GP Ουγγαρίας, νικητής ο Piastri με εντολή… McLaren

GP Ουγγαρίας, νικητής ο Piastri με εντολή… McLaren

O Oscar Piastri πανηγύρισε πανάξια την πρώτη νίκη της καριέρας του στο GP της Ουγγαρίας, με το Lando Norris να ολοκληρώνει ένα…αγχωτικό όπως αποδείχτηκε 1-2 για τη McLaren. 3ος ο Hamilton, 5ος ο Verstappen.

Oscar Piastri

To GP της Ουγγαρίας ήταν υπόθεση McLaren, με τον Piastri να παίρνει την πρώτη νίκη της καριέρας του, το Norris να τερματίζει δεύτερος και τον ανεβασμένο στους τελευταίους αγώνες Lewis Hamilton να πανηγυρίζει το 200ο βάθρο της σπουδαίας καριέρας του.

Τα φώτα έσβησαν και από την πρώτη κιόλας στροφή είχαμε ανατροπές. Ο poleman Norris προσπάθησε να διατηρήσει τη θέση του, είδε όμως πρώτα τον Piastri κι εν συνεχεία τον Verstappen, αν και βρέθηκε εκτός πίστας να στρίβουν μπροστά του. Πολύ κακή εκκίνηση και τον Carlos Sainz, ο οποίος με το καλημέρα έχασε τρεις θέσεις.

Γρήγορα όμως ο Norris πήρε πίσω τη δεύτερη θέση, καθώς ο Verstappen υπό τον φόβο τιμωρίας (εξεταζόταν άλλωστε από τους αγωνοδίκες) παραχώρησε τη θέση του στον πιλότο της McLaren. O ρυθμός της βρετανικής ομάδας φάνηκε πως ήταν ένα κλικ πάνω από όλους, με τον Piastri να ανοίγει τη διαφορά από το Norris, που με τη σειρά του άνοιγε τη διαφορά από τον Vertsappen.

Στο GP της Ουγγαρίας, ο Oscar Piastri πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του και η McLaren το πρώτο της 1-2 μετά το 2021

Oscar Piastri

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νικητής ο Hamilton στην… τρέλα του Silverstone

O Piastri φάνηκε πως ήταν στο δικό του αγώνα, καθώς τα περάσματά του ήταν σταθερά 2-3 δέκατα ταχύτερα σε σχέση με εκείνα του teammate του. Στον 17ο γύρο, ο Hamilton αποφάσισε να μπει στα pits, θέλοντας να κάνει undercut στον Max Verstappen, μιας και ο ρυθμός του εφτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν ταχύτερος από εκείνον του Ολλανδού.

Στον επόμενο γύρο ήρθε η σειρά του Norris για να ακολουθήσει αμέσως μετά ο πρωτοπόρος Piastri. Οι πιλότοι της McLaren δεν άλλαξαν θέσεις, τη στιγμή που ο Verstappen αποφάσισε να τραβήξει το stint του, για να βρεθεί με πιο φρέσκα ελαστικά στο δεύτερο μισό του αγώνα.

Στον 22ο γύρο, ο Ολλανδός πέρασε στη σκληρή γόμα, έχοντας να καλύψει 7” από τον Hamilton. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν και πλέον ο Ολλανδός ήταν εκείνος που ροκάνιζε συνεχώς τη διαφορά, Οι δύο κορυφαίοι πιλότοι βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής, φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες από τις μεγάλες μάχες του 2021.

Hamilton vs Verstappen

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Max Verstappen, η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του

Ο Verstappen προσπέρασε τον Hamilton, πλην όμως ένα λάθος του, επέτρεψε στον Hamilton να βρεθεί και πάλι στην 3η θέση. Στην αναμπουμπούλα δεν χάρηκε ο λύκος αλλά ο Leclerc, ο οποίος πλησίαζε όλο και περισσότερο. Στον 40ο γύρο, Hamilton και Leclerc μπήκαν στα πιτς, φορώντας σκληρή και μέση γόμα αντίστοιχα.

Κι ενώ ο Piastri φαινόταν πως καλπάζει για τη νίκη, ένα λάθος του Αυστραλού επέτρεψε στο Norris να κλείσει τη διαφορά στα 1,5”, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην υπόθεση νίκη. Στον 46ο γύρο, ο Norris μπήκε για το τελευταίο του pits-stop, βάζοντας τη μέση γόμα.

Ο Piastri ακολούθησε την ίδια διαδρομή στον 48ο γύρο. Ο Norris όμως κατάφερε να προσπεράσει τον ομόσταυλό του, παίρνοντας την πρωτοπορία του αγώνα. Και κάπου εδώ ήρθαν τα team orders. Η McLaren ενημέρωσε τον Norris να δώσει πίσω τη θέση του στον Piastri. Κι αυτό διότι τον τράβηξαν πρώτο στα pits, όχι για να του δώσουν τη νίκη αλλά για να διασφαλίσουν το 1-2. Ο Norris απάντησε με ταχύτερο γύρο, δείχνοντας πως δεν θα άφηνε τη νίκη να φύγει από τα χέρια του.

 

 

Πιο πίσω, ο Verstappen, που πάλευε για το βάθρο μπήκε στα pits στον 50ο γύρο. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά από τον Leclerc. Η πίστα της Ουγγαρίας όμως δεν φημίζεται για την ευκολία ως προς τα προσπεράσματα. Έτσι, ο Ολλανδός κόλλησε για μερικούς γύρους πίσω από τον Μονεγάσκο, κατάφερε όμως να τον προσπεράσει στον 57ο γύρο.

Την ίδια στιγμή, η McLaren, αν και ήταν μακράν η πιο γρήγορη ομάδα, έπρεπε να βρει τον τρόπο να αλλάξουν θέση οι δύο πιλότοι. Ο Norris, τα έψαλε στην ομάδα για τη στρατηγική που ακολούθησε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχε ανοίξει τη διαφορά από τον Piastri στα 4”.


Με τούτα και με κείνα, η μάχη της 3ης θέσης είχε φουντώσει, με τους Hamilton και Verstappen να μονομαχούν λυσσαλέα. Στον 63ο γύρο λοιπόν, ο Ολλανδός προσπάθησε να περάσει τον Hamilton στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Μπλόκαρε όμως τα ελαστικά του και αναπόφευκτα συγκρούστηκε με τον Βρετανό.

 

 

Με κάποιον… μαγικό τρόπο και οι δύο οδηγοί συνέχισαν τον αγώνα τους, με τον Hamilton να μην χάνει τη θέση του και τον Verstappen να πέφτει στην 5η πίσω από τον Leclerc. Και αφού το θέμα της 3ης θέσης διευθετήθηκε, όλο το ενδιαφέρον στράφηκε στο…δράμα της McLaren.

Με τα πολλά, ο Norris πείστηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Piastri, δίνοντας τέλος στην αγωνία των Βρετανών. Δεν χωρά αμφιβολία πως οι Βρετανοί είχαν το ταχύτερο μονοθέσιο. Με τη στρατηγική που επέλεξαν όμως παραλίγο να βάλουν μόνοι τους τρικλοποδιά στον εαυτό τους.

 

 

Κάτι αντίστοιχο άλλωστε έγινε και πριν δύο εβδομάδες στο Silverstone, όπου εν πολλοίς η νίκη για τη McLaren χάθηκε λόγω των άστοχών επιλογών της.

Ο Piastri πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη Formula 1 και η McLaren το πρώτο της 1-2 μετά από σχεδόν τρία χρόνια, στο GP της Monza του 2021. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Lewis Hamilton, που πανηγύρισε τη 200η παρουσία του στο podium. Leclerc (επιτέλους μια καλή εμφάνιση), Verstappen, Sainz, Perez (κι όμως, τερμάτισε στους βαθμούς), Russell, Tsunoda και Stroll ολοκλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Oscar Piastri

Ραντεβού σε μια εβδομάδα, στην (αγαπημένη) πίστα του Βελγίου, για τον τελευταίο αγώνα πριν την καλοκαιρινή διακοπή.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube