Dakar Special: Η μεγάλη περιπέτεια ξεκινά [video]

Dakar Special: Η μεγάλη περιπέτεια ξεκινά [video]

Πρώτη ειδική η Asuncion- Resistenca μήκους 454 km. - Δείτε από πού θα περάσει ο αγώνας

Ιδού λοιπόν η εκκίνηση για τη μεγαλύτερη περιπέτεια! Ράλι Dakar 2017. Συνολικά 318 οχήματα, δηλαδή 144 μοτοσικλέτες, 37 Quads, 87 αυτοκίνητα, 10 UTV και 50 φορτηγά ξεκινούν για έναν αγώνα επιβίωσης, όπου ο τερματισμός και μόνον είναι επιτυχία, πόσω μάλλον η νίκη!
 
Για τους λάτρεις των στατιστικών, πρέπει να πούμε πως έχουμε συμμετοχές από 60 διαφορετικές εθνικότητες. Κυρίαρχη δύναμη είναι αυτή των Γάλλων που καλύπτει το 14,37% των συμμετεχόντων και ακολουθούν οι Ολλανδοί (13,97%), οι Αργεντίνοι (12,38%), οι Ισπανοί (7,58%), οι Ιταλοί (5,79%) και οι Τσέχοι (4,79%), με το υπόλοιπο 41,12% να καλύπτεται από τις υπόλοιπες εθνικότητες. 

Κυρίαρχη δύναμη είναι χωρίς αμφιβολία η Peugeot που έχει στις τάξεις της ονόματα «βαριά» και με ιστορία: Στα γαλλικά μπάκετ, αυτά του 3008 DKR θα κάθονται εκτός από τον πολυνίκη  Stephane Peterhansel (12 φορές νικητή του αγώνα) και Carlos Sainz (1 φορά νικητής), ο εννιά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC Sebastien Loeb και ο Cyril Despres.  
Άπαντες θα διεκδικήσουν τη διάκριση όχι μόνον με αντίπαλο τους οδηγούς των άλλων ομάδων αλλά αναμένεται να δούμε και ομηρικές μάχες μεταξύ τους στα 9.000 km και στις 13 μέρες που διαρκεί ο αγώνας-μαραθώνιος.
 
 
Στην ομάδα της ΜΙΝΙ ο Mikko Hirvornen πλαισιώνεται από τους Orlando Terranova και Yazzer Al ARajhi, ενώ με την Toyota θα αγωνιστούν οι Nasser Al-Attiyah (μέχρι πέρυσι έτρεχε με ΜΙΝΙ), Nani Roma, Giniel De Villiers και Eric Van Loon.
 
 
Ειδικά για φέτος, ο αγώνας προβλέπεται πιο σκληρός από κάθε άλλη χρονιά, αφού οχήματα και οδηγοί θα δοκιμαστούν σε ειδικές διαδρομές στο ψηλότερο σημείο που έχει ποτέ βρεθεί αγωνιστικό αυτοκίνητο. Το πέρασμα των αγωνιστικών στη Βολιβία, σηματοδοτεί τρεις ημέρες αγώνα σε υψόμετρα μεταξύ 1.700 και 3.500 μέτρων
Να θυμίσουμε πως το 2016 νικητής ήταν ο Stephane Peterhansel με το Peugeot 2008 DKR που είδε πρώτος τον τερματισμό, ακολουθούμενος από τον Nasser Al-Attiyah με Mini ALL4 και τον Giniel De Villiers στην τρίτη θέση με Toyota Hilux.
 
 
Στις μοτοσικλέτες το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι φυσικά η KTM, ωστόσο τόσο η Yamaha όσο και η Honda έχουν εξελίξει πολύ δυνατές μοτοσικλέτες και έχουν στις τάξεις τους κορυφαίους οδηγούς. Η Honda βασίζει τις ελπίδες της στον Joan Barreda Bort, έναν από τους ταχύτερους αλλά και πιο άτυχους αναβάτες του Dakar. Η Yamaha ποντάρει στον Πορτογάλο Helder Rodrigues, επίσης έμπειρο στο συγκεκριμένο αγώνα αναβάτη, που ελπίζει ότι θα ανακόψει την επέλαση των ΚΤΜ με τον περσινό νικητή  Toby Price και τον δεύτερο Stefan Svitko.

 
 
Στα φορτηγά τέλος η νίκη αναμένεται να κριθεί ανάμεσα στις ομάδες των Kamaz, Iveco (είχε κερδίσει πέρυσι με τον Gerard De Rooy) και ΜΑΝ χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. 
Σε κάθε περίπτωση, σε έναν αγώνα σαν το Dakar δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάϊντερ και βέβαια δεν υπάρχουν προγνωστικά. Απλά ό,τι σημειώνουμε το κάνουμε με βάση την στατιστική και την προϊστορία οδηγών και ομάδων.  
Για την ιστορία επίσης να σημειώσουμε πως ο αγώνας ξεκίνησε το 1979, ως αγώνας Paris-Dakar, που ξεκινούσε από τη γαλλική πρωτεύουσα και εξελισσόταν στην Αφρική.
 
 
Ο αγώνας ακυρώθηκε το 2008 λόγω του πολέμου στη Μαυριτανία και το 2009 μεταφέρθηκε (για λόγους ασφαλείας ) στη Λατινική Αμερική, χωρίς όμως να χάσει τον χαρακτήρα του. Η περιπέτεια που κρατά 13 ολόκληρες μέρες διασχίζει τα πιο αφιλόξενα μέρη της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Παραγουάης, των τριών χωρών που φέτος φιλοξενούν τον αγώνα.
 
Μερικά από τα κρίσιμα σημεία και στοιχεία του φετεινού αγώνα:
- Η εκκίνηση γίνεται στην Asunción της Παραγουάης και ο τερματισμός στο Buenos Aires της Αργεντινής.
- Στην 4η ε.δ. τα πληρώματα θα «ανέβουν» σε υψόμετρο 3.500 μέτρων και για 6 συνεχείς ημέρες θα παραμείνουν σε υψόμετρο όχι χαμηλότερο των 3.000 μ.
- Η μεγαλύτερη ειδική διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 977 km και είναι η 9η του αγώνα.
- Επτά ειδικές διαδρομές έχουν μήκος πάνω από 400 χλμ. και μία πάνω από 500 χλμ.
- Το σύνολο των ειδικών διαδρομών είναι πάνω από 4.000 km.
- 1.200 είναι οι προγραμματισμένες ώρες μετάδοσης του αγώνα. Πάνω από 70 τηλεοπτικά δίκτυα θα καλύψουν τον αγώνα προσφέροντας εικόνα σε περισσότερες από 190 χώρες.
- Για την ασφάλεια του αγώνα θα βρίσκονται επί ποδός πάνω από 22.000 άτομα (στρατιωτικοί, αστυνομία, οργανωτές).
- Τα 60 άτομα του ιατρικού προσωπικού έχουν στη διάθεσή τους 7 ελικόπτερα και 32 οχήματα. 
 
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλη τη διαδρομή του Ράλι Dakar 2017

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube