Πώς θα ήταν η οδήγηση σε άλλους πλανήτες; [video]
Η προσομοίωση των βαρυτικών δυνάμεων σε ψηφιακό περιβάλλον μας δείχνει την οδική συμπεριφορά ενός pick-up σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Το κανάλι The Action Lab στο YouTube, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον βίντεο το οποίο προσομοιώνει το πώς θα ήταν η οδήγηση σε άλλους πλανήτες με βάση τις βαρυτικές τους δυνάμεις, χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα BeamNG Drive.
Ένα μικρό pick-up με μια κούκλα crash-test στη θέση του οδηγού χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για αυτές τις δοκιμασίες, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον με αρκετό χώρο για παιχνίδι. Όλα ξεκίνησαν με ρυθμίσεις για την βαρύτητα τις Γης, παρουσιάζοντας το πολύ καλό μοντέλο του BeamNG Drive όσον αφορά τις συγκρούσεις.
Στη συνέχεια, ο χρήστης άλλαξε τη βαρύτητα με αυτή της Σελήνης, του Δία, του Πλούτωνα και του Ηλίου, προσπαθώντας να επαναλάβει τις ίδιες δοκιμασίες. Όπως έχουμε δει από την πραγματική επιφάνεια της Σελήνης, οι αστροναύτες που οδηγούσαν το Lunar Rover έδειχναν αρκετά προσεκτικοί όσον αφορά τους κρατήρες και τα βουναλάκια, και βλέποντας αυτό το βίντεο καταλαβαίνουμε γιατί. Η μικρότερη βαρύτητα σημαίνει πως ένα πιθανό άλμα διαρκεί πολύ περισσότερο από ότι στη γη, αν και λόγω του μειωμένου βάρους οι επιπτώσεις στο όχημα κατά την πτώση είναι λιγότερο σοβαρές. Αντίστοιχα, μειωμένη βαρύτητα σημαίνει και λιγότερη πρόσφυση, με αποτέλεσμα οι τροχοί να σπινιάρουν πολύ πιο εύκολα από ότι στη Γη.
Πολύ ενδιαφέρον έχει και η βαρύτητα στον Ήλιο, καθώς είναι τόσο μεγάλη που παραμορφώνει το σασί και το αμάξωμα του αυτοκινήτου. Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη την θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνειά του Ηλίου (5.505 °C) καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση κάποιο όχημα να πλησιάσει έστω και από απόσταση, όμως το ψηφιακό πείραμα μας δείχνει πως ακόμα και να ήταν εφικτό, πιθανότατα θα είχε διαλυθεί από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις.
[Πηγή: Motor1 μέσω The Action Lab]