Ferrari: προχωρά άμεσα ο διαχωρισμός της από την FCA

Ferrari: προχωρά άμεσα ο διαχωρισμός της από την FCA

Οι μέτοχοι της Fiat Chrysler Automobiles ενέκριναν χθες την «αποχώρηση» της Ferrari. Η νέα εταιρεία βλαστός είναι μέρος του σχεδίου του Sergio Marchione, για την αύξηση της ρευστότητας και μείωση του συνολικού χρέους του Ομίλου FCA

Οι μέτοχοι ενέκριναν το σχέδιο του διαχωρισμού με ποσοστό 98%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η FCA θα μοιράσει το 80% των μετοχών της Ferrari, που έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της, στους ίδιους τους επενδυτές του Ομίλου, ξεκινώντας από τις αρχές του 2016. Στην ψηφοφορία ήταν παρόντα περίπου τα 2/3 των μετόχων της εταιρείας.

Η FCA έχει ήδη πουλήσει το 10% της Ferrari στη δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Οκτώβριο, συγκεντρώνοντας περίπου 1 δις δολάρια. Το υπόλοιπο 10% το κατέχει ο Piero Ferrari, γιος του ιδρυτή Enzo.

Η FCA, που βαρύνεται αυτή τη στιγμή από ένα καθαρό χρέος που ανέρχεται στα 10,3 δις Ευρώ, αναμένεται να συγκεντρώσει από τον διαχωρισμό της Ferrari περίπου 3,8 δις Ευρώ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η παρουσίαση του σχεδίου στην ιστοσελίδα της. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι χάνει μια άκρως προσοδοφόρα εταιρεία.

 «Ο διαχωρισμός θα δώσει τη δυνατότητα στη Ferrari να εκμεταλλευτεί το μέγιστο της δυναμικής της» είπε ο Marchione στο συμβούλιο των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. «Θα επιτρέψει επίσης στους μετόχους να έχουν άμεσο όφελος εξαιτίας της τεράστιας προστιθέμενης αξίας που έχει η μάρκα Ferrari».

Η Exor, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Agnelli, θα ελέγχει τη νέα εταιρεία, από κοινού με τον Piero Ferrari. Οι δύο μέτοχοι θα υπογράψουν συμφωνία ώστε να ελέγχουν σχεδόν το 50% των ψήφων του νέου Συμβουλίου

Ο Marchione είπε πως ένας παρόμοιος διαχωρισμός άλλων μαρκών της εταιρείας στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι «εξαιρετικά απίθανος».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube