Εξατμίσεις, το σημείο προσοχής το 2016 [video]

Εξατμίσεις, το σημείο προσοχής το 2016 [video]

Με τους κανονισμούς να παραμένουν λίγο-πολύ σταθεροί, το μόνο σημείο με δυνατότητα να δώσει επιδόσεις είναι οι εξατμίσεις.

Δεδομένης της επερχόμενης μεγάλης αλλαγής των κανονισμών για το 2017, δεν αναμένεται να δούμε σημαντικές τεχνικές καινοτομίες στα μονοθέσια του 2016 όταν εμφανιστούν για τις πρώτες δοκιμές στη Βαρκελώνη το Φεβρουάριο.

Αντίθετα, καθώς οι τεχνικοί κανονισμοί θα μπουν στον τρίτο χρόνο της εφαρμογής τους, είναι πιθανό να δούμε μια σχεδιαστική σύγκλιση των μονοθεσίων, καθώς οι ομάδες ακολουθούν κοινούς δρόμους εξέλιξης –όπως π.χ. τα κοντά ρύγχη– που έχει αποδειχθεί ότι δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όμως ένας τομέας με ενδιαφέρον, που θα συγκεντρώσει την προσοχή μας στις δοκιμές της Βαρκελώνης, θα είναι η σχεδίαση των συστημάτων εξαγωγής, καθώς το δεύτερο τελικό εξάτμισης που θεσπίστηκε για φέτος αφήνει κάποιο περιθώριο για διαφοροποιήσεις και καινοτομίες.

Ο τεχνικός συντάκτης του «αδελφού» μας Motorsport.com, Giorgio Piola, εξηγεί στο παρακάτω video τις μικρές αλλαγές των κανονισμών που ισχύουν για το 2016.

Υπάρχει νέος κανονισμός για επιπλέον προστασία του κεφαλιού του οδηγού, αλλά οι αλλαγές θα είναι κοινές σε όλα τα μονοθέσια καθώς είναι υποχρεωτικές για λόγους ασφαλείας.

Στο πίσω μέρος του μονοθεσίου όμως, υπάρχει περιθώριο για κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές σχετικά με το πώς θα ενσωματωθεί το πρόσθετο τελικό εξάτμισης που θα έρχεται από τη βαλβίδα ανακούφισης (wastegate) του τούρμπο.

Οι ομάδες ζητούσαν να βρουν μια λύση ώστε να αυξηθεί η ένταση του θορύβου από την εξάτμιση των μονοθεσίων, μετά από παράπονα που εξέφρασαν οι φαν της F1.

Η λύση που εγκρίθηκε από τη FIA ήταν να υπάρχουν ξεχωριστές εξατμίσεις, από την τουρμπίνα και από τη wastegate, με τις ομάδες μάλιστα να έχουν την επιλογή ανάμεσα σε μία και σε δύο εξατμίσεις από τη wastegate.

Το άρθρο 5.8.2 των Τεχνικών Κανονισμών της F1 αναφέρει: «Τα συστήματα εξαγωγής του κινητήρα πρέπει να έχουν ένα μόνο σωλήνα εξόδου από την τουρμπίνα και είτε έναν είτε δύο σωλήνες εξόδου από τη wastegate, οι οποίοι πρέπει να βλέπουν όλοι προς τα πίσω και από τους οποίους πρέπει να περνούν όλα τα καυσαέρια.

«Όλα τα καυσαέρια από την τουρμπίνα και μόνο αυτά πρέπει να περνούν από την εξάτμιση της τουρμπίνας, και όλα τα καυσαέρια της wastegate και μόνο αυτά πρέπει να περνούν από την εξάτμιση (ή εξατμίσεις) της wastegate. Καμία από τις εξατμίσεις δεν θα πρέπει να είναι μέσα σε κάποια από τις άλλες».

Η FIA θέσπισε κανονισμούς για να καθορίσει το πού πρέπει να είναι η κύρια εξάτμιση στο μονοθέσιο, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η επιστροφή των υποβοηθούμενων διαχυτών. Όμως η τοποθέτηση της/των εξάτμισης/εξατμίσεων από τη wastegate παραμένει εν μέρει ελεύθερη.

Όπως δείχνει και το video, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να προσεγγίσεις το θέμα. Κι αν κάποια ομάδα βρει ένα τρόπο να κατευθύνει έξυπνα τα καυσαέρια σε κάποια αεροδυναμικά στοιχεία, αυτό θα μπορούσε να της δώσει ένα πλεονέκτημα σε επιδόσεις.

[Πηγή: Motorsport.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube