Βενζινοκίνητος ο νικητής της φετινής Formula Student [video]
Το πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης νίκησε τα μέχρι τώρα κυρίαρχα ηλεκτρικά φορμουλάκια στο Silverstone.
Ο περίφημος ετήσιος διαγωνισμός μηχανολογίας ανάμεσα σε ομάδες φοιτητών κυριαρχείτο τα τελευταία χρόνια από ηλεκτρικά μονοθέσια. Όμως η φετινή νίκη του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης αποδεικνύει ότι η κίνηση με βενζίνη παραμένει μια εναλλακτική λύση με προοπτικές.
Η νικήτρια ομάδα Rennteam Stuttgart εντυπωσίασε στις δοκιμασίες αντοχής και δυναμικής συμπεριφοράς. Τελικά νίκησε τις αντίπαλες ομάδες του πανεπιστημίου της Καρλσρούης, από τη Γερμανία, και του τεχνικού πανεπιστημίου του Graz, από την Αυστρία.
Το κορυφαίο στο θεσμό βρετανικό πανεπιστήμιο του Bath πήρε την τέταρτη θέση, ενώ η ομάδα του ολλανδικού πανεπιστημίου του Delft, που είχε νικήσει το 2015, φέτος κατατάχτηκε μόλις στη 17η θέση με το ηλεκτρικό της μονοθέσιο.
«Είναι ωραίο που βλέπουμε να νικά ξανά ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Andrew Deakin, πρόεδρος της Formula Student. «Η νίκη αυτή επισφραγίζει μια εξαιρετική εκδήλωση με τον μεγαλύτερο έως τώρα αριθμό αυτοκινήτων να περνά από τον τεχνικό έλεγχο και από όλες τις δυναμικές δοκιμασίες».
Ο Joscha Haupt, επικεφαλής της ομάδας του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνίζεσαι όλες τις δυνατές ηλεκτρικές ομάδες, όμως απολαμβάνουμε την πρόκληση του να αγωνιζόμαστε με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
«Η ομάδα αλλάζει κάθε χρόνο και το αυτοκίνητο ήταν φανταστικό. Θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε έτσι ώστε να επιστρέψουμε ακόμα πιο δυνατοί του χρόνου».
O διαγωνισμός έγινε φέτος για 19η χρονιά και συμμετείχαν 156 ομάδες με περισσότερους από 2.000 φοιτητές προερχόμενους από 34 χώρες. Για πρώτη φορά φέτος πήρε μέρος και ομάδα από τη Σρι Λάνκα. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ομάδες από Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Αίγυπτο, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιορδανία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Τουρκία, Μ. Βρετανία και Ουκρανία.
Μηχανολόγοι προερχόμενοι από τη Formula Student έχουν βρει δουλειά στη Formula 1 και στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, τονίζοντας έτσι τη σημασία του διαγωνισμού που τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών (IMechE).