Τα σπορ μοντέλα που θα δούμε το 2023

Τα σπορ μοντέλα που θα δούμε το 2023

Για εκείνους που εξακολουθούν να αναζητούν στιγμές οδηγικής απόλαυσης, το 2023 θα έχει αναμφίβολα μπόλικο ενδιαφέρον με περισσότερα από 40 νέα σπορ μοντέλα να λανσάρονται μέσα τους επόμενους μήνες.

Παρόλο τους ολοένα και αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων υπάρχει ακόμα περιθώριο για την δημιουργία αυτοκινήτων τα οποία ανήκουν στην ελίτ της αυτοκίνησης και προσφέρουν χαμόγελα σε όσους τα βλέπουν ή τα οδηγούν.

Το 2023 λοιπόν, όσοι σε πείσμα των καιρών εξακολουθούν να αναζητούν στιγμές οδηγικής απόλαυσης θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα από 40 νέα μοντέλα για όλα τα βαλάντια, με τις νέες προσθήκες στις εκθέσεις να ξεκινούν από το καθημερινό VW Polo GTI και να σκαρφαλώνουν μέχρι την εξωτική Pagani Utopia.


Abarth 500e: Καλοκαίρι

Abarth 500e

Ο «σκορπιός» μπαίνει για πρώτη φορά στην πρίζα. Την κίνηση δίνει ένας ηλεκτροκινητήρας µε 155 PS που σύμφωνα µε το εργοστάσιο του χαρίζει καλύτερες επιδόσεις και απόκριση από το συμβατικό 695. Όπως είναι φυσικό, η εταιρεία έχει κάνει επεμβάσεις τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στο εσωτερικό, ενώ φρόντισε το πρώτο της ηλεκτρικό να παράγει ήχο που θυμίζει το χαρακτηριστικό βρυχηθμό των τούρμπο θερμικών της.


Alpine A110 R: Άνοιξη

Alpine A110 R

Το σκληροπυρηνικό A110 R είναι το πιο γρήγορο μοντέλο της Alpine σε όλες τις συνθήκες. Είναι 34 kg ελαφρύτερο από το συμβατικό A110 S ζυγίζοντας μόλις 1.082 kg, διαθέτει ειδικά αεροδυναμικά βοηθήματα και νέα ρύθμιση στην ανάρτηση. Πίσω από τον οδηγό βρίσκεται ένας 1,8 lt τούρμπο µε 300 PS που εξασφαλίζει 0-100 km/h σε μόλις 3,9" και τελική 285 km/h.


Alfa Romeo σούπερκαρ: Άνοιξη

Alfa Romeo

Τον Μάρτιο τα βλέμματα αναμφίβολα θα στραφούν στην Alfa Romeo η οποία έχει υποσχεθεί πως θα παρουσιάσει το νέο της σούπερκαρ. Το νέο εξωτικό μοντέλο θα είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο από εκείνη, φιλικό στην καθημερινή χρήση και θα παραχθεί σε πολύ λίγα κομμάτια.


Aston Martin

Aston Martin

To 2023 προβλέπεται ενδιαφέρον για τη βρετανική μάρκα. Αρχικά, αποκάλυψε την τελευταία και απόλυτη DBS. Η 770 Ultimate θα κατασκευαστεί σε μόλις 499 κομμάτια και o 5.2 twin-turbo V12 θα αποδίδει 770 PS.

Το καλοκαίρι σειρά θα πάρει η ανανέωση της DB11, με φρεσκαρισμένη εμφάνιση και ήπια ή plug-in υβριδικά σύνολα. Προς τα τέλη του έτους αναμένεται η κουπέ έκδοση της DBX η οποία θα είναι διαθέσιμη και ως plug-in υβριδική.


Audi

Audi

Την Άνοιξη θα γιορταστούν τα 25α γενέθλια του TT µε την ειδική έκδοση RS iconic edition που θα κατασκευαστεί σε μόλις 100 κομμάτια. Ξεχωρίζει από τα αεροδυναμικά βοηθήματα και κοσμείται μέσα κι έξω από μοναδικές πινελιές. Κάτω από το καπό υπάρχει ο πεντακύλινδρος 2,5 lt των 400 PS.

Περίπου την ίδια περίοδο θα δούμε και το R8 GT RWD, το κύκνειο άσμα του μαγευτικού V10 των 5,2 lt µε τον υπέροχο ήχο. Μόλις 333 μονάδες µε 620 PS θα κατασκευαστούν, µε την ισχύ να περνάει µόνο στους πίσω τροχούς. Η λειτουργία Τorque Rear Drive υπόσχεται «ακριβή και ελεγχόμενη υπερστροφή».


BMW Μ

BMW M

Το 2023 θα είναι ακόμα μια χρονιά εμπλουτισµού της γκάμας. Το 2ο τρίμηνο του έτους θα έρθει στη χώρα µας η νέα M2, το πισωκίνητο κουπέ µε τους 460 PS που θα είναι διαθέσιμο και µε χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο. Πιο νωρίς θα έχει έρθει και η Μ3 Touring που θα ξεκινάει από τις €136.100, µε 510 PS, τετρακίνηση και χώρο αποσκευών έως 1.510 lt. Μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει και η σκληροπυρηνική M4 µε την ονομασία CSL, που θα παραχθεί σε 1.000 κομμάτια και θα αποδίδει 550 PS που θα καταλήγουν στους πίσω τροχούς.

Στο 2ο τρίμηνο της χρονιάς θα λανσαριστεί και η κορυφαία M3 CS µε τον κινητήρα της M4 CSL. Tέλος, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες μόλις 50 συλλέκτες θα αποκτήσουν την 3.0 CSL, το μοντέλο για τον μισό αιώνα του τμήματος M. Η BMW ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το πιο ξεχωριστό και ειδικό μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ. Το αμάξωμα της είναι μοναδικό, είναι χειροκίνητη, πισωκίνητη, µε 560 PS.


Bentley Mulliner Batur: Χειμώνας

Bentley Mulliner Batur

Ο Βρετανός κατασκευαστής παρουσίασε τη Mulliner Batur, το πιο ισχυρό μοντέλο στην ιστορία του. Πρόκειται για ένα πολυτελέστατο gran tourer κουπέ του οποίου ο 6λιτρος twin-turbo W12 αποδίδει 740 PS και 1.000 Nm. Καθεμία από τις 18 Mulliner Batur που θα φτιαχτούν συνολικά, είναι κατασκευασμένη στο χέρι και θα κοστίζει περίπου €2 εκατ.


Chevrolet Corvette E-Ray: Καλοκαίρι

Chevrolet Corvette E-Ray

Η Chevrolet παρουσίασε την πρώτη υβριδική και τετρακίνητη Corvette. Ονομάζεται E-Ray και χρησιμοποιεί τον ατμοσφαιρικό 6.2 lt V8 κινητήρα των 502 PS της συμβατικής Stingray και ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 163 PS στον εμπρός άξονα. Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται στους 654 PS και το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε λιγότερα από 3".


Ferrari

Ferrari

Την Άνοιξη το Maranello θα ξεκινήσει να παραδίδει το πρώτο SUV του, η παραγωγή του οποίου έχει ήδη εξαντληθεί για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Purosangue είναι το πιο ισχυρό μοντέλο της κατηγορίας χάρη στον ατμοσφαιρικό V12 µε 725 PS και κόφτη στις 8.250 rpm.

Κοντά στο καλοκαίρι θα λανσαριστεί η ανοικτή Roma που θα διατηρήσει τις εντυπωσιακές καμπύλες της συμβατικής Roma και κάτω από το καπό θα φιλοξενεί των twin-turbo V8 των 620 PS. Tέλος, την ίδια περίοδο η ιταλική μάρκα θα παρουσιάσει την SF90 Stradale Versione Speciale, μια πιο σκληροπυρηνική έκδοση της SF90 Stradale, µε βελτιωμένη αεροδυναμική και ισχύ που θα ξεπερνά τους 1.000 PS.


Ford

Ford

Η έβδομη γενιά της θρυλικής Mustang θα διατίθεται προς το τέλος του έτους ως κουπέ και κάμπριο, ενώ διαθέτει ανασχεδιασμένες εισαγωγές αέρα, νέο προφυλακτήρα και πιο λεπτούς προβολείς. Η Ford δίνει την επιλογή ανάμεσα στον 2.3 lt Ecoboost και τον ατμοσφαιρικό 5.0 lt V8. Και τα δύο μοτέρ μπορούν να
συνδυαστούν µε 10άρι αυτόματο κιβώτιο ή 6άρι χειροκίνητο.

Νωρίτερα, το φθινόπωρο θα κάνει ντεμπούτο το Puma ST Hybrid που θα εξοπλίζεται µε ένα ήπια υβριδικό σύστημα και ισχύ που θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 200 PS.


Honda Civic Type R: 1o τρίμηνο

Honda Civic Type R

H Honda παρουσίασε την έκτη γενιά του Civic Type R, το οποίο λέει «όχι» στον εξηλεκτρισμό και κινείται από τον δίλιτρο τούρμπο µε 329 PS και 429 Nm. Το κιβώτιο είναι αποκλειστικά 6τάχυτο χειροκίνητο σασμάν και το διαφορικό παραμένει μηχανικό μπλοκέ. Στο κυνήγι του απόλυτου χρόνου στην πίστα, το κορυφαίο Civic διαθέτει ελαφρύ αμάξωµα µε υψηλά επίπεδα ακαμψίας, αναθεωρημένη ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης και αναβαθµισμένο σύστημα πέδησης.


Hyundai Ioniq 5 N: Άνοιξη

Hyundai Ioniq 5 N

Η οικογένεια «Ν» της Hyundai σύντομα θα αποκτήσει νέο µέλος. Πρόκειται για το νέο Ioniq 5 N, την κορυφαία έκδοση του πιο εξελιγμένου ηλεκτρικού της εταιρείας. Θα έχει επιθετική εμφάνιση, ισχύ 585 PS και μπόλικα καλούδια που έχουν σκοπό να προσομοιώσουν την αίσθηση των βενζινοκίνητων σπορ μοντέλων της μάρκας. Για παράδειγμα θα δίνεται η αίσθηση αλλαγής σχέσεων και ήχοι που θυμίζουν εκείνους ενός συμβατικού σπόρτσκαρ.


Jaguar F-Type 75: 1ο τρίμηνο

Jaguar F-Type 75

H Jaguar θα πει «αντίο» στην F-Type µε την επετειακή F-Type 75, που αποτίνει φόρο τιμής στα 75 χρόνια κατασκευής σπόρτσκαρ από το εργοστάσιο. Η «αποχαιρετιστήρια» έκδοση θα κοσμείται από ειδικά σήματα εσωτερικά και εξωτερικά, γυαλιστερές µαύρες ζάντες και σπορ καθίσματα ντυμένα µε δέρμα
Windsor.


Koenigsegg CC850: Τέλη του έτους

Koennigsegg CC850

Το CC850 είναι ένα hypercar µε σαφείς αναφορές στο πρώτο μοντέλο της εταιρίας. Η Koenigsegg αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει μόλις 50 κομμάτια αλλά 20 επιπλέον αντίτυπα θα κατασκευαστούν λόγω της υψηλής ζήτησης. Διαθέτει έναν διπλά υπερτροφοδοτούμενο 5.0 lt V8 µε ισχύ 1.385 PS που συνεργάζεται ένα κιβώτιο που ανάλογα τις ορέξεις του οδηγού, μπορεί να λειτουργήσει σαν μηχανικό ή σαν αυτόματο.


Lamborghini

Lamborghini

H Huracan Sterrato που θα λανσαριστεί το καλοκαίρι του 2023, είναι ένα ακριβό παιχνίδι για το χώμα και το τελευταίο µη εξηλεκτρισμένο μοντέλο της εταιρείας. Διαθέτει λάστιχα παντός εδάφους της Bridgestone, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και µαύρα προστατευτικά πλαστικά. Είναι φυσικά τετρακίνητη και κινείται από τον 5.2 V10 των 610 PS.

Περίπου την ίδια περίοδο, η Lamborghini θα παρουσιάσει τον υβριδικό διάδοχο της Aventador. Ωστόσο η προσέγγιση της εταιρείας στην υβριδική τεχνολογία θα απέχει από την πεπατημένη. Η νέα ναυαρχίδα θα διατηρήσει τον εκκωφαντικό V12 και θα αξιοποιήσει περαιτέρω το σύστημα υπερπυκνωτών που γνωρίσαμε στη Sian.

Όσο για το πιο δημοφιλές μοντέλο της, η Lamborghini σύντομα θα κυκλοφορήσει τις Urus Perfomante και Urus S. H πρώτη είναι η σκληροπυρηνική έκδοση του SUV µε 47 kg χαμηλότερο βάρος και 666 PS. Η Urus S από την άλλη δανείζεται τον κινητήρα της Performante προσφέροντας στους επιβάτες υψηλότερο επίπεδο άνεσης και πολυτέλειας.


Lotus Eletre: 1o τρίμηνο

Lotus Eletre

Η Eletre είναι το πρώτο ηλεκτρικό μαζικής παραγωγής, το πρώτο μοντέλο µε πίσω πόρτες αλλά και το πρώτο SUV της Lotus. Έχει αερανάρτηση, ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, ενεργό σύστημα ρύθμισης της απόστασης από το έδαφος και torque vectoring. Στην κορυφαία έκδοση, τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ της παράγουν συνδυαστικά 918 PS, µε τα 0-100 km/h να διαρκούν μόλις 2,95”.


Maserati

Maserati

H Τρίαινα αποκάλυψε τη νέα GranTurismo η οποία θα φτάσει στις αγορές το 2ο τρίμηνο του έτους. Είναι διαθέσιμη µε twin-turbo V6 µε 496 ή 557 PS. Και για όσους δεν αρκεί αυτή η ισχύς, υπάρχει και η επιλογή της ηλεκτρικής Folgore, της πιο ισχυρής Maserati παραγωγής, µε συνδυαστική ισχύ 761 PS και 0-100 km/h σε 2,7”.

Προς τα τέλη του έτους θα κάνει ντεμπούτο η ανοιχτή GranCabrio που θα χρησιμοποιεί τα ίδια σύνολα µε την GranTurismo. Την ίδια περίοδο θα φτάσει στις αγορές και η MC20 Cielo, το ανοιχτό σούπερκαρ µε το γνωστό Nettuno V6 απόδοσης 620 PS. Το βάρος θα είναι μόλις 65 kg αυξημένο σε σχέση µε τη συμβατική εκδοχή.


Mercedes-Benz CLE: Καλοκαίρι

Mercedes-Benz CLE

Με τη ζήτηση των κουπέ και κάμπριο να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, Mercedes-Benz θα προσθέσει στην γκάμα της τη νέα CLE, αντικαθιστώντας τις δίπορτες εκδόσεις των C-Class και Ε-Class. H νέα CLE θα είναι διαθέσιμη ως κουπέ και κάμπριο και θα φιλοξενεί κάτω από το καπό της ήπια και plug-in υβριδικές εκδόσεις. Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκονται οι εκδόσεις µε την υπογραφή της AMG.


Mercedes-AMG

Mercedes-AMG

Το 2023 είναι χρονιά εξηλεκτρισμού για το σπορ βραχίονα της Mercedes-Benz. Την αρχή θα κάνει η C 63 S E Performance που αποχαιρέτησε τους μπρουτάλ V8 χάρη σε ένα δίλιτρο τούρμπο που συνεργάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ στους πίσω τροχούς. Το αποτέλεσμα είναι 680 PS και 1.020 Νm. Το ίδιο μονοπάτι ακολούθησε και η S 63, αυτή τη φορά συνοδευόμενη από το «E Performance». Έτσι δημιουργήθηκε η πιο ισχυρή S-Class που κατασκευάστηκε ποτέ, µε 802 PS και 1.430 Nm από τον 4λιτρο twin-turbo V8 και ένα ηλεκτροκινητήρα. Αμφότερες οι plug-in υβριδικές μπερλίνες αναμένονται την άνοιξη.

Το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί η δεύτερη γενιά της AMG GT, που θα έχει για πρώτη φορά καμπίνα µε 2+2 θέσεις. Θα κινείται από το γνωστό twin-turbo V8 µε 476 ή 585 PS. Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται ένα plug-in σύνολο µε ισχύ 843 PS και στη βάση θα συναντάμε ένα ήπια υβριδικό δίλιτρο τούρμπο µε 381 PS.


Pagani Utopia: Άνοιξη

Pagani Utopia

H Utopia είναι το τελευταίο αριστούργημα του Horacio Pagani και έρχεται για να προσφέρει στους μόλις 99 που θα την αποκτήσουν, ανόθευτη οδική απόλαυση. Την κίνησή της αναλαμβάνει ο twin-turbo V12 των 6 lt της Mercedes-AMG µε 864 PS που μεταφέρονται στους πίσω τροχούς µέσω αυτόματου κιβωτίου επτά σχέσεων. Για τους πιο «μερακλήδες» η Utopia θα είναι διαθέσιμη και µε χειροκίνητο κιβώτιο, επίσης επτά σχέσεων.


Porsche

Porsche

Η εταιρεία συνεχίζει να προσθέτει εκδόσεις στην γκάμα της 992 911. Το πρώτο τρίμηνο του έτους θα κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες 911 GT3 RS µε 525 PS και τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα που έρχονται απευθείας από τους αγώνες.

Την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις τη νέας 911 Dakar που θα κατασκευαστεί σε μόλις 2.500 κομμάτια αποτίνοντας φόρο τιμής στη νίκη της μάρκας στο ομώνυµο θρυλικό Ράλι το 1984. Έχει ισχύ 480 PS, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και πατάει σε παντός εδάφους ελαστικά της Pirelli.

Επίσης, προς τα μέσα του έτους θα παρουσιαστεί η 911 ST, η αναβίωση της 911 ST του 1970 µε 510 PS και ρετρό πινελιές. Επίσης μέσα στο έτος η εταιρεία θα παρουσιάσει την 718 Boxster Spyder RS, την ανοιχτή έκδοση της θεϊκής Cayman GT4 RS µε 500 PS και κόφτη στις 9.000 rpm.


Suzuki Swift Sport: Άνοιξη

Suzuki Swift Sport

Μένοντας πιστή στην παράδοση, η Suzuki θα παρουσιάσει στην γκάμα του νέου Swift και τη σπορ έκδοση Swift Sport. Το καυτό σούπερμίνι θα διατηρήσει κάτω από το καπό του τον ήπια υβριδικό 1.4 lt τούρμπο έχοντας ωστόσο αυξημένη ισχύ σε σχέση µε το σημερινό μοντέλο.


VW Polo GTI: Διαθέσιμο

VW Polo GTI

H κορυφαία έκδοση του ανανεωμένου Polo βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα µε τιμή εκκίνησης τις €36.600. Η ισχύς του 2.0 lt τούρμπο έχει αυξηθεί στους 207 PS και συνδυάζεται πλέον αποκλειστικά µε το γνωστό 7άρι αυτόματο DSG. Το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 6,5” και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 240 km/h.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube