Renault και Mercedes ανοιχτές σε συνεργασία στην F1

Renault και Mercedes ανοιχτές σε συνεργασία στην F1

Η Mercedes μπορεί να βοηθήσει την συνεργάτιδά της στα αυτοκίνητα δρόμου, να αλλάξει τον τρόπο που συμμετέχει στην F1

Οι επικεφαλής της Mercedes και της Renault, που είναι ανταγωνίστριες στην F1, ανακοίνωσαν ότι θέλουν να συνεργαστούν σε θέματα που δεν άπτονται του ανταγωνισμού, ενώ εντείνονται οι φήμες ότι η Mercedes μπορεί να προμηθεύει με κινητήρες την ομάδα της Red Bull.

H Mercedes και η Renault-Nissan έχουν ήδη μια 6ετή συνεργασία στα αυτοκίνητα δρόμου, εξελίσσοντας από κοινού μοντέλα (όπως τα Smart και Twingo), ανοίγοντας εργοστάσια και μοιραζόμενες πόρους.

Όμως η Renault, που έχει συμβόλαιο για να προμηθεύει τη Red Bull F1 με κινητήρες μέχρι το τέλος του 2016, εξετάζει είτε να αγοράσει τη δική της ομάδα F1 είτε να αποσυρθεί εντελώς από το σπορ στο τέλος της φετινής χρονιάς – μετά τις συνεχείς επικρίσεις που δέχεται από τη Red Bull για την απόδοση των κινητήριων μονάδων της.

«Είτε θα αποσυρθούμε είτε θα προχωρήσουμε – αυτό είναι το θέμα συζητήσεων που βρίσκονται εν εξελίξει», είπε ο πρόεδρος της Renault-Nissan, Carlos Ghosn, προσθέτοντας ότι αν παραμείνει η Renault στην F1, θα προμηθεύει ξανά πελάτες με κινητήρες μόνον αφού έχει οργανώσει τη δική της ομάδα F1.

Η απόφαση της Renault να τρέχει με τη δική της ομάδα λέγεται ότι εξαρτάται από το αν θα πάρει το επιπλέον χρηματικό έπαθλο που δίνεται σε ομάδες οι οποίες έχουν ιστορικά στηρίξει την F1 (όπως η Ferrari και η Williams). 

Ο Ghosn έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, η Renault δεν θα προμηθεύει ομάδες με πελατειακούς κινητήρες αφού λήξουν τα τρέχοντα συμβόλαιά της με Red Bull και Toro Rosso.

Λόγω αυτής της απόφασης, οργίαζαν οι φήμες στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης ότι η Mercedes θα μεσολαβούσε, είτε για να προμηθεύσει τη Red Bull το 2016 με κινητήρες του 2015, είτε για να γίνει μια συμφωνία ώστε οι ομάδες της Red Bull να πάρουν κινητήρες Mercedes που θα μετονομαστούν σε Infiniti, καθώς η ιαπωνική φίρμα ανήκει στη Renault-Nissan και είναι κύριος χορηγός της Red Bull Racing.

Η Mercedes και η Renault δεν μπορούν να συνεργαστούν στην εξέλιξη τεχνικών εξαρτημάτων, αφού αυτό αντιβαίνει τους κανονισμούς της F1. Όμως η Mercedes θα μπορούσε να συμφωνήσει στον τερματισμό του συμβολαίου προμήθειας κινητήρων στη Lotus, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά της ομάδας από τη Renault και τη μετεξέλιξή της σε εργοστασιακή ομάδα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι συνεργάτες στα αυτοκίνητα δρόμου είναι ανοιχτοί και σε συνεργασία στην F1, o Ghosn είπε: «Έχω ανοιχτό διάλογο με τον Dieter [Zetsche, πρόεδρο της Daimler AG] σχετικά με την F1. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστές, αλλά αν υπάρχουν κάποιοι τομείς που δεν αλλάζουν τη φύση της συνεργασίας, γιατί όχι;»

Όταν ο Zetsche ρωτήθηκε αν βλέπει κάποιο τρόπο η Red Bull να τρέχει του χρόνου με κινητήρες Mercedes, απάντησε: «Θα θέλαμε πολύ η Renault να παραμείνει στην F1, αλλά είναι δική της απόφαση. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ αυτό με οποιονδήποτε τρόπο, θα το κάνουμε».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube