Μεγάλη εμπειρία συμβίωσης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουμε και, για να είμαι ειλικρινείς, ταξίδια όπως το τελευταίο στο Άμστερνταμ για την πρώτη γνωριμία με το BMW i3, σε κάνουν να νιώθεις έως και άσχημα.
Βλέπεις τον κόσμο γύρω σου να εξελίσσεται, να παίρνει μέρος ενεργά στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών και πάνω απ’ όλα, να έχει το κράτος αρωγό. Να πριμοδοτεί και να δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Κάτι που στην Ελλάδα φαντάζει ακόμα μακρινό. Τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και πολιτών. Με ποια υπηρεσία να συνεννοηθείς για την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης;
Και αν πας ιδιωτικά και στήσεις σταθμούς σε Mall και μεγάλους χώρους στάθμευσης, ποιος θα σεβαστεί την ειδική σήμανση και δεν θα παρκάρει την «τζιπάρα» του στην ελεύθερη θέση;
Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση της BMW να εισάγει το i3 στην Ελλάδα φαντάζει τολμηρή, αλλά το κάνει. Και μάλιστα άμεσα, τον Νοέμβριο, με την χώρα μας να είναι ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές που θα λανσαριστεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής της γερμανικής φίρμας.
Και η ελληνική αντιπροσωπεία δεν στέκεται απλώς στην εισαγωγή κατόπιν παραγγελίας για τον όποιον ενδιαφερθεί (σ.σ. έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτη). Βρίσκεται σε συζητήσεις με φορείς και σε λίγο καιρό θα ανακοινώσει ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν γενικότερα την ηλεκτροκίνηση να συστηθεί στους έλληνες καταναλωτές.
Το μέλλον είναι εδώ
Αρκετά όμως με τη μεμψιμοιρία. Το θέμα μας είναι το i3 που πρώτα απ’ όλα σε εκπλήσσει με την εμφάνισή του. Το σήμα και η μάσκα είναι τα μόνα στοιχεία σύνδεσής του με τα υπόλοιπα προϊόντα της γερμανικής φίρμας. Επιλογή σκόπιμη, που ακολουθείται και στα δύο μοντέλα της σειράς «i», έτσι ώστε να τονίζεται η μοναδικότητά τους.
Μαζεμένο σε διαστάσεις, δεν ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα σε μήκος και έχει ασυνήθιστα ψηλή σιλουέτα για BMW, ενώ πατά σε ασυνήθιστα λεπτά λάστιχα σε τροχούς 19 ιντσών, ακροβολισμένους στις γωνίες του αμαξώματος. Πολλοί θα το πουν φουτουριστικό, εκκεντρικό ή ακόμα και τραβηγμένο, σε καμιά όμως περίπτωση δεν το χαρακτηρίζεις αδιάφορο.
Προσωπικά το θεωρώ όμορφο και στο πνεύμα της εποχής. Τελευταία, έχουμε δει πολλά αυτοκίνητα να προσπαθούν να ξεχωρίσουν από το πλήθος, υιοθετώντας πιο τολμηρές γραμμές και πολυχρωμία στο αμάξωμα. Ετούτο εδώ τουλάχιστον έχει να επιδείξει και κάτι διαφορετικό, οπότε καλώς και το τονίζει με μια πιο ιδιαίτερη εμφάνιση. Και οι καινοτομίες του δεν εξαντλούνται στον ηλεκτροκινητήρα που εξασφαλίζει μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Πλαίσιο και αμάξωμα είναι μια εντελώς νέα τεχνολογία, στοιχεία της οποίας θα περάσουν μελλοντικά και στα πιο συμβατικά μοντέλα της BMW και όχι μόνο σε όσα βρίσκονται κάτω από την σκεπή της φίρμας «i».
Το πλαίσιο του i3 είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα -CFRP. Υλικό που σύμφωνα με την BMW όχι μόνο δεν μεταβάλλει καθόλου τα στάνταρ ασφάλειας, συγκριτικά με τα πιο συμβατικά υλικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά ενισχύει την ακαμψία. Παράλληλα μειώνει το βάρος έως και 30%, συγκριτικά μάλιστα με ένα αλουμινένιο πλαίσιο.
Η υψηλή ακαμψία του πλαισίου επέτρεψε στους σχεδιαστές του i3 να καταργήσουν τις μεσαίες κολόνες και να κάνουν τις πίσω πόρτες να ανοίγουν προς τα πίσω, για πιο εύκολη είσοδο/έξοδο των επιβατών.
Το αμάξωμα του i3 είναι επίσης καινοτόμο, καθώς είναι κατασκευασμένο από θερμοπλαστικό. Υλικό ανθεκτικότερο στις καθημερινές μικροεπαφές και παράλληλα ευκολότερο και φθηνότερο στην επισκευή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αντικατάσταση του βαμμένου μέρους μιας πίσω πόρτας του i3 θα κοστίζει, σύμφωνα με την BMW, μόλις 40 ευρώ.
Οι καινοτομίες αυτές οδήγησαν την BMW να στήσει μια νέα γραμμή παραγωγής για το i3 στο εργοστάσιο της Λειψίας, στην οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι χρησιμοποιούνται 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Tα παραπάνω υλικά συνέλαβαν στο να κρατηθεί και το βάρος σε χαμηλό επίπεδο. Το αυτοκίνητο δεν ξεπερνά τα 1.195 kg και είναι σημαντικά ελαφρύτερο από τα επίσης ηλεκτρικά Renault Zoe και Nissan Leaf, που ζυγίζουν πάνω από 1,5 τόνο.
Ευρύχωρο και πρακτικό
Η καμπίνα αποδίδει σχεδιαστικά την τεχνολογική ιδιαιτερότητα του i3, χωρίς ωστόσο να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τους χώρους και την καθημερινή πρακτικότητα. Συναγωνίζεται σε χώρους οποιοδήποτε σουπερμίνι, με την απουσία κεντρικού τούνελ -αφού δεν έχει κιβώτιο- να απελευθερώνει χώρο για τα πόδια των αυστηρά δύο επιβατών πίσω. Παράλληλα, με εσωτερικός ύψος 1,58 m, οι επιβάτες απολαμβάνουν «αέρα» σχεδόν 16 cm μεγαλύτερο από αυτόν της Σειράς 1.
Αυτό που θα ξενίσει αρχικά είναι ότι τόσο εμπρός όσο και πίσω, οι επιβάτες κάθονται κάπως ψηλά, με τη θέση οδήγησης να δείχνει «ξένη», συγκρινόμενη με άλλα μοντέλα της BMW. Συνηθίζεται όμως γρήγορα και το τιμόνι που ρυθμίζεται σε ύψος και απόσταση βοηθά εντέλει να βολευτείς και να εκτιμήσεις την καλύτερη ορατότητα που σου προσφέρει η ψηλή θέση οδήγησης μέσα στην πόλη.
Η ποιότητα των υλικών ίσως να μην ανταποκρίνεται στα 36.150 ευρώ της τιμής του στην Ελλάδα, είναι όμως καλύτερα μιας προηγούμενης Σειράς 1 και με πολύ καλή συναρμογή. Ο χώρος αποσκευών σίγουρα δεν διεκδικεί πρωτιά για το μέγεθος του i3, καθώς επηρεάζεται από την τοποθέτηση του ηλεκτροκινητήρα πίσω. Σε καθημερινή χρήση όμως και με δεδομένο τον αστικό χαρακτήρα του μοντέλου, τα 260 λίτρα του, μάλλον δεν θα προβληματίσουν τους μελλοντικούς κατόχους του.
Αστικού προσανατολισμού
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η γερμανική φίρμα, κύριο μέλημά της δεν ήταν η κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά μια ηλεκτρικής BMW, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιδόσεις, αίσθηση και οδική συμπεριφορά.
Όσον αφορά τις επιδόσεις, θεωρώ πως το νούμερο που τα λέει όλα είναι η αναλογία των 7 kg/PS. Με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει 170 PS και 25,4 kgm ακαριαία, οι επιδόσεις του i3 κρίνονται έως και υπερβολικές για αυτοκίνητο που, σύμφωνα και με τους βαυαρούς, σχεδιάστηκε για να περάσει τη ζωή του στα στενά όρια των μεγαλουπόλεων. Με μόλις 3,7” για το 0-60 km/h και 7,2” για το 0-100 km/h, το i3 είναι ταχύτερο και από την 420d.
Οι μπαταρίες ζυγίζουν 230 kg και είναι τοποθετημένες στο πάτωμα. Αποτελούνται από 96 στοιχεία και μπορούν να αντικατασταθούν ξεχωριστά σε περίπτωση βλάβης, ενώ συνοδεύονται από εγγύηση έξι ετών ή 160.000 km από την κατασκευάστρια εταιρία Samsung. Η συνολική χωρητικότητα τους φτάνει τις 22 kWh και εξασφαλίζουν στο i3 αυτονομία 130-160 km. Νούμερα που δεν απέχουν από την πραγματικότητα όπως διαπιστώσαμε και στη σύντομη γνωριμία μαζί του. Θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια, πως τo μίνιμουμ των 130 km θα το καταφέρεις κυρίως με το i3 στο πρόγραμμα Comfort.
Με την επιλογή του προγράμματος «Eco Pro+», όπου απενεργοποιείται ο κλιματισμός και η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 80 km/h, η αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 200 km. Για όσους θέλουν να καλύπτουν και μεγαλύτερες αποστάσεις, υπάρχει και η έκδοση «REX» (σ.σ. Range Extender), που εφοδιάζεται με το δικύλινδρο κινητήρα 650 cc και 25 ίππων του σκούτερ BMW C650 CT. Αυτός τοποθετείται δίπλα στο ηλεκτρικό μοτέρ και με ένα ρεζερβουάρ εννέα λίτρων εκτελεί χρέη γεννήτριας ρεύματος για να φορτίζουν οι μπαταρίες, αυξάνοντας την αυτονομία του i3 στα περίπου 340 km.
Αγχολυτικό και BMW
Οδηγικά το i3 σε εκπλήσσει ποικιλοτρόπως. Έχουμε φυσικά την απουσία οποιουδήποτε μηχανικού θορύβου. Το μόνο που φθάνει στην καμπίνα είναι ελάχιστος θόρυβος από την κύλιση των στενών ελαστικών (155/70 R19) και του αέρα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα. Θόρυβοι που αν υπήρχε θερμικό μοτέρ θα τους υποσκέλιζε με την δική του ηχητική παρουσία. Το χαμηλό κέντρο βάρους και το πολύ καλό ζύγισμα προσφέρουν πάτημα στο δρόμο που φέρνει σε BMW, ενώ σίγουρα ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γρήγορο τιμόνι. Έχει σωστό βάρος και παρέχει την αίσθηση που περιμένεις από μοντέλο των βαυαρών.
Οι δρόμοι στο κέντρο και τα περίχωρα του Άμστερνταμ δεν προσφέρονται για να πιέσεις το αυτοκίνητο. Αστερίσκος λοιπόν μέχρι να δούμε το αυτοκίνητο και στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τις αστικές μετακινήσεις που φτιάχτηκε το i3, δύσκολα θα του βρει κάποιος ψεγάδι. Η όλη εμπειρία είναι αγχολυτική, με την ανάρτηση να προσφέρει ποιοτική κύλιση και υψηλή άνεση, ακόμα και στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου της ολλανδικής πρωτεύουσας.
Ο τρόπος που επιταχύνει είναι ακαριαίος και εντυπωσιακός. Το μόνο που απαιτεί συνήθεια είναι το δεξί πεντάλ και το, σε κάποιες περιπτώσεις, έντονο φρενάρισμα στο άφημα του γκαζιού, εξαιτίας του συστήματος ανάκτησης της κινητικής ενέργειας. Χρειάζεται να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Για να ρολάρεις πρέπει να ασκείς σταθερή πίεση στο γκάζι, αλλιώς το αυτοκίνητο φρενάρει. Το πεντάλ γκαζιού λειτουργεί λίγο σαν διακόπτης αλλά μόλις το συνηθίσεις το βρίσκεις έως και διασκεδαστικό: Με το δεξί πόδι μπορείς να ελέγξεις πλήρως την κίνηση του αυτοκινήτου και σχεδόν να ξεχάσεις το πεντάλ του φρένου και μελλοντικά... τις αλλαγές σε υλικά τριβής!
Ακριβό ή φθηνό
Η πρώτη απόπειρα της BMW να αφήσει το στίγμα της και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σίγουρα επιτυχημένη, ως προς την υλοποίηση του μοντέλου. Άνετο, ευρύχωρο και διασκεδαστικό, ζεις εύκολα μαζί με το i3. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν τα 36.150 ευρώ που στοιχίζει θα αποσβεστούν ή είναι ακόμα νωρίς για την ηλεκτροκίνηση. Η BMW υποστηρίζει ότι το ετήσιο κόστος χρήσης είναι στο 1/3 ενός συμβατικού χάτσμπακ. Κατά πόσο έχει δίκιο θα το διαπιστώσουμε σύντομα με τη δοκιμή του αυτοκινήτου στην Ελλάδα.
Τι λέει το DRIVE
Ακριβό ίσως, αλλά ιδανικό ακόμα και για πρώτο αυτοκίνητο αν ζεις και κινείσαι σε μεγαλούπολη. Στην Ελλάδα θα κάνει καριέρα πρώτα ως gadget και μετά ως αυτοκίνητο, αλλά θα καταφέρει να μας συστήσει την ηλεκτροκίνηση.
Τιμή € 36.150
Τεχνολογία ηλεκτροκινητήρας, 170 PS, 25,4 kgm, μπαταρία Ιόντων/Λιθίου 22 kWh, αυτόματο κιβώτιο μιας σχέσης
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 7,2”
80-120 km/h 4,9”
Τελική ταχύτητα 150 km/h
100-0 km/h 56,2 m
Αυτονομία 130-160 km
Εκπομπές CO2 –
Διαστάσεις 3.999 x 1.775 x 1.578 mm
Βάρος 1.195 kg
Στοιχεία κατασκευαστή