Ακούστε μουσική από το –για πολλούς– πιο μελωδικό αγωνιστικό ever! [video]

Ακούστε μουσική από το –για πολλούς– πιο μελωδικό αγωνιστικό ever! [video]

Ξεχάστε για μια στιγμή τα κλαρίνα και τα λαϊκά του Πάσχα, κι ακούστε έναν Alfa V6 να τραγουδά το «Ω, Γλυκύ μου Έαρ» με το δικό του τρόπο.

Καλά τα τούρμπο, καλή η τεχνολογία, όμως ο ήχος των αγωνιστικών έχει πάρει την κάτω βόλτα τα τελευταία χρόνια.  

Καιρός λοιπόν να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να δώσουμε λίγη χαρά στα αυτιά μας ακούγοντας μια Alfa Romeo 155 V6 TI από το DTM της δεκαετίας του 1990 να τραγουδάει άριες σε μια σύγχρονη ιταλική ανάβαση.

Ξέρω, έχουμε ανεβάσει πέρσι ένα video με το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά τα παρακάτω πλάνα είναι διαφορετικά κι έχουν διπλάσια διάρκεια – για τη διπλάσια απόλαυση.

Το κείμενο για το αυτοκίνητο όμως δεν είναι ανάγκη να το ξαναγράψω, αφού μπορώ να δανειστώ το περσινό του Μιχάλη Γεωργιάδη:

«Ο ήχος [των υβριδικών V6 της F1] δεν συγκρίνεται με την κλασική συνταγή αυτού του ατμοσφαιρικού V6 από τα 90s. Ο κινητήρας της Alfa ήταν 2.5 V6. Αρχικά με περιεχόμενη γωνία 60 μοιρών. Έβγαζε 420 ίππους στις 11.500 rpm.  Στα διάφορα στάδια της εξέλιξής του έφτασε ως τους 490 ίππους στις 11.800 rpm. Ήταν τόσο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ώστε στα μέσα του 1996 η Alfa έφερε στους αγώνες ένα νέο μπλοκ με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών. Ο κινητήρας ήταν τεχνολογικά προηγμένος, όσο και οι κινητήρες F1 της εποχής. Οι κεφαλές ήταν εξελιγμένες από την Cosworth.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Θα δακρύσεις με τον ήχο του Renault Espace F1 [video]

Το μοτέρ ήταν φτιαγμένο από αλουμίνιο και τιτάνιο, οπότε ήταν και πολύ ελαφρύ. Στην αρχική μορφή του ζύγιζε μόλις 106 kg. Το δεύτερο μπλοκ είχε νέο στρόφαλο, με δύο αντικριστούς κυλίνδρους ανά κομβίο, αντί ενός για κάθε μπιέλα που είχε το πρώτο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν κοντύτερο κατά 7 cm στρόφαλο. Και έναν ελαφρύτερο κατά 10 κιλά κινητήρα, που έφτασε να ζυγίζει μόλις 96 kg. Όλο το αυτοκίνητο ζύγιζε κάτω από 1.060 kg.

Το κιβώτιο ήταν εξάρι σειριακό ημιαυτόματο, με ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα επιλογής. Και η μετάδοση γίνονται και στους τέσσερις τροχούς. Με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κεντρικό διαφορικό και μπλοκέ εμπρός και πίσω. Η κατανομή, αναλόγως της χάραξης της πίστας, έπαιζε από 35-65 εμπρός-πίσω, ως 40-60. Τα φρένα ήταν της Brembo, με τεχνολογία F1. Και το σοφιστικέ ABS ήταν της Bosch.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Renault F1 V8 και V10 στο δυναμόμετρο [video]

Η Alfa 155 κέρδισε το Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού το 1993, με τον Nicola Larini να νικά στους 11 από τους 22 αγώνες. Από το ’93 ως το ’96 το αυτοκίνητο πήρε συνολικά 38 νίκες».

Αν δεν χορτάσατε, ακούστε άλλα 3’ 21” ιταλικής όπερας ΕΔΩ.

[Πηγές: ΤΝΤ Video, drive.gr]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube