Δίλιτρο μοτέρ Toyota με 600 άλογα για ΙΧ; [video]

Δίλιτρο μοτέρ Toyota με 600 άλογα για ΙΧ; [video]

Η ιαπωνική εταιρεία εξελίσσει έναν νέο τύπο κινητήρα εσωτερική καύσης που θα ισοφαρίσει ή και θα ξεπεράσει το δίλιτρο μοτέρ της Mercedes-AMG με τους 421 ίππους.

Toyota

Η Toyota είναι πια γνωστό ότι δεν βάζει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι. 

Εκτός από το ντίζελ, που το εγκατέλειψε από το 2018 οριστικά στα επιβατικά αυτοκίνητα, η ιαπωνική φίρμα διαθέτει στην γκάμα και στα σχέδιά της κάθε λογής συστήματα κίνησης: Υβριδικά και plug-in hybrid με βενζινοκινητήρα, 100% ηλεκτρικά με μπαταρία και ηλεκτρικά με κυψέλη καυσίμου.

Εκτός από την τεχνική συνεργασία με τη Mazda και τη Subaru σχετικά με την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης, η Toyota εξελίσσει και κινητήρες καύσης υδρογόνου για τους αγώνες εδώ και αρκετά χρόνια.

Το δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ που εξελίσσει η Toyota θα μπορούσε να αποδίδει έως και 600 ίππους, χωρίς μάλιστα καμία ηλεκτρική υποβοήθηση

 toyota

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της μάρκας, Hiroki Nakajima, η αγωνιστική εμπειρία με αυτόν τον τύπο μοτέρ είναι απολύτως επωφελής για την επόμενη γενιά κινητήρων και ανοίγει τον δρόμο σε νέες δυνατότητες.

Δύο τέτοια μοτέρ λοιπόν βρίσκονται υπό μελέτη. Ένας 4κύλινδρος τούρμπο με χωρητικότητα 1,5 λίτρο, καθώς κι ένας δίλιτρος τούρμπο. Εκτός του ότι είναι πιο κόμπακτ κινητήρες κατά 10 έως 20%, σε σύγκριση με τους 4κύλινδρους κινητήρες που γνωρίζουμε, το άλλο χαρακτηριστικό τους είναι η πολύ υψηλή απόδοση.

toyota

Το δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ που εξελίσσει η Toyota θα μπορούσε να αποδίδει έως και 600 ίππους, ειδικά στην αγωνιστική μορφή του. Ωστόσο, εξετάζεται μια έκδοση παραγωγής 400+ ίππων, χωρίς μάλιστα καμία ηλεκτρική υποβοήθηση. Αν προχωρήσει αυτή η υπόθεση, ο κινητήρας 2.0 της Mercedes-AMG με τους 421 ίππους δεν θα ήταν πλέον ο μόνος που θα αποδίδει περισσότερους από 200 ίππους ανά λίτρο.

Εκτός από την πολύ υψηλή απόδοση, αυτοί οι νέοι κινητήρες θα μπορούν να καίνε βιοκαύσιμα ή συνθετικά καύσιμα και -γιατί όχι;- με υγρό υδρογόνο. Εν τω μεταξύ, αναμένεται να φτάσουν στην αγορά μέχρι το 2027, ενώ θα πληρούν το πρότυπο Euro 7. Εξ αυτού συνάγεται ότι για την Toyota, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Δείτε σε video τον αγωνιστικό κινητήρα υδρογόνου της Toyota

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube