Moto GP: Από πού ξεφύτρωσε αυτός;

Moto GP: Από πού ξεφύτρωσε αυτός;

Βλέπαμε τον Jack Miller είτε στις τελευταίες θέσεις είτε να σέρνεται στην άσφαλτο μετά από πτώση. Και ξαφνικά κέρδισε το Ολλανδικό GP στο Assen!

Ο 21χρονος Αυστραλός δυσκολευόταν να βρει τη φόρμα του στα MotoGP από τότε που προωθήθηκε κατευθείαν στη μεγάλη κατηγορία από τη Moto3 των μονοκύλινδρων 250αριών.

Εκεί είχε έρθει 2ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 (φωτ. κάτω), χάνοντας τον τίτλο –μετά από διάφορες ατυχίες – για 2 μόνο βαθμούς από τον Alex Marquez, μικρό αδελφό του δυο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή MotoGP, Marc Marquez.

Οι γνώστες είχαν όμως διακρίνει το μεγάλο ταλέντο του Jack Miller και η επίσημη Honda HRC ανέλαβε να τον προωθήσει, όπως είπαμε, κατευθείαν στην κατηγορία MotoGP με τα 4κύλινδρα χιλιάρια των 250+ ίππων. Ο Αυστραλός έτρεξε πέρσι με τη Honda  της ιταλικής ομάδας LCR και φέτος τρέχει με αυτήν της βελγικής ομάδας Marc VDS που είναι γνωστή για την προώθηση νέων ταλέντων.

Πριν από το Ολλανδικό GP στο Assen, το καλύτερο αποτέλεσμα του νεαρού Αυστραλού ήταν μια 10η θέση στη Βαρκελώνη, ενώ είχε τρεις εγκαταλείψεις από πτώσεις κι έναν αγώνα δεν τον ξεκίνησε λόγω τραυματισμού στα δοκιμαστικά.

Ο καλύτερος αγώνας του μέχρι χθες ήταν στο περσινό Βρετανικό GP στο Silverstone, όπου έπεσε τελικά πάνω στον team-mate του, τον Cal Crutchlow, καθώς μάχονταν για μια θέση στο βάθρο.

«Αυτό [η νίκη στο Assen] ξεκαθαρίζει ότι ξέρω να οδηγώ μοτοσικλέτα και δεν είμαι ένας ηλίθιος», δήλωσε ο Miller. «Ξεπληρώνει τη Honda και τους άλλους για το στοίχημα που έβαλαν και το ρίσκο που πήραν φέρνοντάς με κατευθείαν από τη Moto3 στα MotoGP, και για όλες τις επικρίσεις που δέχτηκαν και δέχτηκα κι εγώ – με κάποιους να λένε “είναι βλάκας” και τέτοια. 

«Αυτό τα κάνει όλα να αξίζουν τον κόπο. Είναι μια εκπληκτική αίσθηση, δεν μπορώ αληθινά να την περιγράψω».

Στις βρεγμένες συνθήκες του Assen, o Miller ανέβηκε από τη 18η θέση της εκκίνησης για να περάσει τον Marc Marquez (φωτ. κάτω) και να πάρει τη νίκη, σε έναν αγώνα όπου ο επικεφαλής Valentino Rossi και ο poleman Andrea Dovizioso έπεσαν κι ο Jorge Lorenzo τερμάτισε μόλις 10ος, παραδεχόμενος ότι «ήταν πιο αργός παρά ποτέ».

«Μερικές φορές ενθουσιάζομαι υπερβολικά, αλλά προσπάθησα να μείνω όσο πιο ήρεμος μπορούσα», είπε ο Miller. «Βάλαμε τα μαλακά λάστιχα και μπορέσαμε να κάνουμε κάμποσες ρυθμίσεις στο στήσιμο επειδή είχαμε κάνει πολλές δοκιμές στο βρεγμένο φέτος. Είχα φοβερή αίσθηση. Πίεσα για να περάσω τους άλλους και να ανέβω».

Ο Marquez δήλωσε ότι είχε το νου του περισσότερο στο να τερματίσει και να αυξήσει τη βαθμολογική του πρωτοπορία παρά στο να πάρει τη νίκη. Και ο Miller είπε ότι αυτό φαινόταν από το πώς οδηγούσε ο Ισπανός.

«Όταν ο Vale [Rossi] έπεσε στο χαλίκι, είδα ότι ο Marc ηρέμησε λιγάκι. Ο Marc δεν ήθελε να πάρει ρίσκα. Ποιος θα μπορούσε να τον κατηγορήσει γι’ αυτό; Αν εγώ έβλεπα τον εαυτό μου να με προσπερνά, θα έλεγα “α, αυτός ο μαλ… θα πέσει σε δυο λεπτά”».

Η νίκη στην Ολλανδία ανέβασε τον Miller από την 20ή στη 13η θέση της βαθμολογίας των MotoGP, αλλά ο Αυστραλός δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα αλλάξει ριζικά η χρονιά του. Οι δορυφορικές ομάδες της Honda δυσκολεύονται με τη φετινή μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα ο Miller και ο team-mate του –και προπέρσινος πρωταθλητής Moto2– Tito Rabat, να ξεκινούν τους αγώνες από τις πιο πίσω θέσεις.

«Να έρθουν τα πάνω-κάτω στη χρονιά; Δεν ξέρω. Είναι σπουδαίο για μένα που πήρα αυτή τη νίκη, όμως όλοι ξέρουμε την πραγματικότητα. Μαθαίνουμε ακόμα. Η άνοδος από τη Moto3 στα MotoGP ήταν μεγάλο βήμα».

Ο Miller βέβαια δεν είναι χθεσινός στους αγώνες. Τρέχει με μοτοσικλέτες και «γουρούνες» από τα 8 του χρόνια και είχε πάρει κάμποσους τίτλους στην Αυστραλία σε χωμάτινες πίστες (dirt track) και motocross, πριν έρθει στην Ευρώπη για να αγωνιστεί στα 125 κυβικά, να πάρει το αντίστοιχο γερμανικό πρωτάθλημα και να προωθηθεί στη Moto3 όπου διακρίθηκε με την εργοστασιακή ομάδα ΚΤΜ του Aki Ajo.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube