Tesla: Κατηγορείται για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας στην προμήθεια κοβαλτίου για τις μπαταρίες της
Μαζί με την Alphabet (Google), την Apple, την Dell Technologies και τη Microsoft, η Tesla κατηγορείται από τους International Rights Advocates πως επωφελείται από την παιδική εργασία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να προμηθευτεί κοβάλτιο.
Με έδρα την Washington, ο οργανισμός International Rights Advocates, ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων από μεγάλες επιχειρήσεις, παρουσίασε έκθεση 79 σελίδων και φωτογραφίες προς υποστήριξή της, για να θωρακίσει τη θέση του. Προειδοποιεί δε για τον ακρωτηριασμό και τους θανάτους υπερβολικά νέων εργαζομένων που προκλήθηκαν, μεταξύ άλλων, από την κατάρρευση των σηράγγων στα ορυχεία.
Σύμφωνα με τους International Rights Advocates, αν και οι εγκαλούμενες εταιρείες χρησιμοποιούν υπεργολάβους, είναι πλήρως ενημερωμένες για την κατάσταση αυτών των παιδιών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους ανά πάσα στιγμή για μισθούς πείνας.
Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία αναφέρεται επίσης από την αμερικανική οργάνωση, είχε ήδη επισημάνει αυτό το θέμα από το 2015. Δύο χρόνια αργότερα, εγκάλεσε την Tesla ως έναν από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που στηριζόταν περισσότερο από τους άλλους στην εκμετάλλευση παιδιών στα ορυχεία κοβαλτίου του Κονγκό: Έρευνες στο δίκτυο εφοδιασμού, πρωτότυπα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις πρώτες ύλες, επισκέψεις σε προμηθευτές, εντολές για ελέγχους από ανεξάρτητες εταιρείες κ.λπ.
Το 2018, η Tesla, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από το κοβάλτιο στην κατασκευή των μπαταριών της, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Conflict Minerals Report», στην οποία περιγράφει λεπτομερώς την εσωτερική πολιτική της για την «υπεύθυνη προμήθεια».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Το κοβάλτιο στο επίκεντρο ευρωπαϊκής έκθεσης
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ SVOLT: Η πρώτη μπαταρία χωρίς κοβάλτιο