Πρωτοποριακή ψυκτική βαφή από τη Nissan [video]

Πρωτοποριακή ψυκτική βαφή από τη Nissan [video]

Η Nissan δοκιμάζει μια νέα βαφή ικανή να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου σε μεγάλη ηλιοφάνεια και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του συστήματος κλιματισμού.

Για δέκα μήνες, όλες οι υπηρεσίες αεροδρομίου της Nippon Airways (ANA) στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τόκιο επωφελήθηκαν από ένα εντελώς καινοτόμο κομιούτερ. Ένα Nissan NV100 βαμμένο με «ψυκτικό χρώμα».

Το Nissan NV100 που χρησιμοποιήθηκε στις ίδιες συνθήκες με άλλα οχήματα στην άσφαλτο του αεροδρομίου παρουσίασε μείωση 12 βαθμών στη θερμοκρασία των εξωτερικών επιφανειών του. Ως εκ τούτου, κατέστη δυνατή η μείωση της θερμοκρασίας στον χώρο επιβατών έως και πέντε βαθμούς σε σύγκριση με αντίστοιχο NV100 βαμμένο με παραδοσιακή βαφή. Κάτι που μεταφράζεται σε διπλό όφελος για τον οδηγό.

Η εμπορική χρήση της νέας βαφής σε ευρεία κλίμακα με την εφαρμογή της σε αντίστοιχη κλίμακα στα μοντέλα της Nissan θα πάρει ακόμα αρκετά χρόνια

Nissan Radi-Cool

Πέρα από την ευεξία του χρήστη και των επιβατών στο αυτοκίνητο, αυτή η ειδική βαφή περιορίζει και τη χρήση του κλιματισμού. Και ως εκ τούτου μειώνει την ενεργειακή δαπάνη. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου το φορτίο που σχετίζεται με τη λειτουργία του κλιματισμού το καλοκαίρι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση φόρτισης», εξήγησε ο Susumu Miura, ανώτερος διευθυντής και ειδικός στο εργαστήριο προηγμένων υλικών και διαχειρίσεων στο ερευνητικό κέντρο της Nissan.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δεν είναι παιδικό παιχνίδι. Έτσι δοκιμάζει η Nissan τη βαφή [video]

Εξελιγμένο από κοινού με τη Radi-Cool, ειδικό στα προϊόντα ψύξης και κλιματισμού, η δομή της επίστρωσης ενσωματώνει μεταϋλικά, τα οποία τροποποιούν τη διάδοση του φωτός και των θερμικών κυμάτων. Το ψυκτικό χρώμα που δοκιμάστηκε από τη Nissan περιλαμβάνει δύο τύπους σωματιδίων. Ο ένας αντανακλά τις κοντινές υπέρυθρες ακτίνες από το ηλιακό φως που συνήθως προκαλούν δονήσεις σε μοριακό επίπεδο στην παραδοσιακή ρητίνη της βαφής και παράγουν θερμότητα.

Nissan Radi-Cool 

Ο άλλος δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα που αντιτίθενται στις ακτίνες του ήλιου, ανακατευθύνοντας την ενέργεια που αποστέλλεται στο όχημα, στην ατμόσφαιρα. Σε συνδυασμό, αυτά τα σωματίδια μειώνουν τη μεταφορά θερμότητας σε επιφάνειες όπως η οροφή, το καπό, οι πόρτες και τα πάνελ του αμαξώματος. Με την θερμοαπωθητική και ηλιοανακλαστική ικανότητά του να είναι πιο αποτελεσματική από του λευκού χρώματος. Έτσι, με αυτήν την τεχνολογία, μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων μπορεί να αντανακλά τη θερμότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πλύσιμο τέλος με την αυτοκαθαριζόμενη βαφή της Nissan [video]

Αυτή η βαφή δεν είναι μια καινοφανής καινοτομία. Χρησιμοποιείται ήδη σε κτίρια και υποδομές σε παχιά στρώση χωρίς γυαλάδα και με ατελές ματ φινίρισμα, αλλά έπρεπε να προσαρμοστεί στον κόσμο του αυτοκινήτου. Η Nissan επιβεβαίωσε και την αντοχή της σε περισσότερα από 100 δείγματα όσον αφορά το αλάτι, τον θρυμματισμό, το ξεφλούδισμα, τις γρατσουνιές και τις χημικές αντιδράσεις. Καθώς επίσης τη χρωματική της συνέπεια και τη δυνατότητα επισκευής της.

Nissan Radi-Cool

Η νέα ψυκτική βαφή της Nissan δεν είναι ακόμη έτοιμη για εμπορική χρήση, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να τελειοποιηθεί το προϊόν. Επί του παρόντος, η πρωτοποριακή επίστρωση φτάνει σε πάχος τα 120 micron, περίπου έξι φορές παχύτερη στρώση από το συμβατικό χρώμα αυτοκινήτου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αποστολή στο νέο, βιώσιμο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland

Ακόμα στη φάση της εξέλιξης λοιπόν, η Nissan συνεχίζει να εξερευνά πιο λεπτές στρώσεις που θα προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ψυκτικής απόδοσης. Η εμπορική χρήση της σε ευρεία κλίμακα με την εφαρμογή της σε αντίστοιχη κλίμακα στα αυτοκίνητα της Nissan θα πάρει ακόμα αρκετά χρόνια.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube