Η Volkswagen ζητά συγγνώμη για δοκιμές καυσαερίων πετρελαιοκινητήρων σε πιθήκους
Οι δοκιμές σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ταξινόμηση των καυσαερίων πετρελαιοκινητήρων ως καρκινογόνα.
Ο Όμιλος Volkswagen ζήτησε προ ημερών συγγνώμη για έρευνες που έθεσαν πίθηκους εκτεθειμένους σε καυσαέρια πετρελαιοκινητήρων, με σκοπό να μελετήσουν τις παρενέργειες των τελευταίων.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από μία ομάδα έρευνας που συγκρότησαν οι VW, Daimler, BMW και Robert Bosch, ήταν ένα μεγάλο λάθος, δήλωσε η Volkswagen.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των NY Times την περασμένη Παρασκευή, το 2014 διεξήχθησαν εργαστηριακές δοκιμές στις Η.Π.Α., όπου 10 πίθηκοι εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός πετρελαιοκίνητου VW Beetle.
«Ζητάμε συγγνώμη για το παράπτωμα και την έλλειψη ελέγχου των προσώπων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επελέγησαν τότε, ήταν λάθος. Θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώναμε τη μελέτη από την πρώτη στιγμή, χωρίς την συγκεκριμένη δοκιμή», δήλωσε η Volkswagen.
Σε ξεχωριστή δήλωση, η Daimler ανέφερε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την μελέτη που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Επιστημονικής Μελέτης Περιβάλλοντος, Υγείας και Μεταφορών (EUGT).
«Πιστεύουμε ότι η χρησιμοποίηση ζώων για αυτή την μελέτη ήταν περιττή και απεχθής. Σαφώς και είμαστε αποστασιoποιημένοι από αυτή την έρευνα», δήλωσε η Daimler.
Αποστασιοποίηση από τις δοκιμές παρουσιάζει και η BMW, λέγοντας ότι δεν έχει πάρει μέρος στο σχεδιασμό και τις μεθόδους των δοκιμών. Απεναντίας πρόσθεσε ότι δεν διεξάγει πειράματα με ζώα και δεν είχε άμεσο ρόλο στη συγκεκριμένη μελέτη.
Οι δοκιμές αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες και τη Bosch, και τερματίστηκαν στις 30 Ιουνίου του 2017, αλλά σύμφωνα με την Volkswagen τα αποτελέσματα και τα ευρήματά τους δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί.
Η Robert Bosch πάντως δήλωσε ότι έφυγε από την ομάδα το 2013.
Η EUGT ανέθεσε τη μελέτη στο Ινστιτούτο Αναπνευστικών Ερευνών Lovelace του Albuquerque στο New Mexico, το οποίο σχεδίασε ένα πείραμα με πιθήκους μέσα σε αεροστεγείς θαλάμους που εισπνέουν τα καυσαέρια ενός πετρελαιοκινητήρα, αναφέραν οι The NY Times. Για να διατηρήσουν ήρεμα τα ζώα κατά την διάρκεια των 4ωρων πειραμάτων, οι εργαζόμενοι του εργαστηρίου είχαν τοποθετήσει τηλεοράσεις που έδειχναν κινούμενα σχέδια.
Η έρευνα της EUGT σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την απόφαση που πήρε το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με την ταξινόμηση των καυσαερίων πετρελαιοκινητήρων ως καρκινογόνα.
[Πηγή: Automotive News Europe, The NY Times, Reuters]