1-2 της Toyota στον 2ο φετινό αγώνα του WEC στο Spa [on board video]

1-2 της Toyota στον 2ο φετινό αγώνα του WEC στο Spa [on board video]

Η πιο «αργή» Toyota κέρδισε τον αγώνα, μπροστά από την Porsche. Απολαύστε έναν γύρο στο Spa με ένα φετινό πρωτότυπο LMP1.

Τα σύγχρονα πρωτότυπα LMP1 είναι πραγματικά τέρατα, όπως φαίνεται από τον τρόπο που η Porsche 919 κατασπαράζει τις καμπές του Spa. Πάντως η Toyota κέρδισε τον αγώνα.

Η Toyota εξασφάλισε το 1-2 στον δεύτερο γύρο του φετινού WEC στο Spa, με τους Nakajima, Davidson και Buemi στο αυτοκίνητο #8 να αξιοποιούν τις δύο «κίτρινες» περιόδους σε όλη την πίστα ώστε να πάρουν τη νίκη με διαφορά μικρότερη από 2” από το αυτοκίνητο #7 των Mike Conway και Kamui Kobayashi, το οποίο είχε την πρωτοπορία στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Η πρώτη «κίτρινη» περίοδος ήρθε όταν η #86 Gulf Racing Porsche σταμάτησε στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού στα μισά του αγώνα. Μόλις είδε το συμβάν η Toyota κάλεσε την #7 TS050 HYBRID στα pits, αναμένοντας την περίοδο «προσοχής», κάτι αντίστοιχο του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας της F1. Το δεύτερο αυτοκίνητο #8 έμεινε έξω έναν γύρο επιπλέον. Οι κριτές άργησαν να βγάλουν την κίτρινη σημαία, οπότε ο Davidson πίεσε αυτόν σε αυτόν τον επιπλέον γύρο ενώ το #7 ήταν στα pits. Έτσι μια διαφορά των 25” έγινε 15”.

Ο Conway αργότερα έπιανε με γρήγορο ρυθμό τον Nakajima, όταν ο Francois Perrodo τράκαρε με το #28 πρωτότυπο LMP2 της TDS Racing στην είσοδο της Stavelot, στην αρχή της 5ης ώρα. Έτσι η πίστα «κιτρίνισε» και πάλι. Το αυτοκίνητο #7 είχε μόλις κάνει το δικό του pitstop με τον αγώνα σε εξέλιξη, ενώ το #8 είχε πάλι την τύχη να κάνει το δικό του pitstop με τον αγώνα «παγωμένο». Πράγμα που μεταφράστηκε σε προβάδισμα 40”. Το οποίο όμως στο τελευταίο μέρος του αγώνα σταδιακά εξανεμίζονταν. Ο Kobayashi έριξε τη διαφορά στα 2 μόλις δευτερόλεπτα στην αρχή του τελευταίου γύρου και προσπάθησε να περάσει τον Buemi αλλά η κυκλοφορία δεν του το επέτρεψε, τερματίζοντας τελικά 1,922” πιο πίσω.

Η Porsche πήρε την 3η και 4η θέση, με τις 919 HYBRID να τρέχουν με το αεροδυναμικό πακέτο χαμηλής κάθετης δύναμης, αυτό που θα χρησιμοποιήσουν στον επόμενο αγώνα στα μέσα Ιουνίου που δεν είναι άλλος από το θρυλικό 24ωρο Le Mans. Στο βάθρο ανέβηκαν οι Brendon Hartley, Earl Bamber και Timo Bernhard, παρότι είχαν ένα κλατάρισμα και χρειάστηκε να αντικαταστήσουν το εμπρός μέρος των πάνελ του αμαξώματος.

Ο Hartley πέρασε τον Conway για την δεύτερη θέση στην προτελευταία ώρα, αλλά την έχασε είχε μια μονομαχία με την #36 Signatech Alpine στο τελευταίο σικέιν (Bus Stop) με αποτέλεσμα να ανοίξει μια τρύπα στο αμάξωμα. Η Porsche #1 των Lotterer, Jani και Tandy που είχε πάρει την pole position τερμάτισε στην 4η θέση, ενώ η 3η Toyota TS050 HYBRID με το αεροδυναμικό πακέτο χαμηλής κάθετης δύναμης των Sarrazin, Lapierre και Kunimoto ολοκλήρωσε στην 5η θέση, έναν γύρο πίσω, 11 γύρους μπροστά από το ιδιωτικό ByKolles ENSO CLM P1/01.

Στο παρακάτω video, κάνουμε έναν γύρο με τον Earl Bamber, στις ελεύθερες δοκιμές. Χωρίς κυκλοφορία, η Porsche 919 Hybrid, με το αεροδυναμικό πακέτο χαμηλής κάθετης δύναμης, κατάλληλο για τις ευθείες του Le Mans, επιτίθεται στις καμπές του Spa με σοκαριστική βιαιότητα και περνά την Eau Rouge τέρμα γκάζι. Υπενθυμίζουμε ότι τα σύγχρονα πρωτότυπα LMP1 βγάζουν 900 ίππους.    

Η pole position της Porsche 919 για τον συγκεκριμένο αγώνα ήρθε με χρόνο 1’54”097. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους σε σχέση με την F1, αυτό είναι 7” πάνω από τον περσινό χρόνο της pole position του Nico Rosberg. Φέτος, η F1 αναμένεται να είναι πολύ γρηγορότερη στο Spa με τα νέα μονοθέσια που παράγουν πολύ περισσότερη κάθετη δύναμη και τα πολύ φαρδύτερα λάστιχα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube