Επίσημο, vέα Maserati Grecale [videos]

Επίσημο, vέα Maserati Grecale [videos]

Η Maserati Grecale είναι ένα ακόμη SUV από τη Viale Ciro Menotti, βασισμένο στην Alfa Romeo Stelvio, το οποίο αναμένεται να γίνει το best-seller στην γκάμα της Τρίαινας, όπως έκανε η Macan για την Porsche.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Ο λόγος για τη Maserati Grecale, που πήρε το όνομά της από έναν μεσογειακό άνεμο, και που καθυστέρησε χαρακτηριστικά με το λανσάρισμά της. 

Αρχικά, η παρουσίαση του ιταλικού SUV είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2021, αλλά η κρίση των μάικροτσιπ κατέστησε αδύνατο το λανσάρισμα σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα. Και είπαμε «κάλλιο αργά παρά ποτέ», διότι η μοντενέζικη εταιρεία αδημονούσε καθώς χρειαζόταν επειγόντως τη Maserati Grecale για να διευρύνει σημαντικά την περιορισμένη πελατειακή βάση της.

H Maserati Grecale προορίζεται να γίνει το best-seller στην γκάμα της Τρίαινας.

Η Maserati Grecale προσπαθεί πάνω από όλα να μπει σφήνα στην αγορά στα αντίστοιχα πετυχημένα μοντέλα της αγίας γερμανικής τριάδας: Audi Q5 και Q5 Sportback, BMW X3 και X4, και Mercedes-Benz GLC και GLC Coupé. Αλλά επί της ουσίας, ο κύριος ανταγωνιστής της είναι πιθανότατα η Porsche Macan, επειδή η Maserati Grecale προορίζεται να γίνει το best-seller στην γκάμα της Τρίαινας.

Η τεχνική βάση της Maserati Grecale είναι αυτή της Alfa Rome Stelvio, αλλά η Τρίαινα στοχεύει σαφώς υψηλότερα από τους συναδέλφους της στο Milano. Ο σχεδιασμός, με έναν καλοβαλμένο συνδυασμό κομψότητας και επιθετικότητας, δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό της οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μάσκα (ολόμαυρη στην πιο σπορ έκδοση), με τη διάσημη τρίαινα στο κέντρο της και τους πρόσθετους αεραγωγούς ψύξης από κάτω. Τα φανάρια είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά και, εκ πρώτης όψεως, φαίνονται μάλλον απλοϊκού σχεδιασμού.

Στο προφίλ της νέας Maserati Grecale ξεχωρίζουν οι μεγάλες ζάντες που φτάνουν μέχρι τις 21 ίντσες, η μικρή τρίαινα που κοσμεί την πίσω κολόνα και τα χερούλια που έχουν ενσωματωθεί όμορφα στις πόρτες. Στα παραπάνω, αν προσθέσετε τους φαρδείς θόλους των τροχών, ειδικά στο πίσω μέρος, η Maserati Grecale μοιάζει σχεδόν με μια μικρότερη εκδοχή της Maserati Levante. Μια σχεδιαστική επιλογή με την οποία οι Ιταλοί ακολουθούν αναντίρρητα το παράδειγμα των Γερμανών premium κατασκευαστών. 

Όσο για το πίσω μέρος, μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Η εμφάνισή του είναι συγκρατημένη, με χείλος εκφυγής στην οροφή για την έκδοση Trofeo, έναν μαύρο διαχύτη κάτω από τον προφυλακτήρα και με τα πίσω φώτα να θυμίζουν την 3200 GT,

Maserati Grecale Modena

Η Maserati Grecale με μήκος 4,85 m είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τους άμεσους ανταγωνιστές της. Και ξεκινάμε με αυτή την αναφορά μήκους για να περάσουμε στο πώς αυτό μεταφράζεται στην καμπίνα. Ε, όσο και αν ακούγεται παράδοξο για ένα τόσο σπορ Ιταλό κατασκευαστή, η Maserati Grecale διαθέτει το πιο ευρύχωρο εσωτερικό στην κατηγορία της. Χάρη στα παραπανίσια εκατοστά συνολικού που ήδη αναφέρθηκαν και το μεταξόνιο των 2,90 m. 

Με αυτά και με αυτά, η καμπίνα είναι επίσης μακρύτερη από αυτή της Alfa Romeo Stelvio και εγγυάται γενναιόδωρο χώρο για τους επιβάτες, ειδικά γι’ αυτούς που φιλοξενούνται στο πίσω μέρος. Όσο για το εμπρός, η Maserati ποντάρει στον εντυπωσιασμό με τέσσερις οθόνες: Οθόνη για τα όργανα, μια κεντρική 12,3 ιντσών για το infotainment, μια μικρότερη 8,8 ιντσών για κάποια πρόσθετα χειριστήρια και το... ψηφιακό ρολόι.

Τα αποσιωπητικά του τελευταίου αφορούν, την πολυλειτουργικότητά του που το κάνει να μπορεί να χρησιμεύσει ακόμη και ως πυξίδα. Στο ταμπλό και στην κονσόλα δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου φυσικά, κλασικά κουμπιά. Αλλά ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα υπάρχει ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος και θέση για την επαγωγική φόρτιση του τηλεφώνου.

Maserati Grecale Trofeo

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τα διαθέσιμα χρώματα εξαρτώνται από την έκδοση, με το εσωτερικό να δείχνει ιδιαίτερα σπορ στη Maserati Grecale Trofeo. Φυσικά, ο Ιταλός κατασκευαστής υπόσχεται ότι όλες οι εκδόσεις, προαιρετικές ή στάνταρ, θα είναι εξοπλισμένες με τα απαραίτητα τεχνολογικά γκάτζετ. Μεταξύ άλλων, το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της Maserati, το Intelligent Assistant, head-up display και ηχεία Sonus Faber που σου επιτρέπουν επίσης να απολαμβάνεις τον ήχο του κινητήρα -αν θέλεις.

Η Maserati Grecale διατίθεται στάνταρ με τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, αλλά έχεις ακόμα την επιλογή ανάμεσα στις εκδόσεις GT, Modena και Trofeo. Κάτω από το καπό της τελευταίας βρίσκεται ο διάσημος κινητήρας Nettuno, ο ίδιο που βρίσκεται στο πίσω μέρος της Maserati MC20: Διτούρμπινος V6, με απενεργοποίηση κυλίνδρων, που συνδυάζει το ιταλικό SUV των δύο τόνων με ισχύ 530 ίππων και ροπή 620 Nm. Νούμερα ικανά για να κάνουν τη Maserati Grecale Trofeo να επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα και να πιάνει τα 285 km/h.

Η γκάμα συμπληρώνεται προς τα κάτω με τη Maserati Grecale GT και τη Grecale Modena που βασίζονται σε ένα ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης. Ουσιαστικά πρόκειται για το 4κύλινδρο μοτέρ που υπάρχει ήδη στην Ghibli και στη Levante, και υποστηρίζεται από έναν 48βολτο e-booster. 

Maserati Grecale GT engine

Στην μεν GT, ο «εξηλεκτρισμένος» δίλιτρος βενζινοκινητήρας τούρμπο αποδίδει 300 άλογα, ενώ στην Grecale Modena ανεβαίνει στους 330 ίππους. Με τα αυτοκίνητα να χρειάζονται 5,6” και 5,3” αντίστοιχα για το σπριντ των 0-100 km/h. Τέλος να συμπληρώσουμε ότι η Maserati Grecale Trofeo διαθέτει στάνταρ αερανάρτηση, η οποία παραμένει προαιρετική στις εκδόσεις GT και Modena.

Οι πωλήσεις της Maserati Grecale θα ξεκινήσουν το δεύτερο 6μηνο του 2022, με μια Prima Series Launch Edition με εξοπλισμό που διαφημίζεται ως «αποκλειστικός». Και φυσικά θα είναι διαθέσιμη για σύντομο χρονικό διάστημα. 

Maserati Grecale GT PrimaSerie

Περίπου έναν χρόνο ύστερα από τις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η Τρίαινα θα επεκτείνει τη γκάμα του μοντέλου με την πλήρως ηλεκτρική Maserati Grecale Folgore. Μοντέλο που θα διαθέτει μπαταρία 105 kWh (και τεχνολογία 400 volt) και ροπή 800 Nm. Δεν υπάρχουν προσώρας περισσότερα επίσημα τεχνικά στοιχεία, αλλά οι Ιταλοί υπόσχονται ένα πολύ χαρακτηριστικό φινίρισμα, αλλά και μια μοναδική βαφή για το αμάξωμα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube