Επιχειρηματικό σχέδιο PACE: H Opel ποντάρει ηλεκτρικά για κερδοφορία [video]
Ο Michael Lohscheller, CEO της Opel, ανακοίνωσε το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας υπό το νέο ιδιοκτήτη της, το Groupe PSA.
H Opel, ως μέλος πια του Groupe PSA, διά στόματος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της, Michael Lohscheller, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα το λανσάρισμα ηλεκτρικών μοντέλων, περιλαμβανομένου ενός αμιγώς ηλεκτρικού Corsa.
Επίσης ότι θα αντικαταστήσει όλες τις πλατφόρμες της GM με αυτές της PSA ταχύτερα απ’ ό,τι προγραμματίστηκε αρχικά, αλλά και ότι δεν θα προχωρήσει σε αναγκαστικές απολύσεις, καθώς επιδιώκει να γίνει βιώσιμα κερδοφόρα άμεσα.
Ανάμεσα στα βασικότερα σημεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης PACE, ξεχωρίζουμε τα εξής:
► Η επίτευξη ισοσκελισμένου ισολογισμού βασισμένο σε χαμηλότερη παραγωγή αυτοκινήτων, 880.000 από 1,16 εκατ. αυτοκίνητα που ήταν το 2016.
► Μέχρι το 2024, εξηλεκτρισμός όλης της γκάμας. Η Opel θα διαθέτει στην αγορά είτε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας είτε υβριδικά, παράλληλα με τα αντίστοιχα μοντέλα με θερμικό κινητήρα. Μέχρι το 2020, θα εντάξει στην γκάμα της τέσσερα εξηλεκτρισμένα μοντέλα, που θα περιλαμβάνουν ένα επαναφορτιζόμενο υβριδικό Grandland X και μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση μπαταρίας για την επόμενη γενιά του Corsa.
► Η Opel επανέλαβε το στόχο της για περιθώριο λειτουργικού κέρδους 2% μέχρι το 2020 και 6% μέχρι το 2026.
Η Opel και η βρετανική θυγατρική της Vauxhall θα αντικαταστήσουν σε ολόκληρη την γκάμα μοντέλων τους τις υφιστάμενες πλατφόρμες με άλλες της PSA, ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί για να εξοικονομήσουν κεφάλαια. Θα λανσάρουν παράλληλα εννέα νέα μοντέλα μέχρι το 2020 και ολοκληρώνοντας τη μετάβαση στην τεχνολογία PSA τέσσερα χρόνια αργότερα. Να θυμίσουμε ότι το Groupe PSA που συμφώνησε να εξαγοράσει την Opel από την General Motors τον Μάρτιο, είπε τότε ότι η σύγκλιση στις πλατφόρμες θα ξεκινούσε το 2019 και θα ολοκληρωνόταν σε οκτώ χρόνια.
«Το επιχειρηματικό σχέδιο PACE θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές μας. Αυτό το σχέδιο είναι υψίστης σημασίας για την εταιρεία, για να προστατέψουμε τους υπαλλήλους μας από τις κακοτοπιές και να μετατρέψουμε την Opel/Vauxhall σε μια βιώσιμη, κερδοφόρα, εξηλεκτρισμένη και παγκόσμια εταιρεία», ανέφερε ο Lohscheller.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Opel δήλωσε ότι η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων παραγωγής της Opel θα οδηγήσει σε νέες τοποθετήσεις μοντέλων στην αγορά που θα παρέχουν καλύτερο ποσοστό χρησιμότητας για την επόμενη δεκαετία.
Οι δύο πλατφόρμες της PSA, οι CMP και EMP2, θα κατασκευάζονται πλέον τοπικά σε όλες τις εγκαταστάσεις των Opel/Vauxhall. Ένα SUV βασισμένο στην EMP2 σχεδιάζεται ήδη για το εργοστάσιο στο Eisenach στη Γερμανία για το 2019 κι ένα μεσαίο μοντέλο βασισμένο επίσης στην EMP2 θα κατασκευαστεί στο κύριο εργοστάσιο της Opel στο Rüsselsheim στη Γερμανία.
Ο αριθμός για τις πλατφόρμες της Opel θα μειωθεί σε δύο έως το 2024 από εννέα που είναι σήμερα τώρα. Ενώ και οι οικογένειες των κινητήρων θα μειωθούν σε τέσσερις από δέκα που είναι σήμερα.
«Η ευθυγράμμιση με το γκρουπ σε ό,τι αφορά τις πλατφόρμες και τις οικογένειες των συστημάτων κινητήρα/κιβωτίου θα μειώσει σημαντικά την πολυπλοκότητα της εξέλιξης και της παραγωγής, επιτρέποντας έτσι αποτελέσματα κλίμακας και συνέργειες, συμβάλλοντας στη συνολική κερδοφορία», δήλωσε ο Lohscheller.
Ποντάροντας σε κάθε στιλ αμαξώματος, η Opel θα λανσάρει εννέα νέα μοντέλα μέχρι το 2020. Το πρώτο θα είναι το Combo, επιβατικό προερχόμενο από το βαν για το 2018, ενώ το επόμενο θα είναι το νέο Corsa το 2019. Αυτή η γκάμα θα επιτρέψει στην Opel να αυξήσει την τιμολογιακή δύναμή της και να μειώσει το χάσμα με τις φίρμες αναφοράς κατά 4%, δήλωσε η Opel.
Όχι στις αναγκαστικές απολύσεις
Η Opel υποσχέθηκε να αποφύγει οποιοδήποτε κλείσιμο εργοστασίου ή καταναγκαστικές απολύσεις, αντί να στηρίξει εν μέρει τις εξαγωγές για να καλύψει τα υπολειτουργούντα εργοστάσια. Η «σαφής πρόθεση» της Opel είναι να διατηρήσει όλα τα εργοστάσια σε λειτουργία και να αποφύγει τις υποχρεωτικές απολύσεις, δήλωσε ο Lohscheller. Το κόστος των μισθών μειωθεί από περίπου το 15% των εσόδων σε ένα σημείο αναφοράς 11%, καθώς η Opel διαπραγματεύεται εθελοντικές αποχωρήσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και περιορισμένα ωράρια με τους εργαζόμενους της -μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να μειώσει το κόστος κατά €700 ανά αυτοκίνητο.
Το τεράστιο τεχνολογικό κέντρο της Opel στο Rüsselsheim θα εξελίσσει όλα τα νέα μοντέλα της Opel. Θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο ανταγωνιστικότητας για το Groupe PSA, με την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε τομείς όπως οι κυψέλες καυσίμου, οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και τα συστήματα υποστήριξης του οδηγού.
Η αναγέννηση της μάρκας και η επιστροφή στην κερδοφορία θα βασίζονται στη «γερμανική τεχνολογία για όλους και σε τέλεια αντιστοιχία με τη θέση που κατέχουν στην αγορά οι άλλες φίρμες της PSA», είπε ο Lohscheller αναφερόμενος στις Peugeot, Citroën και DS.
Η Opel άφησε τους στόχους της για συνέργειες αμετάβλητους. Στοχεύει σε συνέργειες €1,7 δισ. έως το 2026, με περίπου τα δύο τρίτα ή 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ να επιτυγχάνονται μέχρι το 2021. «Τα καλά νέα είναι ότι οι συνέργειες επικυρώθηκαν σε λεπτομερές επίπεδο», δήλωσε ο Lohscheller κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.
Η νέα στρατηγική πορεία της Opel περιλαμβάνει επίσης σχέδια για την είσοδο σε 20 νέες αγορές μέχρι το 2022. Η Κίνα και η Βραζιλία θα είναι μεταξύ των υπό εξέταση αγορών, δήλωσε ο Lohscheller.