Volvo, ιστορικό ορόσημο για τη μονάδα της Γάνδης

Volvo, ιστορικό ορόσημο για τη μονάδα της Γάνδης

Πριν από εφτά χρόνια, στο εργοστάσιο της Volvo στη Γάνδη, ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτο XC40. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, το υπ’αριθμόν 1.000.000 XC40/ΕΧ40 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής.

Volvo 40 Series

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που δείχνει τη συνεχιζόμενη επιτυχία του πολυχρηστικού, premium XC40 και εκφράζει τη στρατηγική της Volvo να κατασκευάζει τα αυτοκίνητά της εκεί που τα πουλά.

«Χθες περάσαμε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Volvo Car Gent και ανακοινώνω υπερήφανα ότι έχουμε παραγάγει το 1.000.000ό XC40/EX40 μας», δήλωσε ο Stefan Fesser, διευθυντής του εργοστασίου της Γάνδης. «Με την εξειδικευμένη και άψογα καταρτισμένη ομάδα μας, υλοποιούμε τη στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση, όπως φαίνεται και από το ότι έχουμε ήδη κατασκευάσει περισσότερες από 175.000 αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις αυτού του μοντέλου».

Η γραμμή παραγωγής της Γάνδης έβγαλε χθες το υπ' αριθμόν 1.000.000 Volvo XC40/EX40, φτάνοντας στο σημαντικό αυτό ορόσημο μέσα σε επτά χρόνια

Volvo EX40 production line

Το Volvo XC40, το πρώτο compact premium SUV της μάρκας παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε μία ειδική εκδήλωση στο Μιλάνο, στην Ιταλία. Έγινε αμέσως best-seller, κατακτώντας το υψηλού κύρους βραβείο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 2018 – το πρώτο μοντέλο  της Volvo που έφτασε σε αυτή τη διάκριση.

Από το 2020 και μετά, το XC40 άρχισε να διατίθεται και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Όντας το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo που παράγεται σε μεγάλη κλίμακα, προλείανε το έδαφος ώστε η σουηδική φίρμα να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών. Το αυτοκίνητο είναι σχεδιασμένο για να βελτιώνεται διαρκώς μέσω ασύρματων (over-the-air) ενημερώσεων, ενώ εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρες που έχουν εξελιχθεί από την ίδια τη Volvo

Νωρίτερα φέτος, το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 μετονομάστηκε σε EX40, όπως προβλέπει η στρατηγική για την ευθυγράμμιση των ονομάτων των 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων του κατασκευαστή. Η τελευταία plug-in hybrid έκδοση του XC40 κατασκευάστηκε το προηγούμενο έτος, ενώ το όνομα XC40 διατηρείται στην ήπια υβριδική έκδοση, η οποία εξακολουθεί να παράγεται.

Volvo XC40

Από την παρουσίασή του, το XC40 πήρε θέση ανάμεσα στα τρία μοντέλα της Volvo με τις περισσότερες πωλήσεις. Το 2023, το XC40 ήταν το δεύτερο μοντέλο σε πωλήσεις (πίσω μόνο από το μεσαίο SUV XC60), θέση την οποία διατηρεί και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.

Σήμερα, το EX40 είναι ένα από τα πέντε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η Volvo διαθέτει στην αγορά, ενώ με ακόμη πέντε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα σε εξέλιξη, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον πλήρη εξηλεκτρισμό μας. Έως το 2030, στόχος της εταιρείας είναι το 90% όλων των Volvo που πωλούνται παγκοσμίως να μπαίνει στην πρίζα. Το 10% που απομένει θα αντιπροσωπεύει έναν περιορισμένο αριθμό ήπιων υβριδικών, εφόσον χρειαστεί.

Η παρουσίαση του XC40 ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τη Γάνδη. H εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επενδύσεις για να μετασχηματίσει τη Volvo Car Gent σε παγκόσμιο κόμβο εξαγωγών.

Συνεχίζει μάλιστα να επενδύει στο εργοστάσιο της Γάνδης, αναβαθμίζοντάς το ώστε να ξεκινήσει να παράγει το δημοφιλές αμιγώς ηλεκτρικό EX30 από τις αρχές του 2025. Αυτό αποτελεί τμήμα μιας σημαντικής μακροπρόθεσμης δέσμευσης για επενδύσεις στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube