Διαβάζεις πεζών σε αποτρεπτικό 3D [video]
Η Ισλανδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που κάνει χρήση της οπτικής ψευδαίσθησης, διασφαλίζοντας τις διαβάσεις των πεζών.
Σε πρόσφατη έρευνα στη Γαλλία, διαπιστώθηκε ότι ένας στους δύο οδηγούς ομολόγησε την ανησυχία του, καθώς πλησίασε σε μια πολύπλοκη διασταύρωση.
Το 74% των ερωτηθέντων δήλωσαν επίσης φόβο και ανησυχία μην δουν κάποιον εμπρός τους, ενώ το 45% των οδηγούν δήλωσαν ότι διστάζουν ανάμεσ στο γκάζι και στο φρένο όταν το φανάρι ανάβει πορτοκαλί σε μια διάβαση πεζών. Ταυτόχρονα, το 56% των πεζών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν με φόβο τη διέλευση μιας διάβαση, αλλά και το 45% διασχίζει τακτικά διαβάσεις με το φανάρι των πεζών κόκκινο. Η περίπτωση της διασταύρωσης των πεζών αξίζει επομένως της αμέριστης προσοχή μας.
Στην Ισλανδία, εργάστηκαν επισταμένως επί του θέματος και βρήκαν μία λύση. Που εκτός των άλλων είναι και… καλλιτεχνική. Λύση που δεν ενέχει καταστολή, φιλιππικούς άστοχες επιφυλάξεις ή τεχνολογική… κραιπάλη. Αλλά μόνο κοινή λογική, πραγματισμό και έναν υπαινιγμό εγκάρσιας διάσχισης, δεδομένου ότι η «street art» χρησιμοποιείται ως βήμα για το κοινό καλό. Αυτό λοιπόν που βλέπετε και διαβάζετε συμβαίνει στην Ισλανδία, η οποία και διαθέτει ανοιχτό μυαλό για την οδική ασφάλεια.
Έτσι, για να επιβραδύνουν οι οδηγοί, μια ισλανδική πόλη μόλις εγκατέστησε τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών. Οι διαβάσεις των πεζών εδώ δοκιμάζουν την τεχνική της οφθαλμαπάτης, γεγονός που την καθιστά όμως ανακούφιση. Μια οπτική ψευδαίσθηση που επικροτεί η πόλη του Ísafjörðu.
Κατά την προσέγγισή τους στη διάβαση, οι οδηγοί αισθάνονται ότι είναι αναγκασμένοι να διαπεράσουν αρκετά τσιμεντένια ανασχετικά μπλοκ. Οπότε και σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι. Και ώ! του θαύματος λειτουργεί, οπότε και ο πεζοί διασχίζουν τη διάβαση με λιγότερη ανησυχία.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι αυτή η ιδέα είχε ήδη αποδείξει την αξία της στην Ινδία. Τέσσερις διαβάσεις πεζών αυτού του τύπου έχουν κατασκευαστεί στην πόλη Ahmedabad. Σε αυτή τη χώρα, όπου οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι μια πραγματική μάστιγα, με περισσότερους από 100.000 θανάτους ετησίως, δεν αναφέρθηκαν ατυχήματα στις ασυνήθιστες αυτές διαβάσεις ύστερα από έξι μήνες.