Έκανε τον γύρο του κόσμου με ηλεκτρική μοτοσικλέτα [video]

Έκανε τον γύρο του κόσμου με ηλεκτρική μοτοσικλέτα [video]

Ο πρώτος σόλο γύρος του κόσμου με ηλεκτρική μοτοσικλέτα είναι γεγονός.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Ο Roman Nedielka, ένας Σλοβάκος που πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον της κινητικότητας θα μπαίνει στην πρίζα, γύρισε όλο τον κόσμο με μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα.

Πέρυσι, ο Nedielka ξεκίνησε τη μοναχική του περιπέτεια των 42.000 km σε όλο τον πλανήτη οδηγώντας μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα, ελπίζοντας να καταρρίψει παρωχημένες ιδέες για την αυτονομία και τις δυνατότητες των EV δικύκλων.

«Έκανα τον γύρο του κόσμου και δεν μου τελείωσε ποτέ η μπαταρία» 

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 10 Ιουλίου 2023 στην Τζακάρτα και το ολοκλήρωσε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μία αποστολή που ονόμασε «E.round the World».

Τους τελευταίους 10 μήνες, οδηγούσε μια Zero DSR/X του 2023, χωρίς καμία βοήθεια από εξωτερικά οχήματα υποστήριξης. Έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε ένα εντελώς σόλο ταξίδι αυτού του είδους.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Ο 47χρονος αγόρασε για πρώτη φορά ηλεκτρική μοτοσικλέτα το 2018, την Zero FX, όταν ζούσε κι εργαζόταν στην Τζακάρτα, μια πόλη γνωστή για την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η ιδέα να οδηγήσει μια ηλεκτρονική μοτοσικλέτα στις εσχατιές του πλανήτη, του ήρθε γύρω στο 2019, αλλά το σχέδιό του καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και των κλειστών συνόρων.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα
Τελικά μπόρεσε να ξεκινήσει το ταξίδι το 2023, όταν η τελευταία χώρα στη διαδρομή του άνοιξε τα σύνορά της (Κίνα). Επέλεξε την Zero DSR/X, με τη μέγιστη ροπή των 225 Nm.

Ο Σλοβάκος διέσχισε τα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας την εποχή των βροχών, μετά πέρασε μέσα από τις ερήμους του Καζακστάν, διέσχισε την Ευρώπη κι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον χειμώνα, όπου αυτός κι η μοτοσικλέτα του άντεξαν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του ήταν στην Αυστραλία, όπου οι θερμοκρασίες έφταναν στους 45°C. Σύμφωνα με τον Nedielka, η Zero DSR/X μπορούσε να καλύψει αποστάσεις 300 km με μία φόρτιση σε ιδανικές συνθήκες.

Το πιο εύκολο μέρος του ταξιδιού ήταν να διασχίσει την Ευρώπη, χάρη στις εξαιρετικές υποδομές φόρτισης, που του επέτρεπαν να φορτίζει πιο γρήγορα και να καλύπτει ακόμη και 500 km την ημέρα.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Τονίζει τη σημασία του καλού σχεδιασμού και δηλώνει ότι δεν έμεινε ποτέ από μπαταρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, χάρη στην καλά μελετημένη διαδρομή.

Επιπλέον, παρά τις δύσκολες φυσικές συνθήκες, η μοτοσικλέτα δεν αντιμετώπισε προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Δεδομένου ότι έπρεπε να διασχίσει θάλασσες κι ωκεανούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πέρασε εβδομάδες σε κιβώτια σε υγρές συνθήκες ή δεμένη σε πορθμεία.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Η μοναδική της συντήρηση ήταν αλλαγή ελαστικών, ιμάντα και τακακίων μετά από περίπου 25.000 km. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε σχετίζονταν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα σύνορα.

«Οι άνθρωποι έχουν παρωχημένες αντιλήψεις. Ότι μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα είναι πολύ δύσκολο να φορτιστεί και ρωτούν ποια είναι η αυτονομία της. Αλλά και προβληματίζονται για την αξιοπιστία της»,  δήλωσε ο Nedielka σε συνέντευξή του.

ηλεκτρική μοτοσικλέτα

«Έκανα τον γύρο του κόσμου και δεν μου τελείωσε ποτέ η μπαταρία. Εάν επαρκεί για να διασχίσετε τον πλανήτη, μην ανησυχείτε για την κίνηση στην πόλη σας ή για μια βόλτα το Σαββατοκύριακο με τους φίλους σας».
Ο παράτολμος ταξιδιώτης αποφάσισε να ολοκληρώσει το ταξίδι μόνος του, χωρίς χορηγούς, χωρίς ομάδα και χωρίς δημιουργία εσόδων, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντικός και «να αποδείξει την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία των ηλεκτρικών μοτοσικλετών».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube