Θα παίξει «βρώμικα» ο Rosberg όπως άλλοι στο παρελθόν; [4 videos]

Θα παίξει «βρώμικα» ο Rosberg όπως άλλοι στο παρελθόν; [4 videos]

Ο Nico Rosberg θα αγωνιστεί καθαρά στο Abu Dhabi ή θα μιμηθεί τους Schumacher και Senna; Δείτε τι έκαναν αυτοί στη θέση του…

Ο Rosberg φαίνεται να έχει το πρωτάθλημα στο τσεπάκι του. Είναι 12 βαθμούς μπροστά από τον Hamilton και του αρκεί μια 3η θέση στο Abu Dhabi για να πάρει τον τίτλο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο team-mate του.

Εύκολο; Οι στατιστικές αυτό λένε, αφού ο Γερμανός έχει μείνει φέτος εκτός βάθρου μόνο 5 φορές σε 20 αγώνες. Όμως ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς δεν εξελίσσεται πάντα όπως όλοι περιμένουν.

Ο Rosberg μπορεί να πάθει βλάβη στις κατατακτήριες ή στον αγώνα. Μπορεί να εμπλακεί σε σύγκρουση στην εκκίνηση ή να κάνει λάθος και να βγει μόνος του από την πίστα. Και πάει καλά αν εγκαταλείψει. Αν όμως καθυστερήσει και, για παράδειγμα, πάει να του ρίξει γύρο ο Hamilton; Πώς θα αντιδράσει τότε;

«Δεν πάω στον αγώνα περιμένοντας κάτι λιγότερο από μια καθαρή μάχη», δήλωσε σχετικά ο Hamilton. «Εννοώ ότι μπορείς να κοιτάξεις την Ιστορία και να δεις τι έχουν κάνει κάποιοι οδηγοί στο παρελθόν. Όμως τον βάζω πιο ψηλά και δεν νομίζω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο».

Οι δυο τους όμως είχαν τις αμφιλεγόμενες στιγμές τους φέτος, όταν συγκρούστηκαν μετά την εκκίνηση στην Ισπανία και στο τέλος του αγώνα στην Αυστρία. Δεν είναι λοιπόν λευκές περιστερές και το διακύβευμα του τίτλου είναι πολύ μεγάλο…

Σε ανάλογη περίπτωση, ο Michael Schumacher δεν είχε διστάσει να κλείσει απότομα την τροχιά του στο Αυστραλιανό GP του 1994, την ώρα που προσπαθούσε να τον περάσει ο Damon Hill. Ο Γερμανός είχε λίγο πριν βγει από την πίστα και είχε χτυπήσει τον τροχό της Benetton στον τοίχο, οπότε ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να κρατήσει πίσω του τη σαφώς ταχύτερη Williams-Renault. Αν τον περνούσε, θα έχανε τον τίτλο. Αν εγκατέλειπαν και οι δύο, θα τον έπαιρνε αυτός, αφού ήταν μπροστά στη βαθμολογία.

Δείτε λοιπόν στο video πώς αντέδρασε ο Michael Schumacher:

Τελικά του βγήκε, αφού απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών και στέφθηκε –άξια κατά τα άλλα– πρωταθλητής 1994. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και το 1997, στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, στη Jerez της Ισπανίας. Ο Schumacher ήταν και πάλι μπροστά στη βαθμολογία, ήταν μπροστά από τον Villeneuve και στον αγώνα, αλλά η Williams ήταν πολύ πιο γρήγορη από τη Ferrari και ο Καναδός τον έφτανε με καταιγιστικό ρυθμό. Την ώρα όμως που τον προσπερνούσε, ο Schumacher έκανε μια εμφανή τιμονιά προς τα δεξιά, πέφτοντας πάνω στον Villeneuve με προφανή σκοπό να βγουν από τον αγώνα και οι δύο.

Όπως θα δείτε όμως στο video, βγήκε μόνο αυτός και ο Villeneuve πήρε τον τίτλο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Schumacher τιμωρήθηκε με αφαίρεση όλων των βαθμών της χρονιάς.

Ήταν ο Γερμανός ο πρώτος «κακός» στην ιστορία της F1; Όχι βέβαια, αφού ακολούθησε το παράδειγμα ενός άλλου μεγάλου, του Ayrton Senna, που και αυτός πίστευε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Στον προτελευταίο αγώνα του 1990, στη Suzuka της Ιαπωνίας, ο Βραζιλιάνος ήταν μπροστά στη βαθμολογία και πήρε και την pole position. Όμως αυτή ήταν παραδοσιακά στη «βρώμικη» πλευρά της πίστας και ο Senna ζήτησε να την αλλάξουν (παρότι είχε ξεκινήσει αδιαμαρτύρητα από εκεί τις δύο προηγούμενες χρονιές). Του το αρνήθηκαν, οπότε δήλωσε ότι, αν ο Prost έφτανε πρώτος στην πρώτη στροφή, θα επιχειρούσε να τον περάσει ό,τι κι αν γινόταν. Έτσι κι έκανε, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να εγκαταλείψουν και οι δύο, όπως θα δείτε στο video:

Του πέρασε τελικά του Senna, έμεινε ατιμώρητος (ίσως έπαιξε ρόλο και το συμβάν με τον Prost στον ίδιο αγώνα, το 1989) και πήρε τον τίτλο. Και μη νομίζετε πως ήταν η πρώτη φορά που ο Senna έκανε κάτι τέτοιο. Νεαρός ακόμα, στη Βρετανική Formula 3 το 1983, είχε πάρει 9 σερί νίκες στην αρχή της χρονιάς, αλλά ο Martin Brundle τον κέρδισε καθαρά στο Silverstone, ο Βραζιλιάνος κομπλεξαρίστηκε και είχε στη συνέχεια μια σειρά από ατυχήματα, με αποτέλεσμα ο Άγγλος να τον πλησιάσει πολύ στη βαθμολογία. Οπότε ο Senna, που δεν είχε τίποτε να χάσει, επιχείρησε ένα προσπέρασμα αυτοκτονίας στον Brundle στον αγώνα του Oulton Park, με αποτέλεσμα να τον καβαλήσει από πάνω, όπως θα δείτε στο video:

Για την Ιστορία, ο Senna πήρε τελικά τον τίτλο, με μια άξια νίκη στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στο Thruxton. Αν όμως είχε νικήσει ο Brundle στο Oulton Park, ίσως ο ρους της Ιστορίας να είχε αλλάξει εντελώς…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube