Συλλεκτική one-off Porsche 911 GT3 RS προς τιμήν του Jo Siffert

Συλλεκτική one-off Porsche 911 GT3 RS προς τιμήν του Jo Siffert

H Porsche κυκλοφορεί μία μοναδική 911 GT3 RS για να τιμήσει έναν σπουδαίο οδηγό αγώνων.

Ο Jo Siffert ήταν ένας οδηγός αγώνων που έγραψε ιστορία για την Porsche και για να τον τιμήσουν, οι Γερμανοί κατασκεύασαν μία και μοναδική 911 GT3 RS.

Σε μόλις 11 χρόνια, ο Ελβετός πήρε μέρος σε τουλάχιστον 298 αγώνες — δηλαδή περισσότερους από δύο ανά μήνα. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που μία 911 GT3 RS θα αφιερωθεί στη μνήμη του. Το ανδραγάθημα είναι ότι κατέκτησε — με την αρωγή των Brian Redman και Kurt Ahrens — επτά νίκες σε 10 αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportscar του 1969. Υπεραρκετές για να κατακτήσει η Porsche τον τίτλο στην παρθενική της συμμετοχή στον θεσμό.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η συλλεκτική RS θα βρεθεί στο μουσείο της Porsche, θα διατεθεί προς πώληση μέσω κλήρωσης

911 GT3 RS

Η πιο σημαντική νίκη επιτεύχθηκε στον αγώνα των 1.000 km στο Osterreichring τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, στο τιμόνι μιας Porsche 917. Κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, με ένα μοντέλο που η ίδια η Porsche θεωρούσε «θεωρούσε πολύ απαιτητικό και δύσκολο στην οδήγηση».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 84χρονη λιώνει στην πίστα 911 GT3 RS και Gallardo [video]

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1971, ο γιος του ιδιοκτήτη γαλακτοκομείου έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του αγώνα της Formula 1 στο Brands Hatch, αλλά η κληρονομιά του θα ζει για πάντα.

911 GT3 RS

Για να μας την υπενθυμίσει, η Porsche ετοίμασε μία μοναδική 911 GT3 RS. Έργο της Porsche Exclusive Manufaktur και μέρος του προγράμματος Sonderwunsch, η οικογένεια του Siffert συνέβαλε στη σχεδίασή της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η 1016 Industries γεμίζει κάρμπον την Porsche 911 GT3 RS

Κυρίως ο γιος του Philippe, κι αυτός πιλότος σε αγώνες Formula Ford και Formula 3 στη δεκαετία του 1990, αλλά και πρώην εργοστασιακός οδηγός της BMW.

911 GT3 RS

Δεν υπάρχουν διαφορές στα μηχανικά μέρη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 911 GT3 RS, μόνο στιλιστικά στοιχεία που την καθιστούν άκρως συλλεκτική. Το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσει αναδρομή στην 917 που οδηγούσαν οι Siffert κι Ahrens στο Osterreichring.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Porsche 911 GT3 RS βολτάρει στο Nürburgring με νέα περιβολή [video]

Είναι βαμμένο ως επί το πλείστον σε λευκό χρώμα, αλλά έχει Viper Green αντίθεση σε πολλά σημεία του αμαξώματος, κυρίως στο μπροστινό μέρος, στα φτερά και στο κεντρικό τμήμα της πίσω αεροτομής.

911 GT3 RS

Τις πόρτες κοσμεί το νούμερο 29, ακριβώς όπως το αυτοκίνητο που ενέπνευσε τη σχεδίασή της. Για να βεβαιωθεί ότι η συλλεκτική έκδοση θα είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη σε σχέση με το πρωτότυπο, η Porsche επικοινώνησε με τη Bosch και τη Shell, τους χορηγούς της 917 το 1969.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 911 GT3 RS λυσσάει στις 9.000 rpm στην Autobahn [video]

Μπορείτε να δείτε το αυτοκόλλητο της Bosch στους θόλους των πίσω τροχών, ενώ το σήμα της Shell εμφανίζεται κάτω από το πίσω παράθυρο. Η Porsche συμπεριέλαβε επίσης τη σιλουέτα της 917KH στο κεντρικό κλείδωμα των ζαντών, ενώ οι μεσαίες κολόνες απεικονίζουν το σχέδιο του κράνους, το όνομα και την υπογραφή του Jo Siffert.

911 GT3 RS

Η 911 θα εκτεθεί δημόσια στις ελβετικές αντιπροσωπείες, πριν κατευθυνθεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Ζυρίχης τον Νοέμβριο. Δεν θα υπάρξει δεύτερο αντίγραφο.

Η Porsche δεν σχεδιάζει να βάλει την επετειακή 911 GT3 RS στο μουσείο της, αλλά σκοπεύει να την πουλήσει. Αναμένοντας αρκετό ενδιαφέρον για την απόκτησή της, οι Γερμανοί λένε ότι «ο αγοραστής θα επιλεγεί τυχαία με κλήρωση».

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube