Ο Akio Toyoda ξανά πρόεδρος της Toyota, παρά τα παράπονα

Ο Akio Toyoda ξανά πρόεδρος της Toyota, παρά τα παράπονα

Ο Akio Toyoda παραμένει πρόεδρος της Toyota για άλλη μια χρονιά, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών.

Akio Toyoda

Ο Akio Toyoda, εγγονός του ιδρυτή της Toyota, Kiichiro Toyoda, επανεξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Κατάφερε να θριαμβεύσει στην ψηφοφορία, παρά τις ανησυχίες για την ηγεσία του τα τελευταία χρόνια.

Μακριά από τις αίθουσες των συνεδριάσεων, ο Akio Toyoda είναι γνωστός στους λάτρεις του αυτοκινήτου ως ένας δυναμικός CEO που δεν φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στους αγώνες. Συνέβαλε καθοριστικά ώστε τα μοντέλα της Toyota να ξαναγίνουν πιο οδηγοκεντρικά και να παρουσιαστούν σπορ μοντέλα, όπως το GR Yaris κι η GR Corolla, σε μια προσπάθεια να κάνει την εταιρεία λιγότερο «βαρετή».

Από τους λίγους ειλικρινείς ή ένας ακόμα που εμμένει στα παλιά κι «έχασε το τρένο»;

Akio Toyoda

Ωστόσο, ο Akio Toyoda έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη στάση του απέναντι στα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι θερμός υποστηρικτής των πολλαπλών επιλογών και θεωρεί ότι οι θερμικοί κινητήρες πρέπει να μην καταργηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ «Μην πυροβολείτε τους κινητήρες πετρελαίου», λέει η Toyota

Οι επικριτές του κατηγορούν την ιαπωνική εταιρεία ότι καθυστέρησε να εναγκαλιστεί την ηλεκτροκίνηση, ενώ ξοδεύει πολλά χρήματα στην εξέλιξη του υδρογόνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οι πωλήσεις της Toyota σπάνε κάθε ρεκόρ, στα 11+ εκατομμύρια

Ωστόσο, την περσινή χρονιά, η εστίαση της Toyota στην προώθηση της υβριδικής τεχνολογίας τη βοήθησε να επιτύχει πωλήσεις ρεκόρ και να παραμείνει με διαφορά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο.

Akio Toyoda

Παρά την επιτυχία των πωλήσεων, η επανεκλογή του Toyoda δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στις αρχές του 2023, παραιτήθηκε από μια 14ετή θητεία ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για να γίνει πρόεδρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Toyota τελευταία σε έρευνα για το περιβάλλον, πρώτη η Tesla

Έκτοτε, ο ιαπωνικός κολοσσός συγκλονίζεται από παρατυπίες για εξαπάτηση σε διάφορες δοκιμές, από πρόσκρουσης μέχρι παραποίηση των δεδομένων εκπομπών ρύπων.

Akio Toyoda

Σύμφωνα με το Reuters, η υποστήριξη στον Akio Toyoda αναμένεται να έχει μειωθεί από πέρσι, αφού αύριο θα γνωρίζουμε τα αναλυτικά αποτελέσματα, με τη δυσαρέσκεια να προέρχεται κυρίως από ξένους επενδυτές. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ «Σας τα έλεγα για τα ηλεκτρικά», δηλώνει ο Akio Toyoda

Ένας τέτοιος είναι και τα συνταξιοδοτικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων της Νέας Υόρκης, τα οποία τον καταψήφισαν. Παρόλα αυτά, ο 67χρονος Ιάπωνας παραμένει δημοφιλής στους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube