Η Ferrari δεν έχει ανάγκη την F1

Η Ferrari δεν έχει ανάγκη την F1

Καθώς ένας νέος πόλεμος ξεκινά, που θα διαμορφώσει τις ισορροπίες δυνάμεων στην F1, η Ferrari εκβιάζει αφήνοντας υπονοούμενα.

Ο πρόεδρος της Ferrari, Sergio Marchionne, ισχυρίζεται ότι θα ήταν πολύ εύκολο για την ιταλική εταιρεία να προωθεί το όνομα και τα προϊόντα της με άλλους τρόπους, αν αποφάσιζε να αποσυρθεί από την F1.

Έχοντας επενδύσει πολλά στη νέα υβριδική τεχνολογία των κινητήρων 1.6 τούρμπο, στο πλαίσιο των κανονισμών που υιοθετήθηκαν το 2014, οι κατασκευαστές θέλουν να προστατέψουν την επένδυσή τους και όχι να αλλάζουν συνέχεια κανονισμούς. Η Ferrari, η Mercedes και η Renault, η οποία επιστρέφει με εξ’ ολοκλήρου δική της ομάδα μετά την εξαγορά της Lotus, είναι προφανώς δυσαρεστημένες από την προσπάθεια να πάρουν περισσότερη ισχύ στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων ο Bernie Ecclestone και ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε η Ferrari χωρίς την F1, ο Marchionne δήλωσε: «Η Ferrari θα έβρισκε εύκολα ένα άλλο πεδίο να αγωνιστεί και να αποδείξει την ικανότητά της να κερδίζει. Είναι τόσο εύκολο. Θα ήταν όμως κρίμα για την F1. Κανείς δεν θα ήθελε να την Ferrari να αποχωρεί από την F1. Το σπορ θα ήταν κάτι άλλο, πολύ διαφορετικό. Κανείς δεν θα ενδιαφέρονταν για την F1 χωρίς την Ferrari. Ούτε καν η Mercedes. Ο μεταξύ μας ανταγωνισμός είναι αυτό που μας ενδιαφέρει».



Στην συνέχεια ο Marchionne αποφόρτισε την ατμόσφαιρα λέγοντας ότι το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ferrari από τα Grand Prix συγκεντρώνει εξαιρετικά λίγες πιθανότητες, αλλά τόνισε ότι θεωρεί πως πρέπει να δοθεί περισσότερη ισχύ στους συμμετέχοντες, στις ομάδες δηλαδή, στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβεί. Δεν το συζητάμε. Και σε αυτό οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα με την Mercedes και την Renault», δήλωσε ο Marchionne. «Ξοδεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Είναι σοβαρά τα πράγματα. Το θέμα των συσχετισμών δυνάμεων έχει προκύψει τώρα, με αφορμή την απόρριψη του σχεδιού  για τον φθηνό εναλλακτικό κινητήρα της FIA και την προσπάθεια μείωσης του κόστους προμήθειας κινητήρων. Ουσιαστικά, ο εναλλακτικός κινητήρας, αν προχωρούσε, θα στερούσε από όλους εμάς που φτιάχνουμε δικούς μας κινητήρες τον λόγο να αγωνιζόμαστε. Τρέχουμε με αντίπαλο τον εαυτό μας πρώτα από όλα, θέλουμε να βελτιωνόμαστε σε κάθε αγώνα. Η λογική πίσω από τον φθηνό εναλλακτικό κινητήρα είναι εντελώς αντίθετη με αυτή την αρχή. Αν η F1 πρόκειται να γίνει σαν το NASCAR, τότε συγνώμη αλλά δεν ενδιαφέρομαι. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα κάποιων ομάδων, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει η FOM», κατέληξε ο Marchionne.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube