GP ΗΠΑ: Νίκη και τίτλος για τον Hamilton [πλήρες ρεπορτάζ]

GP ΗΠΑ: Νίκη και τίτλος για τον Hamilton [πλήρες ρεπορτάζ]

O Lewis Hamilton με τη νίκη στις ΗΠΑ κατοχύρωσε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του, ενώ ο team-mate του, Rosberg, πέταξε την ευκαιρία για νίκη προς το τέλος του αγώνα.

O Hamilton τερμάτισε 2,8” μπροστά από τον team-mate και κύριο αντίπαλό του, τον Nico Rosberg, μετά από έναν αγώνα 56 γύρων γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.

Ξεκινώντας από τη δεύτερη θέση του grid, o Hamilton ήρθε δίπλα στον poleman Rosberg στην ανηφόρα προς την πρώτη στροφή και, έχοντας την εσωτερική, έσπρωξε –για μία ακόμη φορά– τον αντίπαλό του εκτός πίστας καθώς οι τροχοί των δύο Mercedes ακούμπησαν μεταξύ τους. Μέχρι να ξαναμπεί στην πίστα, ο Rosberg είχε πέσει στην 5η θέση.

Πιο πίσω, ο Felipe Nasr έχασε μέρος της εμπρός πτέρυγας της Sauber στη στροφή 1 του δεύτερου γύρου, χτυπώντας από πίσω τον team-mate του, Marcus Ericsson. Τα θραύσματα στην πίστα έφεραν το εικονικό Safety Car.

Στην επανεκκίνηση του αγώνα, ο Hamilton καθυστέρησε τους πίσω του τόσο που ο Rosberg κατάφερε να περάσει γρήγορα τις δύο Red Bull των Daniel Ricciardo και Daniil Kvyat.

Στους επόμενους γύρους, με όλους να φορούν τα ενδιάμεσα λάστιχα καθώς η πίστα δεν είχε ακόμη στεγνώσει για σλικ, έγινε μια επική μάχη ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους, τις δύο Mercedes και τις δύο Red Bull.

O Ricciardo πήρε την πρώτη θέση από τον Hamilton στον 15ο γύρο και ο Rosberg τον ακολούθησε λίγο αργότερα. Αυτό ανάγκασε τον Hamilton να μπει στα pits στο τέλος του 18ου γύρου για να βάλει τα μαλακά σλικ. Τον μιμήθηκαν και οι υπόλοιποι, είτε στον ίδιο γύρο είτε στον επόμενο

Από πρώτος και τέταρτος αντίστοιχα, οι Hamilton και Rosberg ανέβηκαν στην 3η και 1η θέση περνώντας τους Kvyat και Ricciardo καθώς οι Red Bull δεν ήταν τόσο γρήγορες με τα σλικ.

Όταν ο Ericsson εγκατέλειψε από βλάβη στη Στροφή 11, η θέση της Sauber ανάγκασε τους οργανωτές να βγάλουν το Safety Car. Έτσι μηδενίστηκε η διαφορά των 10,6” που είχε ανοίξει ο Rosberg από τον Hamilton, ο οποίος είχε πάρει τη 2η θέση από τον Ricciardo λίγο πριν βγει το Safety Car.

Όλοι εκτός από τους τέσσερις πρώτους, τους Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Kvyat, σταμάτησαν για άλλη μια αλλαγή ελαστικών, με τον Sebastian Vettel, που ήταν 5ος, να φοράει τα μεσαία Pirelli με την ελπίδα να φτάσει ως το τέρμα.

Όταν έφυγε το Safety Car μετά από 5 γύρους, o Γερμανός της Ferrari πέρασε γρήγορα τους Kvyat και Ricciardo για να πάρει την 3η θέση πριν από ένα ακόμα συμβάν.

Ο Nico Hulkenberg (Force India) στην προσπάθειά του να περάσει τον Ricciardo και να του πάρει την 5η θέση, χτύπησε τη Red Bull με αποτέλεσμα να του σπάσει η πτέρυγα και ο τροχός και να εγκαταλείψει, φέρνοντας ένα δεύτερο εικονικό Safety Car. Αμέσως ο Rosberg σταμάτησε για λάστιχα, αλλά ο Hamilton έμεινε στην πίστα.

Στον 42ο γύρο, με τον Rosberg στα 6” από τον Hamilton, ξαναβγήκε το Safety Car όταν ο Kvyat έχασε τον έλεγχο και χτύπησε στην μπαριέρα πριν την είσοδο των pits.

Αυτό επέτρεψε στον Hamilton να κάνει το δεύτερο pit-stop του και να βγει πίσω από τον Rosberg. Οι ελπίδες του Γερμανού να καθυστερήσει την έκβαση του πρωταθλήματος χάθηκαν όταν έχασε τον έλεγχο στην επιτάχυνση από τη Στροφή 15 και βγήκε εκτός πίστας στη 16, με αποτέλεσμα να τον περάσει ο Hamilton.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν εύκολα για τον Βρετανό, που πήρε την καρό σημαία και το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα, πανηγυρίζοντας έξαλλα. Ο Rosberg τερμάτισε 2ος, μόλις μπροστά από τον Vettel που τον είχε φτάσει και ετοιμαζόταν να τον περάσει. Στην θέση ο 17χρονος Max Verstappen (Toro Rosso) που κράτησε τα λάστιχά του για πολλούς γύρους.

Μόνο 12 οδηγοί τερμάτισαν. Οι υπόλοιποι 8 εγκατέλειψαν, είτε από βλάβες είτε από ατυχήματα στην πίστα. Έκτος ο Jenson Button (McLaren) με τον παλιό κινητήρα της Honda, ενώ βαθμούς πήρε και ο Nasr, παρά το ατύχημά του στην αρχή του αγώνα.

Αναλυτική τελική κατάταξη στο Circuit of Americas, στο Grand Prix των ΗΠΑ:

ΘέσηΠιλότοςΟμάδαΧρόνος/διαφοράΜερική Διαφορά
1. L. HamiltonMercedes1h 50' 52" 703 
2. N. RosbergMercedes+2,850" 
3. S. VettelFerrari+3,381"+0,531"
4. M. VerstappenToro Rosso+22,359"+18,978"
5. S. PerezForce India+24,413"+2,054"
6. J. ButtonMcLaren+25,619"+1,206"
7. C. Sainz Jr.Toro Rosso+28,058"+2,439"
8. P. MaldonadoLotus+32,273"+4,215"
9. F. NasrSauber+40,257"+7,984"
10. D. RicciardoRed Bull+53,371"+13,114"
11. F. AlonsoMcLaren+54,816"+1,445"
12. A. RossiManor+1' 15" 277+20,461"
 Εγκαταλείψεις   
13. D. KvyatRed Bull+15 γύροι 
14. N. HulkenbergForce India+21 γύροι 
15. M. EricssonSauber+31 γύροι 
16. K. RaikkonenFerrari+31 γύροι 
17. F. MassaWilliams+33 γύροι 
18. R. GrosjeanLotus+46 γύροι 
19. V. BottasWilliams+51 γύροι 
20. W. StevensManor+55 γύροι 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube