Βόλτα με όλα τα μονοθέσια της McLaren [video]

Βόλτα με όλα τα μονοθέσια της McLaren [video]

Ένα εκπληκτικό video μας βάζει στη θέση του οδηγού όλων των μονοθεσίων της McLaren από το ’75 μέχρι σήμερα.

Μην κρίνετε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Η McLaren είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες σε ιστορία και τίτλους ομάδες της F1.

O Bruce McLaren ίδρυσε την ομάδα το 1966 και ξεκίνησε να τρέχει σε Grand Prix με ένα μονοθέσιο που είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει ο ίδιος, με κινητήρα Ford V8. Από τότε η McLaren μετρά οκτώ παγκόσμια πρωταθλήματα, 182 νίκες και 155 pole positions. Μόνο η Ferrari και η Williams έχουν περισσότερους τίτλους.

Η βόλτα μας ξεκινά από το cockpit της McLaren M23 του Emerson Fittipaldi, ο οποίος αγωνίστηκε το 1975 με μοτέρ Cosworth. Στη συνέχεια, ταξιδεύουμε με τον James Hunt, το 1976, τη χρονιά της θρυλικής του κόντρας με τον Lauda στο τέλος της οποίας στέφθηκε πρωταθλητής για έναν μόλις βαθμό.

Περνώντας από το ένα μονοθέσιο στο άλλο, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον ήχο των ατμοσφαιρικών V8 Cosworth μέχρι το 1983, οπότε η McLaren πέρασε στη εποχή των τούρμπο με τους TAG V6. Ακολούθησε η Honda, το 1988 και η εποχή της μυθικής κόντρας δύο ιερών τεράτων, η τιτανομαχία Senna – Prost.

Η Honda συνέχισε να οδηγεί τη McLaren σε νίκες και τίτλους ως το 1992. Για τις δύο επόμενες σεζόν η ομάδα επέστρεψε στους V8 Ford Cosworth. Δεν είχαν την ισχύ των Renault της εποχής, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Senna να πάρει το ’93 τέσσερις αξέχαστες νίκες. Οι δύο από αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αξιομνημόνευτων στην ιστορία του σπορ, στο βρεγμένο Donington Park και στο Monaco.

Μετά την σύντομη συνεργασία με την Ford, ακολούθησε μία επίσης σύντομη με την Peugeot, πριν έρθει η εποχή της Mercedes, μια συνεργασία που κράτησε 19 χρόνια. Οι McLaren-Mercedes ήταν γρήγορες εξ’ αρχής αλλά στο κυνήγι της απόλυτης ταχύτητας είχαν πιέσει τα πάντα στο απόλυτο όριο. Πάγια τακτική του Adrian Newey που τότε ήταν επικεφαλής του τεχνικού τμήματος. Όταν έλυσαν τα προβλήματα αξιοπιστίας σάρωσαν το ’98 ([πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών) και το ’99 (πρωτάθλημα οδηγών για τον Hakkinen). Ένας ακόμη τίτλος οδηγών ήρθε το 2008 με τον Hamilton.

Πηγή Carscoops

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube