GP Αυστρίας, κατατακτήριες δοκιμές: Βροχή και εκπλήξεις, με εξαίρεση τον Hamilton

GP Αυστρίας, κατατακτήριες δοκιμές: Βροχή και εκπλήξεις, με εξαίρεση τον Hamilton

Ο Lewis Hamilton πήρε την pole σε μια δραματική, χάρη στην βροχή, περίοδο κατατακτήριων δοκιμών.

Το Q3 ξεκίνησε με ενδιάμεσα ελαστικά καθώς η βροχή είχε αρχίσει στο τέλος του Q2. Παρόλα αυτά ο ήλιος επανήλθε, η πίστα στέγνωσε γρήγορα και οι τελευταίες απεγνωσμένες προσπάθειες για την pole έγιναν με slicks.

Ο Hamilton πήρε τελικά την πρώτη θέση με διαφορά 0,543” από τον Nico Rosberg. Του οποίο το αυτοκίνητο, μετά το ατύχημα στην FP3, ετοιμάστηκε μόλις 11 λεπτά πριν τις κατατακτήριες. Και έχει έτσι κι αλλιώς χρεωθεί με ποινή 5 θέσεων στο grid για αλλαγή κιβωτίου.

Στην 3η θέση τερμάτισε ο εντυπωσιακός Nico Hulkenberg. Ο πρώτος που πήρε το ρίσκο να βγάλει τα ενδιάμεσα και να φορέσει slicks. Στην 4η θέση τον ακολούθησε ο Sebastian Vettel με την Ferrari, ο οποίος επίσης κουβαλάει ποινή 5 θέσεων στο grid.

Εκπληκτική ήταν η επίδοση του Jenson Button. Ο Βρετανός προκρίθηκε για πρώτη φορά φέτος στο Q3. Έκανε έναν εντυπωσιακό γύρο στην πρώτη προσπάθεια, με την πίστα πολύ βρεγμένη, που τον έφερε στην 2η θέση. Όσο η άσφαλτος στέγνωνε ήταν μοιραίο να πέσει πιο πίσω, όμως και πάλι εκμεταλλεύτηκε τις μικτές  συνθήκες και οδηγώντας γρήγορα και αλάνθαστα πήρε μια 5η θέση. Που θα γίνει 3η μόλις εφαρμοστούν οι ποινές των Rosberg και Vettel.

O Kimi Raikkonen ήταν μόλις ένα χιλιοστό πιο αργός από τον Button, μπροστά από την Red Bull του Daniel Ricciardo. Η Williams του Valteri Bottas, η άλλη Red Bull του Verstappen και ο Massa, επίσης με Williams, κλείνουν την 10άδα.

Οι Ferrari και Red Bull έκαναν τους χρόνους τους στο Q2 με την super soft γόμα, ενώ οι Mercedes με την πιο μαλακή ultra soft. Όταν προς το τέλος του σκέλους η Mercedes επιχείρησε να κάνει το ίδιο, η βροχή χάλασε τα σχέδιά τους. Έτσι αύριο, αν ο αγώνας ξεκινήσει σε στεγνές συνθήκες, οι Red Bull και Ferrari θα ξεκινήσουν με πιο σκληρά λάστιχα που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτά της Mercedes που έχουν αποδειχθεί ευαίσθητα.

Ο κακός καιρός βοήθησε τον Button να μην χάσει το εισιτήριο για το Q3, αφού μια σειρά οδηγών που θα μπορούσαν να του πάρουν την θέση δεν κατάφεραν λόγω βροχής να βελτιώσουν τους χρόνους τους μετά την κόκκινη σημαία. Ο λόγος της διακοπής ήταν ένα ατύχημα του Kvyat με την Toro Rosso. Ο Ρώσος βγήκε στην τελευταία στροφή όταν κατέρρευσε η ανάρτησή του. Ήταν η 4η κατάρρευση ανάρτησης στο διήμερο. Όταν χθες ο Verstappen είχε παραπονεθεί για την ασφάλεια κάποιων kerbs όλοι σχεδόν οι οδηγοί τον άφησαν ακάλυπτο και δεν συμμερίστηκαν την άποψή του, σήμερα όμως ακόμη και ο Hamilton στην συνέντευξη Τύπου για  την pole position παραδέχτηκε το πρόβλημα και ζήτησε από την FIA και τον Charlie Whiting να επιληφθεί.

Η άλλη Toro Rosso του Sainz έμεινε με σπασμένο κινητήρα κατά την έξοδο από τα pits, στην επανεκκίνηση μετά την περίοδο διακοπής που είχε προκαλέσει η έξοδος του Kvyat.

Αξιοσημείωτη ήταν η επίδοση του Pascal Wehrlein ο οποίος στο Q1 έκανε τον 9ο χρόνο και κατάφερε να βάλει για πρώτη φορά την Manor στο Q2. Τελικά κατετάγη 12ος, αποτέλεσμα που η ομάδα δικαίως πανηγύρισε σαν pole position.



 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube