Οδηγούμε το αγωνιστικό χωμάτινο μονοθέσιο SR KartCross

Οδηγούμε το αγωνιστικό χωμάτινο μονοθέσιο SR KartCross

Είναι παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Και ταυτόχρονα μια εξελιγμένη πολεμική μηχανή, αν οδηγηθεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Το SR KartCross είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις.

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Δεν είναι ένα buggy, από αυτά με την τεράστια άρθρωση ανάρτησης που καταπίνουν εμπόδια και σκαρφαλώνουν παντού, φτιαγμένα για extreme οδήγηση off road. Είναι στην ουσία ένα χωμάτινο καρτ. Φτιαγμένο για να κινείται γρήγορα, με την ίδια λογική που το κάνουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα ράλι. Όχι Ντακάρ λοιπόν, αλλά WRC.

Ο αρχικός σχεδιασμός του έγινε στην Ολλανδία, αλλά η Athanasoulas Rally Team (ART) έχοντας εξασφαλίσει τα εργοστασιακά σχέδια και τα δικαιώματα παραγωγής το εξέλιξε και από φέτος θα έχει την δυνατότητα να το κατασκευάζει στην Ελλάδα.

Το σωληνωτό πλαίσιο, εγκεκριμένο από την ΟΜΑΕ σε σχέση με τις προδιαγραφές ασφάλειας, είναι ένα σωληνωτό χωροδικτύωμα. Το κάλυμμα είναι από συνθετικά υλικά, πολυεστέρα και κέβλαρ. Μελετώντας το SR KartCross καταλαβαίνει κανείς ότι από τον αρχικό σχεδιασμό του έχει μελετηθεί για την μέγιστη απόδοση στην αγωνιστική οδήγηση. Και έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση από την ART.



Άλλες κατασκευές που είναι περισσότερο «χομπίστικες» έχουν το ψυγείο του κινητήρα ψηλά, όπως και το δοχείο καυσίμου. Και την μπαταρία κρεμασμένη στην ουρά, κάτω από την αεροτομή. Αυτού του είδους ο σχεδιασμός διευκολύνει την πρόσβαση στον κινητήρα και κάνει πιο εύκολη την συντήρηση. Και την ζωή του μηχανικού. Αλλά για την οδήγηση, οι συνέπειες είναι αρνητικές, αφού το κέντρο βάρους βρίσκεται ψηλά και αρκετά πίσω. Στο SR KartCross είναι ακριβώς στη λεκάνη του οδηγού. Το ρεζερβουάρ είναι πίσω από την πλάτη του, η μπαταρία στα αριστερά του και το ψυγείο στα δεξιά του. Όλα χαμηλά βαλμένα και τέλεια μοιρασμένα αριστερά δεξιά για τέλειο ζύγισμα, όπως το κάνουν στην F1. Σε σχέση με άλλα οχήματα του είδους, πολύ χαμηλότερα τοποθετημένο, περίπου 5-7 cm, είναι και το μοτέρ.

Μιλώντας για αυτό, είναι 600 cc, από Suzuki GSX-R, με απόδοση 130 PS στις 14.500 rpm και ροπή 6,6 kgm στις 11.500 rpm. Η κίνηση μεταδίδεται από ένα σειριακό εξάρι κιβώτιο με λεβιέ ή έξτρα σύστημα με paddles στο τιμόνι το οποίο λειτουργεί με συμπιεσμένο αέρα. Δεν υπάρχει διαφορικό. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς με αλυσίδα και γρανάζι πάνω σε μια κεντρικά τοποθετημένη πλήμνη, στις άκρες τις οποίας προσαρμόζονται τα θηριώδη ημιαξόνια που αντέχουν την κακομεταχείριση.



Η εξάτμιση διαθέτει αγωνιστικό μεταλλικό καταλύτη και αισθητήρα λάμδα, ο οποίος είναι απαραίτητος στον προγραμματισμό του άγραφου εγκεφάλου ο οποίος φροντίζει την διαχείριση. Με τις επεμβάσεις της ART έχει μειωθεί το σκαλοπάτι απόδοσης στις 7.000-8.000 rpm, κυρίως «γεμίζοντας» τις πιο χαμηλές στροφές.

Η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια, πλήρως ρυθμιζόμενα: Η απόσταση από το έδαφος, οι γωνίες κάμπερ και κάστερ, η σύγκλιση και φυσικά η σκληρότητα ελατηρίων/αμορτισέρ προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του τερέν και στις προτιμήσεις του οδηγού. Η ψαγμένη σχεδίαση σε σχέση με τα σημεία στήριξης δεν αφήνει την γεωμετρία να αλλάζει όταν το αυτοκίνητο πιέζεται, κι αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό των καθαρόαιμων αγωνιστικών. Μόνο το αρνητικό κάμπερ αυξάνεται, κι αυτό ελάχιστα, όταν το ρύγχος βυθίζεται στα φρένα. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να έχεις ακριβές και άμεσο μπροστινό στην είσοδο της στροφής.

Οι βασικοί τροχοί είναι για το χώμα, διαστάσεων 165/70 R10 εμπρός και 225/40 R10 πίσω. Για την άσφαλτο χρησιμοποιούνται τροχοί 165/70 R14 – 225/40 R14 και ελάχιστες είναι οι αλλαγές που χρειάζονται ώστε το SR KartCross να αγωνιστεί και στην άσφαλτο, στην πίστα ή ακόμη και σε αγώνες αναβάσεων. Στο εξωτερικό επιτρέπεται σε μονοθέσια και πρωτότυπα. Στην χώρα μας για την ώρα απαγορεύεται καθώς απαιτούνται διπλές μπαριέρες ως χαμηλά στο έδαφος, ώστε να μην μπορεί το μονοθέσιο να περάσει από κάτω.



Το cockpit δεν είναι όσο στενάχωρο φαίνεται, εφόσον μπορεί να φιλοξενήσει έναν οδηγό ύψους 1,88 και βάρους λίγο κάτω από 100 kg. Το μικρό άνοιγμα είναι μια πρόκληση, αλλά αν βρεις τον τρόπο η διαδικασία γίνεται μέρος της απόλαυσης. Ο Λάμπρος μπαίνει βάζοντας πρώτα το ένα πόδι μέσα και λυγίζει τον κορμό. Για πιο μεγάλα σκαριά σαν το δικό μου, είναι ευκολότερο να βάλεις και τα δύο πόδια μέσα και να αφήσεις το σώμα να γλιστρήσει στο κάθισμα.

Το συγκεκριμένο έχει το έξτρα ψηφιακό πολυόργανο με τηλεμετρία. Στην οθόνη πέρα από τις στροφές του κινητήρα και τα χιλιόμετρα έχεις ενδείξεις για την επιλεγμένη σχέση, για την θερμοκρασία νερού και λαδιού και άλλα χρήσιμα. Η πρώτη κουμπώνει με συμπλέκτη. Το πεντάλ είναι μαλακό αλλά έχει τεράστια διαδρομή και θέλει λίγη συνήθεια για να βρεις το σημείο που πιάνει, κάπου στη μέση. Πριν ξεκινήσεις δοκιμάζεις το φρένο με το αριστερό πόδι. Εδώ τα πεντάλ είναι τρία και η δύναμη της συνήθειας λέει φρένο με το δεξί, όπως στο αυτοκίνητο. Αλλά όταν ο ειδικός λέει ότι με το αριστερό είναι καλύτερα, επιβάλλεται να προσπαθήσεις.

Αν ξέχασα να το αναφέρω νωρίτερα, να το πω πριν να είναι αργά: Από χώμα δεν έχω ιδέα. Έχω οδηγήσει μόνο συμβατικά αυτοκίνητα. Μάλιστα τα σύγχρονα SUV και crossover φοράνε συνήθως σπορ λάστιχα για άσφαλτο. Και μόλις στρίψεις το τιμόνι στο χώμα, πας ευθεία. Αυτό εδώ, καμία σχέση. Και δεν φοράει κάποιο πολύ «χωμάτινο» λάστιχο. Το πέλμα έχει αρκετά πυκνή χάραξη, κατάλληλη για τις πίστες autocross που είναι 60% άσφαλτος και 40% χώμα.

Από τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πραγματικό αγωνιστικό μηχάνημα. Έχει ακριβές μπροστινό και πρόσφυση που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει στο χώμα. Δίχως εμπειρία από τέτοιο τερέν φανταζόμουν ότι απλώς θα υποχωρεί το έδαφος χωρίς κάποια αντίσταση να μεταφέρεται στο σύστημα διεύθυνσης. Όμως το τιμόνι έχει πολύ ζωντανή αίσθηση, αυτήν ακριβώς που περιμένεις από την πλήρως μηχανική συνδεσμολογία. Σύντομα αρχίζω να ξεθαρρεύω. Νιώθω άνετα με τις αντιδράσεις του πλαισίου και αρχίζω να βρίσκω ομοιότητες με το καρτ.

Στο δεύτερο σκέλος, έχοντας πλέον κάπως εξοικειωθεί με την χάραξη, ο στόχος είναι να απλοποιήσουμε τα πράγματα και οδηγώντας πιο «στρογγυλά», να κινηθούμε για τα καλά πάνω από το σκαλοπάτι, στο δεύτερο μισό του φάσματος των στροφών. Και μέχρι κάποιο βαθμό το καταφέρνουμε. Η εμπιστοσύνη στο σασί χτίζεται σταδιακά και μεταφράζεται σε λιγότερα φρένα και περισσότερη φόρα στα γρήγορα κομμάτια. Είναι ακριβές και ισορροπημένο, ρυθμίζεται χωρίς να δαγκώνει, ακόμη και στη μεταφορά βάρους.

Η απόλαυση είναι απερίγραπτη. Η ένταση της εμπειρίας μοναδική. Εκεί που πλανάρεις με μισή στροφή ανάποδο, με τα shift lights να ανάβουν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο και το 4 στη μέση της οθόνης να δείχνει τη σχέση στο σασμάν, κανένα αυτοκίνητο δρόμου δεν χωρά στο μυαλό σου, όσο εξωτικό ή δυνατό κι αν είναι. Συνηθίζουμε να λέμε για κάποια μοτέρ αυτοκινήτου ότι στροφάρουν με λύσσα και ήχο μοτοσικλέτας supersport. Μόνο που εδώ ακριβολογούμε. Επιταχύνει καταιγιστικά, ακούγεται σαν διάολος να σου τριβελίζει το μυαλό, σε πωρώνει να τραβήξεις κι άλλη μια φορά το paddle. Έχει βαλβίδα cut off αλλά προς τα πάνω θέλει ένα ελάχιστο άσε για να την πάρει. Είναι μέρος κι αυτό της ιεροτελεστίας. Τα κατεβάσματα είναι απόλυτα, όπως ακριβώς φαντάζεσαι σε ένα αγωνιστικό. Όταν αλλάζεις από το τιμόνι έχει πλάκα να βλέπεις το λεβιέ να κινείται μόνος του, σα να τον σπρώχνει κάποιο αόρατο φάντασμα.

Μια κοφτή ανάσα πριν ανέβεις στο φρένο είναι κάμποσα μέτρα κερδισμένα στην ευθεία. Αγχώνεσαι μήπως το παράκανες και εκτεθείς, φρενάρεις δυνατά με το αριστερό και τελικά διαπιστώνεις με θετική έκπληξη ότι απλώς μπήκες στον φάκελο λειτουργίας. Στον μαγικό του κόσμο. Αυτό των καθαρόαιμων αγωνιστικών μηχανών. Προφανώς κάνει εντυπωσιακές πάντες. Τοποθετείται από πριν και γράφει τροχιές με το γκάζι και τέρμα ανάποδο. Αλλά δεν πάει γρήγορα έτσι. Για να γράψει χρόνο θέλει μικρές, λεπτές και ακριβείς κινήσεις με το τιμόνι. Θέλει να φτάσεις στη στροφή με τα σωστά χιλιόμετρα, να φρενάρεις αποφασιστικά και την ώρα ακριβώς που νιώθεις την ουρά να ελαφρώνει στο τελείωμα του φρεναρίσματος, να μπεις στο γκάζι. Πρέπει να μειώνεις το διάστημα που μένεις με στριμμένους τροχούς και να μεγαλώνεις τις ευθείες.



Προφανώς εδώ μιλάμε για το δικό μας όριο και όχι της κατασκευής. Αυτοί που ξέρουν να το πάνε όπως πρέπει και έχουν μέτρο σύγκρισης, όπως οι Αθανασούλας, Ιαβέρης Jr. και άλλοι μιλούν για επιδόσεις WRC προηγούμενης γενιάς σε Ειδική Διαδρομή. Αυτή την εμπειρία προσφέρει η ART με το SR KartCross, το οποίο πωλείται σε τιμή που ξεκινά από €14.000. Διατίθεται επίσης για ενοικίαση, για όσους θέλουν να ζήσουν ότι πλησιέστερο σε μία WRC εμπειρία, υπό την καθοδήγηση του πρωταθλητή Λάμπρου Αθανασούλα. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και όλα τα στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.srkartcross.gr

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube