Τυφώνας; Λάσπη; Τα ηλεκτρικά δεν παίρνουν χαμπάρι! [video]

Τυφώνας; Λάσπη; Τα ηλεκτρικά δεν παίρνουν χαμπάρι! [video]

Όλα τους; Δεν γνωρίζουμε να σας πούμε αν έχουν την ίδια προστασία όλα τα ηλεκτρικά. Κατά τα φαινόμενα όμως, η Rivian παίρνει αυτόν τον πόντο.

Τυφώνας; Λάσπη; Τα ηλεκτρικά δεν παίρνουν χαμπάρι!

Τυφώνας Κατηγορίας 4 έπληξε τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες πριν από λίγες ημέρες. Στην Πολιτείας της North Carolina, ο ιδιοκτήτης ενός Rivian R1T τα χρειάστηκε. Το ηλεκτρικό pick-up του παρασύρθηκε από τα νερά που ανέβαιναν. Ο Αμερικανός βρήκε το R1T καλυμμένο με λάσπη, αλλά οποία έκπληξη: Επέζησε!

Όταν ο τυφώνας Helene έπληξε τη Florida πριν από λίγες ημέρες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ron DeSantis έδωσε οδηγίες στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα τους ζήτησε να παρκάρουν σε τέτοιο ύψος, έτσι ώστε να μην έρθουν οι μπαταρίες των αυτοκινήτων σε επαφή με αλμυρό νερό. Διότι, πράγματι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Oι μπαταρίες «υποβάλλονται σε δοκιμές ψεκασμού με αλμυρό νερό για να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται από τη διάβρωση», λέει η Rivian

Στη συνέχεια όμως, κάτοικος της North Carolina δεν είχε χρόνο να ασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο το Rivian R1T που οδηγούσε. Πάρκαρε λοιπόν το ηλεκτρικό pick-up κοντά στον ποταμό Swannanoa στο Asheville, καθώς ο τυφώνας είχε ήδη αρχίσει να σπέρνει τον όλεθρο. Και καθώς η στάθμη του νερού στον ποταμό ανέβηκε και ξεχείλισε, ο ιδιοκτήτης του R1T περίμενε ότι το ηλεκτρικό του θα ήταν εντελώς άχρηστο. Αλλά προς μεγάλη του έκπληξη, το αναμενόμενο δεν συνέβη.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Αμερικανός βρήκε το R1T περίπου 100 μέτρα από το σημείο που είχε σταθμεύσει. Το pick-up ήταν καλυμμένο με λάσπη μέχρι την οροφή, αλλά οι χειρολαβές των θυρών λειτουργούσαν καθώς πλησίασε. Το R1T μάλιστα λειτούργησε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Αφού καθάρισε το παρμπρίζ, ο ιδιοκτήτης πήρε τον δρόμο (αθόρυβα) για να πάει να επαναφορτίσει το αυτοκίνητό του. Από τότε το οδηγεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Αλλά πώς στο διάτανο συνέβη αυτό; Συνήθως, οι μπαταρίες είναι αδιάβροχα σφραγισμένες. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Κατά τα φαινόμενα, η Rivian δεν κάνει μισές δουλειές. Ο Αμερικανός κατασκευαστής πήρε τον λόγο για να εξηγήσει ότι στη διαδικασία κατασκευής της εταιρείας, οι μπαταρίες «υποβάλλονται σε δοκιμές ψεκασμού με αλμυρό σπρέι για να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται από τη διάβρωση».

Πρώην εργαζόμενος της φίρμας διευκρίνισε μάλιστα ότι «τα R1T και R1S γεμίζονται με αφρό προκειμένου να αναλυθούν για πιθανούς μη φυσιολογικούς θορύβους». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν εκπλήσσεται που η μπαταρία επιβίωσε από ένα τέτοιο γεγονός». Να αναφέρουμε ότι αποτελεί κοινό αστεϊσμό μεταξύ των ομάδων εργασίας της Rivian που λένε ότι, «αν ένα R1T ή R1S βουτούσε σε μια λίμνη, θα επέπλεε».

Παιδιά για τη Rivian μιλάμε, μην αρχίσετε όλοι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών να βουτάτε με το EV σας στο νερό!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube