Πως και πόσο έχει αλλάξει το τιμόνι στην F1 [video]

Πως και πόσο έχει αλλάξει το τιμόνι στην F1 [video]

Από το κλασικό λεπτό ξύλινο μέχρι τα σημερινά gamepads με τους δεκάδες διακόπτες και τις οθόνες, η εξέλιξη της τεχνολογίας των αυτοκινήτων έχει επιβάλλει την μετάλλαξη σε αυτό που γνωρίζαμε κάποτε ως τιμόνι.

Το τιμόνι είναι το Α και το Ω στην οδήγηση. Πέρα όμως από το έργο της διεύθυνσης, στην πορεία των χρόνων έχει εξελιχθεί σε ένα πολυεργαλείο, τόσο στα αυτοκίνητα δρόμου όσο κυρίως στους αγώνες. Άλλωστε από εκεί ξεκίνησαν οι αλλαγές και οι τάσεις της μόδας, πριν περάσουν στα καθημερινά μοντέλα.

Κάποτε ήταν εξαιρετικά απλό, ένας σκελετός σχήματος X ή τριάκτινος, από αλουμίνιο και ένα ξύλινο στεφάνι. Σχετικά μεγάλης διαμέτρου ώστε να απαιτείται λιγότερη δύναμη για την περιστροφή του, τότε που η αντίσταση του συστήματος διεύθυνσης ήταν πολύ έντονη και υποβοήθηση δεν υπήρχε. Αργότερα η διάμετρος μίκρυνε, γιατί έτσι απαιτούνταν μικρότερη κίνηση των χεριών για την ίδια γωνία των τροχών. Ταυτόχρονα, με τα cockpits να γίνονται όλο και πιο στενά, υπήρχε και σαφές χωροταξικό πλεονέκτημα.

Δείτε ακόμη Δοκιμάζουμε την πισωκίνητη Lamborghini Huracan LP580-2 [video]

Στην πορεία προτιμήθηκε το δέρμα ως επένδυση, για την πιο υψηλή τριβή του, και στο κεντρικό τμήμα προστέθηκε αφρώδες υλικό ως μια υποτυπώδης προστασία για τον οδηγό σε περίπτωση σύγκρουσης. Ακόμη τότε υπήρχε χώρος για... αισθητικά στοιχεία, όπως το σήμα της μάρκας που το κατασκεύαζε στον αφαλό (Nardi, MOMO, κ.λπ.) βιδάκια και άλλα που εξελίχθηκαν σε σχεδιαστικά φετίχ και για τα τιμόνια των αυτοκινήτων δρόμου.

Η επένδυση σουέντ κρίθηκε προτιμότερη, επειδή είχε ακόμη καλύτερο κράτημα με τα ανάλογα γάντια. Στο μεταξύ άλλαζε και το σχήμα, αναλόγως των χωροταξικών απαιτήσεων, με φαλτσοκομμένο κάτω ή πάνω μέρος, με κάποια τιμόνια να μοιάζουν σχεδόν τετράγωνα. Κάποια στιγμή τα μονοθέσια άρχισαν να γίνονται πιο σύνθετα τεχνικά. Και τα cockpits όλο και μικρότερα. Οπότε δεν υπήρχε αρκετός χώρος για τους διακόπτες στους οποίους έπρεπε να έχει πρόσβαση ο οδηγός στην διάρκεια του αγώνα. Έτσι προστέθηκε ένας διακόπτης στο τιμόνι, μετά ένας άλλος, και πάει λέγοντας. Μετά ήρθαν τα ημιαυτόματα κιβώτια και τα paddles πίσω από το τιμόνι. Ο συμπλέκτης επίσης μεταφέρθηκε σε "αυτί" πίσω από το τιμόνι. Το οποίο στο εμπρός μέρος του γέμισε με περιστροφικούς διακόπτες και μπουτόν για την χαρτογράφηση κινητήρα, κιβωτίου, διαφορικού, για την επικοινωνία με το pitwall, για τον περιοριστή ταχύτητας, μετά για το KERS, στη σύγχρονη εποχή για το DRS και πολλά. Δεδομένα φυσικά τα shiftlights όπως και η οθόνη TFT πολλαπλών ενδείξεων. Το μέγεθος και η θέση διαμορφώνεται αναλόγως των προτιμήσεων του κάθε οδηγού.

Δείτε ακόμη Δοκιμάζουμε την McLaren 570 S [video]

Στα αυτοκίνητα παραγωγής, εταιρείας όπως η McLaren και η Porsche έχουν αφαιρέσει τα πάντα από το τιμόνι, διαφημίζοντας με καμάρι μια επιστροφή στην αγνότητα. Στους αγώνες, δύσκολο να δούμε κάτι ανάλογο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube