Πλαφόν στο κόστος των κινητήρων και απαγόρευση δοκιμών σε αεροσήραγγα

Πλαφόν στο κόστος των κινητήρων και απαγόρευση δοκιμών σε αεροσήραγγα

Η Ομάδα Στρατηγικής της F1 συμφώνησε να περιοριστεί το κόστος των κινητήρων για τις πελατειακές ομάδες και να απαγορευτούν οι δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα.

Οι ομάδες δαπανούν περίπου 20-27 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους υβριδικούς 1.6 V6 τούρμπο, ενώ το κόστος των παλιών ατμοσφαιρικών 2.4 V8 δεν ξεπερνούσε τα 9,5 εκατομμύρια.

Στην προσπάθεια μείωσης του κόστους συμμετοχής στην F1, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία οι κινητήρες τρεχουσών προδιαγραφών να μην ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι κινητήρες της προηγούμενης χρονιάς να μην ξεπερνούν τα 8 εκατ.

Κατά πλειοψηφία επίσης αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα –πράγμα που θα αυξήσει τη χρήση προγραμμάτων CFD– αν και οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Σήμερα, τόσο η χρήση αεροσήραγγας όσο και η χρήση CFD υπόκεινται σε περιορισμούς.

Επιπλέον, θα υπάρξει ένα πλαφόν 2 εκατ. ευρώ στο κόστος των κιβωτίων ταχυτήτων, πράγμα που για κάποιες ομάδες αντιπροσωπεύει εξοικονόμηση της τάξης του 50%.

Οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει τώρα να επικυρωθούν από την Επιτροπή F1 και στη συνέχεια από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC) της FIA, όταν συνεδριάσει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αν περάσουν όλες οι αλλαγές, υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύουν εξοικονόμηση 20-25 εκατ. ευρώ συνολικά για κάθε ομάδα.

Η Ομάδα Στρατηγικής αποτελείται από εκπροσώπους της Ferrari, Mercedes, McLaren, Red Bull, Williams και Force India, που έχουν από μία ψήφο η κάθε μία. Η FIA και η FOM του Ecclestone έχουν από έξι ψήφους.

Το «αδελφό» μας AUTOSPORT έχει πληροφορίες ότι οι Ferrari, Mercedes και Williams ήταν αντίθετες με την κατάργηση των δοκιμών σε αεροσήραγγα, ενώ οι McLaren, Red Bull και Force India ήταν υπέρ.

Σχετικά με τον περιορισμό του κόστους των κιβωτίων, μόνον οι McLaren και Force India ψήφισαν υπέρ, και η πρόταση πέρασε με τις ψήφους των FIA και FOM.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube