Η VW επαναφέρει στη θέση του τον λομπίστα που είχε διώξει για το monkeygate

Η VW επαναφέρει στη θέση του τον λομπίστα που είχε διώξει για το monkeygate

O Thomas Steg είχε κατηγορηθεί ότι γνώριζε για τα πειράματα με εισπνοή καυσαερίων σε πιθήκους.

Στις αρχές της χρονιάς ένα σκάνδαλο είχε συνταράξει την αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως είχε αποκαλυφθεί τότε, στο πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), είχαν διεξαχθεί πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκους που είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου για να μετρηθούν οι επιπτώσεις στον οργανισμό τους.

Τότε, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου σάλου, η  VW είχε ζητήσει συγγνώμη για το παράπτωμα και την έλλειψη ελέγχου των προσώπων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επελέγησαν τότε, ήταν λάθος. Θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώναμε τη μελέτη από την πρώτη στιγμή, χωρίς την συγκεκριμένη δοκιμή», δήλωσε η Volkswagen.

Μάλιστα η VW είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον επικεφαλής λομπίστα της, τον Thomas Steg, "μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση" των πειραμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πιθήκους. Ο Steg είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει όλη την ευθύνη.  

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Daimler ανέφερε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την μελέτη που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Επιστημονικής Μελέτης Περιβάλλοντος, Υγείας και Μεταφορών (EUGT). «Πιστεύουμε ότι η χρησιμοποίηση ζώων για αυτή την μελέτη ήταν περιττή και απεχθής. Σαφώς και είμαστε αποστασιoποιημένοι από αυτή την έρευνα», είχε δηλώσει η Daimler.

Αποστασιοποίηση από τις δοκιμές παρουσιάζει και η BMW, λέγοντας ότι δεν έχει πάρει μέρος στο σχεδιασμό και τις μεθόδους των δοκιμών. Απεναντίας πρόσθεσε ότι δεν διεξάγει πειράματα με ζώα και δεν είχε άμεσο ρόλο στη συγκεκριμένη μελέτη.

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η VW σκέφτεται να επαναπροσλάβει στον Steg και να τον επαναφέρει στη θέση του, αφού από την έρευνα που έγινε δεν βρέθηκε κάτι επιβαρυντικό για αυτόν. Η Volkswagen φέρεται να διερεύνησε το ρόλο του στις δοκιμές που εξέθεσαν τους πιθήκους και τους ανθρώπους σε τοξικά καυσαέρια, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα η Bild, επικαλούμενη εταιρικές πηγές.

Εκπρόσωπος της VW πάντως είπε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο δεν διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ο Steg να επανέλθει στις τάξεις της εταιρείας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube