Το Rimac Nevera μπαίνει στα ρεκόρ Γκίνες με... την όπισθεν [video]
Το Rimac Nevera είναι πλέον το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής κινούμενο και προς τα μπροστά και προς τα πίσω.
Το Rimac Nevera κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ ταχύτητας, καθώς έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο με την όπισθεν. Τα Ρεκόρ Γκίνες πιστοποίησαν ότι το ηλεκτρικό hypercar έφτασε τα 275,74 km/h κινούμενο προς τα πίσω. Όσο έπιανε η Lamborghini Miura προς τα μπροστά.
Το ρεκόρ σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου στην πίστα δοκιμών στο Papenburg στη Γερμανία, εκεί όπου όπου το Rimac Nevera κατέρριψε 23 ρεκόρ ταχύτητας κι επιτάχυνσης νωρίτερα φέτος. Πίσω από το τιμόνι βρισκόταν ο οδηγός δοκιμών Goran Drndak.
Είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω, δεν θα βρεις πιο γρήγορο ηλεκτρικό από το Rimac Nevera από την Κροατία
Το αυτοκίνητο ήταν βαμμένο στην απόχρωση Time Attack που θα κοσμεί 12 αυτοκίνητα πελατών για να αποτίσει φόρο τιμής στο ρεκόρ γύρου του Nurburgring που σημείωσε το Nevera φέτος το καλοκαίρι.
Το ρεκόρ οφείλεται στην ηλεκτρική φύση του κροατικού μοντέλου. Σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό θερμικό αυτοκίνητο που κινείται προς τα εμπρός με κιβώτιο ταχυτήτων, οι ηλεκτροκινητήρες του Nevera μπορούν να περιστρέφονται με τις ίδιες ταχύτητες προς κάθε κατεύθυνση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Rimac Nevera πιάνει τα 412 km/h
Τα μοντέλα που παραδίδονται σε ιδιώτες έχουν περιορισμό τελικής στην όπισθεν. Η Rimac όμως δηλώνει ότι με την όπισθεν χρειάζονται τα ίδια -μόλις- 3,21" για το 0-160 km/h, όπως κι αν το Nevera πήγαινε κανονικά προς τα μπροστά.
Θεωρητικά όλα αυτά γιατί αφενός θα χρειαζόταν από τον οδηγό μια απίστευτη αποφασιστικότητα, αφετέρου γιατί αλλοιώνεται η αεροδυναμική απόδοση.
Η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες προς τα πίσω είναι εξαιρετική δύσκολη κι επικίνδυνη, καθώς με το τιμόνι να στρίβει πλέον τους τροχούς στο πίσω μέρος σε σχέση με την κατεύθυνση κίνησης, η παραμικρή κίνηση του τιμονιού μπορεί να αποσταθεροποιήσει βίαια το αυτοκίνητο.
«Πρέπει να κινείς το τιμόνι πάρα πολύ απαλά, προσέχοντας να μην διαταράξεις την ισορροπία. Προσπαθείς να δεις το πού θα πας από τους καθρέπτες, ενώ ταυτόχρονα ρίχνεις κλεφτές ματιές στο κοντέρ», δήλωσε ο Drndak για το εγχείρημα.
Μια άλλη πρόκληση είναι ότι όλα τα συστήματα ψύξης και τα αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με το αυτοκίνητο να κινείται προς τα εμπρός, πράγμα που σημαίνει ότι η όπισθεν αυξάνει τους κινδύνους υπερθέρμανσης κι αποσταθεροποίησης.
Για αυτόν τον λόγο ο Rimac γέλασε αρχικά με την ιδέα του ταχύτερου αυτοκινήτου στον κόσμο στην όπισθεν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μηχανικό του προγράμματος Nevera, Matija Renic, «η αεροδυναμική, η ψύξη κι η σταθερότητα του μοντέλου μας δεν είχαν προφανώς σχεδιαστεί για κίνηση με την όπισθεν».
«Αλλά οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι μπορούσαμε να πιάσουμε πάνω από 250 km/h, όμως δεν είχαμε ιδέα πόσο σταθερό θα ήταν το αυτοκίνητο. Μπαίναμε σε αχαρτογράφητη περιοχή».
Τέλος καλό, όλα καλά. Το Rimac Nevera είναι πλέον το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής, κινούμενο και προς τα μπροστά και προς τα πίσω.