Κίνα προς ΗΠΑ, σεβαστείτε τους κανόνες του ΠΟΕ

Κίνα προς ΗΠΑ, σεβαστείτε τους κανόνες του ΠΟΕ

Η κυβέρνηση Biden επέβαλε νέο φόρο 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά. Το Πεκίνο ανακοινώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αντιμετωπίσει τους νέους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ.

Κίνα

Η Κίνα δεν σκοπεύει να αφεθεί στο έλεος της ηγεμονικής αντίληψης της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ενώ ο Λευκός Οίκος εισήγαγε νέους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Μάιο του 2024, το Πεκίνο ζητά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να παρέμβει. Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, αυτός ο νόμος είναι «μεροληπτικός, προστατευτικός και αντίκειται στους κανόνες του ΠΟΕ».

Κίνα και ΗΠΑ  δεν συγκρούονται μόνο στο θέμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται σε τεχνολογίες αιχμής, ακόμη και στο κοινωνικό δίκτυο TikTok

Κίνα

Το Πεκίνο έχει ήδη ανοίξει τη διαδικασία επικοινωνίας με τον ΠΟΕ από τον Μάρτιο. Αντιμέτωπο με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Biden, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ζήτησε τη «δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων». Σε επίσημο δελτίο Tύπου, η Κίνα «προτρέπει για άλλη μια φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τους κανόνες του ΠΟΕ».

Το Πεκίνο ζητά από την Ουάσιγκτον «να σταματήσει την κατάχρηση βιομηχανικών πολιτικών που υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία για την κλιματική αλλαγή». Περιορίζοντας την άφιξη κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο έδαφός της, η χώρα σκοπεύει να επιβραδύνει την πρόοδο της Κίνας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και να προστατεύσει τη βιομηχανία της.

Κίνα

Στην πραγματικότητα, οι δύο χώρες δεν συγκρούονται μόνο στο θέμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται σε τεχνολογίες αιχμής, ακόμη και στο κοινωνικό δίκτυο TikTok. Αυτές οι εντάσεις βρίσκονται ακόμη και στο επίκεντρο της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας. Ο Donald Trump και ο Joe Biden έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις για το μέλλον των ηλεκτρικών.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube