Ανάλυση: Πώς πήγε η πρώτη μέρα των δοκιμών

Ανάλυση: Πώς πήγε η πρώτη μέρα των δοκιμών

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής των Jordan και Stewart, Gary Anderson, απαντά σε ερωτήσεις του «αδελφού» μας AUTOSPORT

Μόλις 93 γύροι συμπληρώθηκαν συνολικά από 8 μόνο αυτοκίνητα. Γιατί δεν κατάφεραν να είναι έτοιμες οι ομάδες;

Έχω ελαφρώς μπερδευτεί ως προς το γιατί κάποιες κορυφαίες ομάδες, π.χ. η McLaren, δεν κατάφεραν να βγουν καθόλου στην πίστα.

Η Ferrari συμπλήρωσε 31 γύρους, κάτι που ήταν πολύ αξιοπρεπές.

Υποπτευόμουν ότι αν κάποια ομάδα κατάφερνε να κάνει πάνω από 20 γύρους συνολικά και πάνω από 5 στη σειρά, αυτό θα ήταν κατόρθωμα.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο περίπλοκο είναι το να κατανο0ήσεις και να θέσεις υπό έλεγχο τα νέα κινητήρια συστήματα V6 turbo.

Πέρσι, την πρώτη μέρα των δοκιμών στη Jerez, ο ταχύτερος γύρος ήταν 1’ 18” 861. Σήμερα, ο Kimi Raikkonen ήταν πρώτος με 1’ 27” 104. Γιατί είναι τα μονοθέσια τόσο αργά;

Δεν έχουμε δει με τίποτε ακόμη τις πλήρεις δυνατότητες αυτών των μονοθεσίων. Κανείς δεν πρέπει να έτρεξε με όλη τη διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια ή την πραγματική απόδοση των φρένων που χρειάζεται για να φορτίσει την μπαταρία. Οπότε οι χρόνοι θα πέσουν.

Όμως μπορεί να πέσουν μόνο κατά δύο ή τρία δευτερόλεπτα αυτή την εβδομάδα, οπότε μιλάμε για σημαντική επιδείνωση των χρόνων γύρου.

Φαντάζομαι ότι θα δούμε ένα 1’ 24” ή το πολύ ένα 1’ 23” αυτή την εβδομάδα. Φαίνεται πως τα μονοθέσια θα είναι 4 έως 5 δευτερόλεπτα πιο αργά φέτος, αλλά η αυριανή μέρα θα μας πει πιο πολλά.

Δεδομένων των προβλημάτων, θα μπορέσουν οι ομάδες να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να έχουν τα αυτοκίνητά τους έτοιμα για τον πρώτο αγώνα, στην Αυστραλία στις 16 Μαρτίου;

Ναι, θα λύσουν πολλά θέματα. Θα είναι αξιόπιστα στη Μελβούρνη; Όχι, διότι τα συστήματα είναι περίπλοκα και κανείς δεν θα τα έχει 100% υπό έλεγχο.

Πολλοί θα κρατάνε σταυρωμένα τα δάχτυλά τους στο pit-wall διότι ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε βρουν προβλήματα που δεν έχεις ακόμα αντιμετωπίσει και λύσει.

Είναι δύσκολο να προβλέψεις πόσοι θα τερματίσουν και κάποιοι θα βγάλουν τον αγώνα χωλαίνοντας. Ενώ τα τελευταία χρόνια περιμέναμε 18-20 μονοθέσια να τερματίσουν σε ένα νορμάλ αγώνα, αυτός ο αριθμός θα μειωθεί δραματικά φέτος στα πρώτα GP.

H Mercedes ήταν μπροστά σε αριθμό γύρων το πρωί, αλλά μετά έχασε τις υπόλοιπες δοκιμές καθώς ο Lewis Hamilton βγήκε από την πίστα αφού του έσπασε η μπροστινή του πτέρυγα. Χαράμισε η Mercedes ένα καλό προβάδισμα;

Το βασικό μονοθέσιο δείχνει να είναι σωστό. Η αιτία της αστοχίας της εμπρός πτέρυγας δεν έχει αποκαλυφθεί και θα πέσει πολύ ξενύχτι στο Brackley σήμερα για να έρθουν νέα ανταλλακτικά αύριο.

Η Ferrari, έχοντας σταματήσει με πρόβλημα στον πρώτο της γύρο, συμπλήρωσε 14 παραπάνω γύρους από τη Mercedes, οπότε ναι, η γερμανική ομάδα όντως έχασε αυτό το αρχικό πλεονέκτημα. Όμως το μονοθέσιο και πάλι συμπλήρωσε περισσότερους γύρους από όλα τα υπόλοιπα.

Τα πράγματα αύριο θα είναι παρόμοια;

Ναι, μια από τα ίδια. Όλοι θα έρθουν, θα ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ και δεν θα έχουν ιδέα τι να περιμένουν. Πολλοί θα πρέπει να δουλέψουν όλη νύχτα.

Αυτά τα μονοθέσια είναι καινούργια κι ακόμα και οι τυπικές διαδικασίες, όταν το αυτοκίνητο γυρίζει στο γκαράζ μετά από γύρους στην πίστα, έχουν αλλάξει δραματικά ή θεσπίζονται εξαρχής εδώ. Είναι μια πολύ απότομη καμπύλη μάθησης.

Αν θα διάλεγες μια ομάδα που θα έλεγες ότι είναι μπροστά κρίνοντας από το τι είδες σήμερα, ποια θα ήταν;

H Red Bull. Το μονοθέσιό της έκανε μόνο τρεις γύρους, αλλά αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας και λειτουργικότητας, και θα βελτιωθεί. Όμως η RB10 δείχνει ένα πολύ λογικό, καλά σχεδιασμένο αυτοκίνητο

Αυτό είναι πολύ λυπηρό για όποιον ελπίζει να δει τις κυρίαρχες ομάδες να δυσκολεύονται...

Μάθαμε τίποτε οριστικό από την πρώτη μέρα των δοκιμών;

Υπάρχουν άσχημα ρύγχη και ακόμη ασχημότερα ρύγχη! Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις σ’ αυτόν τον τομέα και θα είναι καλό να δούμε σε ποια ιδέα θα συγκλίνουν όλοι, όσο εξελίσσονται τα πράγματα. Αυτά τα μονοθέσια θα δείχνουν πολύ διαφορετικά στα μέσα της σεζόν απ’ ό,τι τώρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube