Νέο, πολύ οικονομικό Citroën C3 International [video]
Αυτό το νέο, σούπερ οικονομικό C3 International ενισχύει την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης της Citroën και πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως βάση για το επόμενο ευρωπαϊκό μοντέλο του 2023.
Σχεδιασμένο για την Ινδία και τη Νότιο Αμερική, αυτό το νέο C3 θα χρησιμεύσει ως βάση εργασίας για το επόμενο ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο προορίζεται για να ανταγωνιστεί χαμηλού και μεσαίου κόστους σουπερμίνι.
Το πρώην Groupe PSA, μέλος πλέον της συγχώνευσης που δημιούργησε τον Όμιλο Stellantis, είχε ένα πρόβλημα: Υπερβολική εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, πριν από τη συγχώνευση με την FCA, οι εταιρείες που συνέθεταν την PSA είχαν την αποστολή να επιχειρήσουν παγκόσμια διεύρυνση και να κατακτήσουν τον κόσμο. Στη Citroën είχε ανατεθεί η αποστολή να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες χώρες με μια σειρά κατάλληλων προϊόντων. Ξεκινώντας από την Ινδία, η οποία οσονούπω αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.
Έτσι ξεκίνησε την εξέλιξη μιας οικογένειας τριών μοντέλων που ονομάστηκε «C Cubed». Εδώ λοιπόν βλέπουμε το πρώτο μέλος αυτής της οικογένειας, το οποίο χρησιμοποιεί το όνομα «C3». Πρόκειται επομένως για μια νέα έκδοση του σουπερμίνι του Quai de Javel, την οποία θα ακολουθήσουν ένα SUV και μια μπερλίνα. Το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει την εμπορική καριέρα του από την Ινδία, όπου και μόλις λανσαρίστηκε, και στη συνέχεια θα διατεθεί στη Λατινική Αμερική.
Αλλά όποιος αναφέρεται στις αναδυόμενες χώρες αναφέρεται συναφώς σε πιο οικονομικά προϊόντα. Η Citroën, ωστόσο, δεν μπήκε στο παιχνίδι (παγίδα;) του εξαιρετικά χαμηλού κόστους. Όπως για παράδειγμα η Renault με το Kwid, αυτοκίνητο επίσης εξελιγμένο για την Ινδία με κουτσουρεμένη τιμή. Αυτό το C3 International σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια καλή σχέση τιμής/αξίας μέσα στην καρδιά των αγορών όπου θα δραστηριοποιείται. Που σημαίνει δηλαδή ότι δεν μπορεί να είναι στοιχίζει το ίδιο με το ευρωπαϊκό C3.
Η Citroën λοιπόν σχεδίασε ένα εντελώς νέο μοντέλο. Και ένα από τα κλειδιά για τη μείωση της τιμής του, είναι το υψηλό ποσοστό τοπικής ενσωμάτωσης, ξεκινώντας από τον σχεδιασμό και την παραγωγή. Αυτή η τελευταία θα γίνεται στην Ινδία (Chennai) και στη Βραζιλία (Porto Real). Το αυτοκίνητο βασίστηκε σε μια απλοποιημένη έκδοση της πλατφόρμας CMP, η οποία χρησιμοποιείται στην Ευρώπη τόσο για το Peugeot 208 και το Opel Corsa.
Αν και το C3 International που βλέπουμε είναι τυπικά το χάτσμπακ της οικογένειας C Cubed, μοιάζει περισσότερο με μίνι SUV. Διότι μπορεί ακατέργαστο πλαστικό να καλύπτει γενναιόδωρα τα μαρσπιέ και τους προφυλακτήρες ασπίδες, όπως στο ευρωπαϊκό C3, αλλά οι σχεδιαστές πρόσθεσαν γλίστρες στο χρώμα του αλουμινίου εμπρός πίσω, και ράγες οροφής.
Προσαρμοσμένο στις προσδοκίες των αναδυόμενων χωρών, όπου οι δρόμοι δεν είναι πάντα ασφαλτοστρωμένοι, αυτό το C3 International έχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Εμπρός έχουμε τη νέα φωτεινή υπογραφή της γαλλικής φίρμας, η οποία σχηματίζει ένα «Υ». Ενώ όπως και στην Ευρώπη, υπάρχουν κι εδώ δυνατότητες εξατομίκευσης, με δίχρωμους συνδυασμούς για την καροσερί.
Στην καμπίνα, η εμφάνιση θυμίζει ευρωπαϊκή παραγωγή, με μια μεγάλη, χρωματιστή φάσα από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του ταμπλό. Η έκπληξη είναι ότι το αυτοκίνητο εξοπλίζεται με πολύ μεγάλη οθόνη αφής 10”. Και ταυτόχρονα απόδειξη ότι αυτό το C3 International δεν είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους.
Τα πλαστικά από την άλλη, φαίνεται να είναι πολύ σκληρά. Το αυτοκίνητο έχει μήκος 3,98 m και μεταξόνιο 2,54 m, και υπόσχεται την καλύτερη ευρυχωρία στην κατηγορία του. Όσον αφορά το πορτμπαγκάζ, ο όγκος του δηλώνεται στα 315 λίτρα. Εκείνο που δεν μας λέει η Citroën στο ΔΤ είναι τι μοτέρ κρύβεται κάτω από το καπό.
Το ερώτημα που προφανώς θέλετε να κάνετε όλοι είναι αν το αυτοκίνητο ή ένα ευρωπαϊκό ομόλογό του θα έρθει στη Γηραιά Ήπειρο; Και η απάντηση είναι σαφώς, «όχι!». Αυτό το C3 δεν θα αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής γκάμας. Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ως βάση για την αντικατάσταση του υφιστάμενου C3, το οποίο θα πρέπει να πληροί αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας και ρύπανσης και να διαθέτει πλουσιότερο εξοπλισμό για να ικανοποιήσει τα γούστα της ευρωπαϊκής πελατείας.
Εκείνο που γνωρίζουμε από τις πηγές μας, αν και η Citroën δεν το κρύβει πως ως ιδέα κερδίζει έδαφος, είναι ο σχεδιασμός ενός πιο οικονομικού C3. Εντός του Ομίλου Stellantis, η Citroën είναι πλέον σαφώς τοποθετημένη -μια βαθμίδα κάτω από τα Peugeot και τα Opel. Χωρίς να πέσει στο επίπεδο της φίρμας χαμηλού κόστους, θα πρέπει να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στον όμιλο, μαζί με τη FIAT.
Με άλλα λόγια, μπορούμε να μιλάμε για ένα «βασικό» μοντέλο, εστιασμένο στις πραγματικές ανάγκες των πελατών και στη σωστή τιμή. Αυτή ήταν επίσης η αρχή πάνω στην οποία σχεδιάστηκε το C4 Cactus, εξ ου και γεννήθηκε ένα αυτοκίνητο με πολύ περίπλοκο κόνσεπτ.
Και όταν μιλάμε για ένα «βασικό αυτοκίνητο» αυτό δεν σημαίνει ότι η επιθετική εμπορική πολιτική του το καθιστά μη κερδοφόρο. Πάρτε για παράδειγμα το Dacia Sandero που απογειώθηκε σε ευρωπαϊκές πωλήσεις τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Carlos Tavares, το αφεντικό του Ομίλου Stellantis, μπορεί να σκέφτεται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, αν προορίζει τη Citroën να αναλάβει μια ανάλογη θέση. Θα το μάθουμε… αλλά μέχρι τότε εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το ευρωπαϊκό C3 θα λανσαριστεί το 2023.