SHERP UTV, το όχημα του Mad Max στην Ελλάδα [video]

SHERP UTV, το όχημα του Mad Max στην Ελλάδα [video]

Μέχρι να έρθει το τέλος του κόσμου, οπότε και θα γίνει το ιδανικό μεταφορικό μέσο στη χειμαζόμενη Γη, μπορείς να χρησιμοποιείς το SHERP εκεί που τα σκληροτράχηλα 4x4 και τα ερπυστριοφόρα τρώνε πόρτα!

SHERP S&R

Η αγορά του αυτοκινήτου διαθέτει κάμποσα εξαιρετικά 4x4 που με τα κατάλληλα λάστιχα μπορούν να φτάσουν μακριά από την άσφαλτο. Φθηνά και ακριβά. Όπως για παράδειγμα ένα Suzuki Jimny, ένα Jeep Wrangler ή μια Mercedes-Benz G-Class. Αλλά δεν είναι SHERP!

To ουκρανικό UTV/ATV με το όνομα SHERP έρχεται να συνεχίσει την πορεία εκεί που όλα τα παραπάνω παραδίδουν τα όπλα. Kαθώς είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί στα χειρότερα και πιο αφιλόξενα εδάφη του πλανήτη χάρη στα γιγάντια λάστιχα υπέρ-χαμηλής πίεσης, την πλήρη απουσία προβόλων και το ελάχιστο μεταξόνιο (2,12 m). Και μην φανταστείτε ότι μια λίμνη ή ένα ποτάμι θα αποβούν τροχοπέδη στην αποστολή του. Όχι! Διότι το SHERP είναι και αμφίβιο. Οπότε κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το σλόγκαν «Τα εμπόδια δεν φράζουν τον δρόμο του. Είναι ο δρόμος!».

Το SHERP S&R επιχειρεί σε -40 οC έως +45 οC, η κοιλιά του απέχει 60 cm από το έδαφος, υπερβαίνει εμπόδια ενός μέτρου, κινείται σε πορεία με κλίση μέχρι 30ο και ανεβαίνει ή κατεβαίνει μέχρι γωνία 35ο

SHERP S&R

Προφανώς όλα τα παραπάνω φαίνονται εντυπωσιακά διαβάζοντάς τα στις μπροσούρες. Αλλά ο πραγματικός εντυπωσιασμός έρχεται θωρώντας το SHERP, όταν το περιεργάζεσαι από κοντά και στη συνέχεια «αντιμετωπίζοντας» τις δυνατότητές του. Αυτές τις τελευταίες ανέλαβε να μας (επι)δείξει ο Σεργκέι που χειριζόταν τα πηδάλια του SHERP. 

Διότι πρόκειται περί πραγματικών πηδαλίων: Δύο μανέτες κατεύθυνσης (και για φρένα) στα αριστερά, με επάλληλες τις λαβές για χρήση με το ένα χέρι, δύο πεντάλ (αμπραγιάζ και γκάζι) και 6άρι σασμάν με τον λεβιέ στα δεξιά.

SHERP S&R

Την πρόσκληση για την επίδειξη του SHERP λάβαμε από τον Βαγγέλη Πιπιτσούλη, γενικό διευθυντή της εταιρείας Projecton, μέσω της οποία θα διατεθούν τα οχήματα στην Ελλάδα. 

Φυσικά ό,τι και να γράψουμε για τις πρακτικές δυνατότητες είναι φτωχά εμπρός στις ίδιες τις εικόνες που τράβηξε ο Θανάσης σε φωτογραφίες και video. Οπότε θα σας αφήσουμε να τις απολαύσετε κι εμείς στο κείμενο θα περάσουμε σε πιο τεχνικά στοιχεία, υποστηρίζοντας με νούμερα τις εικόνες.

SHERP S&R

Ξεκινώντας να αναφέρουμε ότι τo SHERP αποτελεί αντικείμενο 20χρονης έρευνας, σχεδιασμού και εξέλιξης για ένα αξιόπιστο αμφίβιο όχημα παντός εδάφους που θα μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια και να ξεπεράσει τα πιο δύσκολα φυσικά εμπόδια. 

Ως εκ τούτου προέκυψε μια πλατφόρμα που ανάλογα με τον επιμέρους εξοπλισμό της ανταποκρίνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματική/εξειδικευμένη χρήση: Γεωλογικές και πετρελαϊκές εταιρείες, ορυχεία, πολιτική προστασία... Αλλά και για χρήστες που θέλουν ένα όχημα με ακραίες δυνατότητες διάσχισης.

Ανάλογα λοιπόν με τη χρήση που προορίζεται έχουμε τέσσερις εκδόσεις SHERP: Το βασικό N 1200 το οποίο απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, το S&R για Έρευνα και Διάσωση, το FF για πυρόσβεση, το ARK 3400 με ρυμουλκούμενη πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και δέκα κινητήριους τροχούς. Συμπληρωματικά υπάρχει και το Shuttle, που στην ουσία αποτελεί ένα μικρό αποβατικό πλοιάριο για ταχεία μεταφορά των οχημάτων SHERP διά μέσου του νερού με ταχύτητα έως 60 km/h .

SHERP S&R

Το «σασί-μπανιέρα» των UTV της SHERP είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα και αλουμίνιο για μέγιστη προστασία από την οξείδωση. 

Με τα μηχανικά μέρη μέσα στην «μπανιέρα», προφυλαγμένα πλήρως από εξωγενείς παράγοντες.

SHERP S&R

Την κίνηση του SHERP αναλαμβάνει ένας κινητήρας ντίζελ της κορεατικής Doosan, χωρητικότητας 1,8 lt με απόδοση 55 PS και 190 Nm. 

Η κίνηση μεταδίδεται με αλυσίδα, φυσικά σε όλους τους τροχούς, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων. Φυσικά τα 190 Nm αφορούν μια ονομαστική μέγιστη τιμή ροπής. 

SHERP S&R

Στην πράξη η μικρή τελική ταχύτητα και η πυκνή κλιμάκωση του σασμάν δίνουν την δυνατότητα στο SHERP να πολλαπλασιάζει την ικανότητά του στο τερέν. Κάτι που διαπιστώσαμε με τα μάτια μας.

Η ανάρτηση του SHERP είναι ένα υδραυλικό κύκλωμα χωρίς ελατήρια, αμορτισέρ και άλλα συμβατικά στοιχεία, καθιστώντας πιο αξιόπιστο και πιο οικονομικό στη συντήρηση και στην επισκευή.

SHERP S&R

Το καινοτόμο σύστημα ανάρτησης/κίνησης του SHERP επικουρούν (ουσιαστικά συμπληρώνουν) τέσσερα λάστιχα εξαιρετικά χαμηλής πίεσης (0,13 bar), λειτουργώντας επίσης ως αποσβεστήρες κραδασμών, προκειμένου να μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια στον δρόμο του. 

Τα λάστιχα μάλιστα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους όσον αφορά τη διαχείριση της πίεσης. 

SHERP S&R

Έτσι μπορείς να φουσκώσεις και να τα ξεφουσκώσεις σε ένα - δύο λεπτά πατώντας ένα κουμπί στην καμπίνα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιούνται τα αέρια της εξάτμισης του κινητήρα. Τα ίδια τα λάστιχα, όπως μπορείτε να δείτε, διαθέτουν κάθετα πέδιλα, για μεγαλύτερη ελκτική πρόσφυση επί του πεδίου, αλλά και για την πρόωση στο νερό -όπως στα ποταμόπλοια με τις ρόδες. Επιπλέουν, του επιτρέπουν να μπορεί να κάνει επιτόπια στροφή με μικρή ακτίνα.

Στο πλαίσιο της ασφαλούς χρήσης, η καμπίνα του SHERP διαθέτει χαλύβδινο κλωβό ασφαλείας για την περίπτωση ανατροπής, κάτι εξαιρετικά απίθανο λόγω του πολύ χαμηλού κέντρου βάρους. Όσον αφορά τις διαμορφώσεις του «κουβούκλιου» έχουμε το τελείως κλειστό τύπο (παρμπρίζ και παράθυρα για οδηγό/συνοδηγό), με δυνατότητα για κανένα, δύο ή ακόμη και τέσσερα πλευρικά παράθυρα.

SHERP S&R

Ο εξοπλισμός των SHERP, διαμορφώνονται ανάλογα με τη βούληση του χρήστη: Από τη μεταφορά δύο έως επτά επιβατών συν τον οδηγό και τον συνοδηγό, μέχρι φορείο-κουκέτα για τη μεταφορά τραυματία, εργαλεία διάσωσης, πυροσβεστικές μάνικες και αντλία και ό,τι μπορεί να φιλοξενήσουν κατ’ απαίτηση του χρήστη τα 5,8 m3 του πίσω διαμερίσματος της καμπίνας.

Η μεταφορική ικανότητα των SHERP (πλην του ARK 3400 το οποίο έχει σημαντικά μεγαλύτερες μεταφορικές δυνατότητες) φτάνει τα 1.200 kg και η δυνατότητα ρυμούλκησης τους 2,35 τόνους. Όσον αφορά την αυτονομία, μαζί με το πετρέλαιο που υπάρχει στα ρεζερβουάρ-ρεζέρβες μέσα στο δίσκο-ζάντα των τροχών, το σύνολο του διαθέσιμου καυσίμου είναι 327 lt. Που δίνουν περίπου 60 ώρες κίνησης. Στην περίπτωση του ARK 3400 έχουμε 760 lt το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερα από 2.000 km.

SHERP S&R

Κατά τα λοιπά, συνοπτικά οι επιδόσεις των SHERP είναι η δυνατότητα λειτουργίας σε ένα ευρύτατο φάσμα θερμοκρασίας -40 οC έως +45 οC. Τα 60 εκ. απόσταση από το έδαφος και η δυνατότητα υπέρβασης εμποδίου ύψους ενός μέτρου. Η δυνατότητα πορείας σε κλίση 30ο, η δυνατότητα ανάβασης και κατάβασης μέχρι γωνία 35ο και η μέγιστη ταχύτητα των 40 km/h. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα συνημμένα αρχεία. 

Αντίστοιχα στην έκδοση ARK 3400, η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 30 km/h αλλά η υπέρβαση εμποδίου πλέον είναι 1,5 μέτρo και η δυνατότητα ανάβασης και κατάβασης, σκαρφαλώνει στις 40ο. Επιπλέον η συγκεκριμένη έκδοση διατίθεται μόνο με τιμόνι, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον χειριστή του να σηκώσει ή να κατεβάσει το όχημα και κατά τον κάθετο άξονα όταν χρειάζεται να περάσει από μεγάλα χαντάκια, όχι απλώς να το στρίψει αριστερά ή δεξιά.

SHERP S&R

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε πως τα οχήματα της SHERP, μπορούν να παραδοθούν σε διάφορες διαμορφώσεις ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία Projecton η οποία έχει αναλάβει την διάθεση των οχημάτων στην Ελλάδα.

Εμείς από τη μεριά μας θα βλέπαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την προμήθειά του από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας και δη το Πυροσβεστικό Σώμα. Αλλά και γιατί όχι και από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για τη συντήρηση του δυσπρόσιτου δικτύου με ένα όχημα το οποίο είναι και φιλικό προς την Φύση, χάρη στα ειδικά λάστιχά του.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube