ΕΕ: Υποχρεωτικός περιοριστής ταχύτητας σε όλα τα νέα μοντέλα από το 2022
Οι Βρυξέλλες προωθούν τον υποχρεωτικό περιοριστή ταχύτητας κατά προτεραιότητα στα συστήματα ασφαλείας. Το σύστημα δεν θα επιτρέπει στον οδηγό να ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας.
Όλα τα νέα μοντέλα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μάιο του 2022 θα εξοπλίζονται υποχρεωτικά με έξυπνο σύστημα περιοριστή ταχύτητας μαζί με άλλες τεχνολογίες ασφαλείας και υποβοήθησης σύμφωνα με το πλάνο που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωβουλή στις 2 Απριλίου.
Το «Intelligent Speed Assistance» ή ISA θα χρησιμοποιεί κάμερες και δεδομένα από το GPS για να διαβάζει το όριο ταχύτητας σε κάθε δρόμο, περιορίζοντας αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος. Αυτό σημαίνει πως οι οδηγοί δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε ταχύτητες άνω των επιτρεπόμενων ορίων, αφού το σύστημα θα περιορίζει τη χρήση γκαζιού και την απόδοση του κινητήρα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να επιταχύνει πάνω από αυτά.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τη λειτουργία του συστήματος ISA πατώντας τέρμα το γκάζι, κάτι που θα κάνει ασφαλέστερες τις προσπεράσεις σε υψηλές ταχύτητες.
Μαζί με το εν λόγω σύστημα, στον εξοπλισμό των νέων μοντέλων θα περιλαμβάνονται το αυτόνομο φρενάρισμα σε περίπτωση ανάγκης, η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, το σύστημα ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού, οι αισθητήρες παρκαρίσματος (ή εναλλακτικά η κάμερα οπισθοπορείας), μια προεγκατάσταση για συσκευές αλκοτέστ και ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων (κάτι σαν "μαύρο κουτί") που θα φανεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση ατυχήματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσα μοντέλα διατεθούν στην αγορά από τον Μάιο του 2022 και ύστερα θα είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με τα ανωτέρω συστήματα, ενώ όσα έχουν ήδη έγκριση κυκλοφορίας από πριν, θα πρέπει να τα αποκτήσουν το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2024.
Η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Οδική Ασφάλεια που αναφέρει ότι οι περιοριστές ταχύτητας θα μειώσουν τα ατυχήματα κατά 30%, σώζοντας 25.000 ζωές μέσα σε 15 χρόνια από την εφαρμογή τους.