Κόντρα Hamilton – Rosberg: Η Mercedes έτοιμη να βάλει έναν από τους δύο «στον πάγο»

Κόντρα Hamilton – Rosberg: Η Mercedes έτοιμη να βάλει έναν από τους δύο «στον πάγο»

Είναι ελεύθεροι να αγωνίζονται χωρίς team orders, αλλά θα τεθεί σε… διαθεσιμότητα ο υπαίτιος της επόμενης μεταξύ τους σύγκρουσης.

Ο Lewis Hamilton και ο Nico Rosberg αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα αν συγκρουστούν ξανά, στερώντας από την ομάδα πόντους στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Μετά από σύσκεψη που έγινε εν όψει του GP της Μ. Βρετανίας το Σαββατοκύριακο, οι δύο πιλότοι είναι ακόμη ελεύθεροι να αγωνίζονται χωρίς team orders, αλλά έλαβαν αυστηρότατη προειδοποίηση από την ομάδα να μην επαναλάβουν τα όσα συνέβησαν στον τελευταίο γύρο του αυστριακού GP ή ακόμη χειρότερα όσα έγιναν πριν μερικές εβδομάδες στην Βαρκελώνη. Τα μέτρα που έχει λάβει η ομάδα εσωτερικά δεν έχουν ανακοινωθεί με κάθε λεπτομέρεια. Μεταξύ των επιλογών είναι το βαρύ χρηματικό πρόστιμο,  που λέγεται ότι είχε επιβληθεί πρόπερσι στον Rosberg μετά την επαφή στο Spa. Αλλά το μέτρο αυτό δεν θεωρείται ότι «πονάει» αρκετά ώστε να αποτρέψει κάποιον από τους δύο να κινηθεί επιθετικά εναντίον του αντιπάλου του. Έτσι σκέφτονται μέχρι και τον αποκλεισμό από αγώνα αυτού που θα θεωρηθεί υπεύθυνος για μια σύγκρουση, ποινή που πλήττει σοβαρά το κύρος του οδηγού και τον καταστρέφει βαθμολογικά ενώ διεκδικεί το πρωτάθλημα.

«Είχαμε μια συζήτηση και δώσαμε μια τελευταία πολύ σοβαρή προειδοποίηση», δήλωσε ο Toto Wolff. «Είναι ξεκάθαρο και στους δύο οδηγούς ότι είναι πολύ δυσάρεστο για όλους μας όταν η ομάδα χάνει βαθμούς εξ’ αιτίας τέτοιων καταστάσεων. Έδειξαν να το καταλαβαίνουν. Είχαμε μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων στους τελευταίους αγώνες. Κανείς μας δεν θέλει να βρίσκεται σε αυτή την θέση».

Ο Wolff ξεκαθάρισε στους οδηγούς ότι η προειδοποίηση δεν αφορά μόνο σοβαρές συγκρούσεις όπως αυτές στην Βαρκελώνη και στην Αυστρία, αλλά και μικροεπαφές όπως αυτή στην πρώτη στροφή στο GP του Καναδά, που κόστισαν θέσεις στον έναν από τους δύο οδηγούς και από τύχη δεν προκλήθηκε ζημιά σε κάποιο από τα δύο αυτοκίνητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκατάλειψη.

«Δεν θέλουμε να τους βλέπουμε να γυρίζουν την πίστα σαν να κάνουν παρέλαση, αλλά δεν η ομάδα δεν μπορεί να αναλώνεται άλλο σε συσκέψεις για το ποιος φταίει και πόσο, για το ένα ή το άλλο περιστατικό», δήλωσε αγανακτισμένος ο Wolff. Παρόλα αυτά παραδέχτηκε ότι είναι θετική για την Mercedes όλη αυτή η προσοχή και η δημοσιότητα της οποίας τυγχάνει εξ’ αιτίας της κόντρας των δύο οδηγών της. «Αντιλαμβάνονται την σημασία που έχουν κόντρες σαν αυτή για εμάς και για το ίδιο το σπορ, δίνουν ωραίους τίτλους και δημοσιεύματα στον Τύπο. Για αυτό και δεν είναι εύκολη άσκηση ο χειρισμός της υπόθεσης. Σε λίγα χρόνια ίσως να κοιτάζουμε πίσω και να αναγνωρίζουμε στην κόντρα Hamilton – Rosberg ένα έπος ανάλογο της κόντρας Senna – Prost. Για αυτό και δεν θέλουμε απλώς να εξουδετερώσουμε αυτή τη μάχη», δήλωσε ο αγωνιστικός διευθυντής της Mercedes.

Στέρηση δοκιμών ή και αποκλεισμός από αγώνα
Μετά τη σύγκρουση των δύο στο Spa το 2014, είχαν επιβληθεί στον Rosberg «κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα» που πιστεύεται ότι ήταν ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Όμως οι δύο οδηγοί είναι τόσο πλούσιοι που ένα πρόστιμο από την ομάδα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλο για να τους «τσούξει». Οπότε η επόμενη λύση θα πρέπει να είναι η στέρηση χρόνου δοκιμών, με τον αποκλεισμό κάποιου από τους δύο από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής – πράγμα που θα τον δυσκολέψει να στήσει σωστά το μονοθέσιό του.

Τη θέση του στις ελεύθερες δοκιμές μπορεί να πάρει είτε ο εφεδρικός οδηγός της ομάδας, Pascal Wehrlein, που αγωνίζεται με τη Manor, ή ακόμη και ο 19χρονος πρωταθλητής GP3, ο Γάλλος Esteban Ocon, που η Mercedes έχει δώσει δανεικό στη Renault. O Ocon θα πάρει μέρος στις ελεύθερες δοκιμές του Silverstone με τη Renault και στις δύο μέρες δοκιμών εξέλιξης με τη Mercedes, οπότε θα έχει την εμπειρία.

Σε ακραία περίπτωση, ο Wehrlein ή ο Ocon μπορεί να πάρει τη θέση των Hamilton ή του Rosberg ακόμα και σε αγώνα.

Πάντως, μετά τη σημερινή συνάντηση ο Hamilton δήλωσε: «Η μοίρα μας ήταν πάντα στα χέρια μας, οπότε δεν αλλάζει τίποτε. Μπορώ ακόμη να μάχομαι, πράγμα που είναι θετικό. Δεν θα υπάρχουν διαταγές από την ομάδα, πράγμα σπουδαίο για τους φαν, οπότε νομίζω πως όλοι πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube