Πιο αυστηρά κριτήρια για τη superlicence

Πιο αυστηρά κριτήρια για τη superlicence

H FIA αυστηροποιεί τα κριτήρια για την απονομή της ειδικής άδειας οδήγησης μονοθεσίου Formula 1. Και τα GP για το 2015 γίνονται 21!

Οι κανονισμοί απονομής της superlicence από το 2016 ορίζουν ελάχιστο όριο ηλικίας τα 18 χρόνια και απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια αγωνιστική πείρα σε μονοθέσια.

Τα αυστηρότερα κριτήρια συμφωνήθηκαν σε συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC) της FIA, χθες Τετάρτη.

Η απόφαση να αλλάξει ο κανονισμός για τη superlicence είχε ως αιτία την πρόσληψη του Max Verstappen (φωτογραφία) από την Toro Rosso για τη σεζόν του 2015, παρότι ο Ολλανδός ήταν μόλις 16 ετών και στην πρώτη του αγωνιστική χρονιά με αυτοκίνητο, όταν υπογράφτηκε η συμφωνία.

Η FIA ορίζει πως, για πληροί ένας οδηγός τα κριτήρια για τη superlicence από το 2016, πρέπει να έχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να γνωρίζει τον αγωνιστικό κανονισμό της F1.

Επίσης, η επιτυχία στις μικρότερες κατηγορίες, για να δοθεί η superlicence, θα κρίνεται με σύστημα βαθμολόγησης – αντί η άδεια να δίνεται στους πρωταγωνιστές του κάθε πρωταθλήματος.  

Επιπλέον, οι νέοι οδηγοί θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 300 km δοκιμών με σύγχρονα ή παλιότερα μονοθέσια F1.

Το WMSC επικύρωσε και μια σειρά από αλλαγές στους κανονισμούς της F1:

Οι διπλοί βαθμοί στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς καταργούνται, όπως αναμενόταν. Επίσης καταργούνται οι επανεκκινήσεις από στάση των αγώνων μετά το safety car.

Αντίθετα, το εικονικό safety car (VSC) επικυρώθηκε, για τις περιπτώσεις που δεν είναι τόσο σοβαρές ώστε να απαιτούν κανονικό safety car.

21 ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2015

Στο επίσημο αγωνιστικό ημερολόγιο της F1, που επικυρώθηκε από το WMSC, περιλαμβάνεται και το GP της Κορέας, που επιστρέφει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται όμως με αστερίσκο ως «προς επιβεβαίωση»

Δεν έγινε γνωστό αν το GP θα λάβει χώρα στην πίστα Mokpo, όπως το 2010-2013, ή αν θα διοργανωθεί σε σιρκουί σε δρόμους της Σεούλ, σύμφωνα με την ιδέα που προωθεί ο πρώην promoter του αγώνα, Joe Chung.

Πάντως οι αγώνες, μαζί με το GP του Μεξικού που επίσης επιστρέφει, γίνονται 21 – αριθμός ρεκόρ για την F1.

To Αγωνιστικό Ημερολόγιο Formula 1 2015

15 Μαρτίου Αυστραλία
29 Μαρτίου Μαλαισία
12 Απριλίου Κίνα
19 Απριλίου Μπαχρέιν
3 Μαϊου Κορέα*
10 Μαϊου Ισπανία
24 Μαϊου Μονακό
7 Ιουνίου Καναδάς
21 Ιουνίου Αυστρία
5 Ιουλίου Μ. Βρετανία
19 Ιουλίου Γερμανία
26 Ιουλίου Ουγγαρία
23 Αυγούστου Βέλγιο
6 Σεπτεμβρίου Ιταλία
20 Σεπτεμβρίου Σιγκαπούρη
27 Σεπτεμβρίου Ιαπωνία
11 Οκτωβρίου Ρωσία
25 Οκτωβρίου ΗΠΑ
1 Νοεμβρίου Μεξικό
15 Νοεμβρίου Βραζιλία
29 Νοεμβρίου Αμπού Ντάμπι

* Προς επιβεβαίωση

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube