F1: Καμπάνες για όσους βρωμίζουν την πίστα

F1: Καμπάνες για όσους βρωμίζουν την πίστα

Με εγκύκλιο η FIA τονίζει ότι από την Αυστραλία και έπειτα θα υπάρξουν ποινές για όσους πιλότους πετούν τις αφαιρούμενες ζελατίνες του κράνους τους στην πίστα.

Με ένα σημείωμα που έστειλε ο Charlie Whiting στις ομάδες αντίγραφο του οποίου έφτασε σε χέρια δημοσιογραφικών πηγών, υπενθυμίζει ότι βάσει κανονισμών απογορεύεται στους οδηγούς να πετούν τις αφαιρούμενες ζελατίνες του κράνους τους μέσα στην πίστα. Και ότι θα αρχίσουν να επιβάλλονται ποινές, αρχής γενομένης από το αυριανό Grand Prix Αυστραλίας.

Το σημείωμα υπενθυμίζει ότι στο Άρθρο 1.2 του Κεφαλαίου 3 του Διεθνούς Αγωνιστικού Κανονισμού, αναφέρεται ρητά ό,τι επιτρέπεται και ό,τι απαγορεύεται στους οδηγούς μονοθεσίων με ανοιχτό cockpit. Υπογραμμίζεται η εξής φράση: «Οι αφαιρούμενες ζελατίνες από το κράνος δεν πρέπει να πετιούνται στην πίστα ή στο pitlane».

Εδώ και χρόνια, στην μόνιμη ζελατίνα του κράνους των οδηγών προσαρμόζεται ένα πακέτο από λεπτές αυτοκόλλητες διάφανες μεμβράνες. Μόλις αυτές λερωθούν από έντομα, θραύσματα, υγρά ή ό,τι άλλο, και η ορατότητα αρχίσει να περιορίζεται, ο οδηγός ξεκολλά μια από αυτές τις μεμβράνες και διώχνοντας μαζί και την βρωμιά.

Δεν έγινε γνωστό τι στάθηκε αφορμή για να ανακινηθεί αυτή η υπόθεση. Το πιθανότερο είναι κάποιες ομάδες να παραπονέθηκαν για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν αν μια τέτοια ζελατίνα κολλήσει στο μονοθέσιο που ακολουθεί, στο ψυγείο, σε έναν αεραγωγό φρένων, ή ακόμη και σε μια πτέρυγα αναστατώνοντας την ροή του αέρα και την απόδοσή της. Για παράδειγμα, αιτία της εγκατάλειψης του Alonso στο περσινό ισπανικό GP ήταν η υπερθέρμανση φρένων, επειδή μια ζελατίνα έφραξε έναν από τους αεραγωγούς ψύξης τους.

Υπό τον φόβο της καμπάνας λοιπόν, οι οδηγοί θα πρέπει να πετούν τις ζελατίνες μέσα στο cockpit ή να τις αφαιρούν οι μηχανικοί στα pit stops.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube