφία με το κίτρινο χρώμα) και όταν χρειάζεται ο συνοδηγός τον τραβά προς τα πάνω. Οταν ενεργοποιηθεί τότε ένα ειδικό κλαπέτο κλείνει τις υποδοχές από όπου μπαίνει ο αέρας στον κινητήρα και θα μπορούσε να γεμίσει νερά.Ο κινητήρας σε αυτή την περίπτωση «αναπνέει» μιας δεύτερης εισόδου αέρα που το άνοιγμά της βρίσκεται αντίθετα από τη φορά του αυτοκινήτου και άρα δεν κινδυνεύει να βάλει νερά. Ταυτόχρονα οι ανεμιστήρες ψύξης του κινητήρα κλείνουν για να μην σπάσουν με την αντίσταση του νερού και μπαίνουν σε λειτουργία και οι καθαριστήρες.


3: Κράτα ψηλά τη μύτη
Αν πρόκειται για μια κοινή όχι πολύ βαθιά λιμνούλα τότε οδηγούμε σαν να μην υπάρχει επί της ουσίας. Ομως, όταν το αυτοκίνητο μπαίνει στο νερό, φρενάρει. Το πιο σημαντικό είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο φρένο και στο πόση δύναμη θα δώσεις με το γκάζι για να είναι η μύτη του αυτοκινήτου στο ίδιο ύψος με αυτό που είχε τη στιγμή που έμπαινες στο νερό. Αν έχεις τη σωστή δόση, τότε το αυτοκίνητο θα κυλήσει πάνω στο νερό σαν ένα σκάφος. Είναι υπέροχη αυτή η αίσθηση, λέει ο Neuville.

4: Φουλ γκάζι
Αν έχεις κάνει όλα αυτά σωστά, τότε πατάς βαθιά το γκάζι και βγαίνεις έξω από το νερό. Την ίδια στιγμή ο συνοδηγός απενεργοποιεί τον μηχανισμό προστασίας του κινητήρα ο οποίος «αναπνέει» πλέον κανονικά και εσύ έχεις όλη τη δύναμη διαθέσιμη για να συνεχίσεις τη μάχη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube