Τα 10 πιο αξέχαστα racing video games των δεκαετιών ’80-’90

Τα 10 πιο αξέχαστα racing video games των δεκαετιών ’80-’90

Από το Pole Position μέχρι το Gran Turismo, αυτά είναι 10 από τα παιχνίδια που καθήλωσαν τους βενζινοαίματους μπροστά σε μια οθόνη τις περασμένες δεκαετίες.

Η αγορά των video games είναι σήμερα γεμάτη με τίτλους που έχουν θέμα το αυτοκίνητο και την αγωνιστική οδήγηση.

Από τα εντυπωσιακά γραφικά του Project CARS μέχρι την αληθοφάνεια του Assetto Corsa, με ενδιάμεση στάση βέβαια το Gran Turismo 6, ο σημερινός φίλος του αυτοκινήτου έχει πολλές επιλογές να βρει ένα εικονικό τιμόνι, για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί ή δεν θέλει να πιάσει ένα πραγματικό.

Όμως τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι αντίστοιχοι τίτλοι εμφανίζονταν πιο αραιά, και κάθε βελτίωση στα γραφικά ή τον ρεαλισμό ενός παιχνιδιού φαινόταν στα μάτια μας σαν επανάσταση. Παρότι σίγουρα κάποια θα μας έχουν διαφύγει, αυτή είναι μια λίστα με 10 από τα καλύτερα racing video games, ανεξαρτήτως της πλατφόρμας στην οποία διατέθηκαν, με τα οποία οι περισσότεροι κολλήσαμε και ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.

1. Pole Position
Λανσαρίστηκε το 1982 και από την επόμενη χρονιά ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή coin-op ανά τον κόσμο. Ήταν μάλιστα το πρώτο video game με διαδρομή βασισμένη σε μια πραγματική πίστα, και συγκεκριμένα το Fuji Speedway. Ο παίκτης έπρεπε να συμμετάσχει σε κατατακτήριες δοκιμές πριν μπορέσει να τρέξει στον αγώνα, απέναντι σε επτά αντιπάλους.

2. Test Drive
Ένας απλός υπολογιστής αρκούσε για να οδηγήσεις εικονικά σε ένα βουνίσιο στροφιλίκι μια Lamborghini Countach, μια Ferrari Testarossa, μια Lotus Esprit, μια Corvette ή μια Porsche 911 Turbo το 1987. Ακόμα κι αν κατάφερνες να ξεφύγεις από την αστυνομία, αρκούσε λίγη υπερβολική αισιοδοξία στην είσοδο κάποιας στροφής για να ραγίσει το παρμπρίζ σου και να πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή.

3. Ridge Racer
Θεαματικό και πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι για τους συμμετέχοντες, που τους κρατούσε κολλημένους για ώρες. Όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικό σε χειρισμό, ενώ δεν είχε και τις απαραίτητες άδειες από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να έχει πραγματικά αυτοκίνητα. Το 1995 εμφανίστηκε στο PlayStation οπότε τουλάχιστον η κάθε κόντρα δεν κόστιζε αμέτρητα κέρματα, όπως το 1993 που εμφανίστηκε ως coin-op.

4. Sega Rally Championship
Τα απίστευτα γραφικά για την εποχή (1994) και τα διαθέσιμα τερέν σε άσφαλτο, χώμα και λάστπη, ήταν ικανά να αναιρέσουν το μειονέκτημα της ελάχιστης ποικιλίας αυτοκινήτων. Άλλωστε τόσο η Lancia Delta HF Integrale όσο και η Toyota Celica GT-Four ήταν πολύ προσφιλή στους φίλους των αγώνων ράλι λόγω του Rally Acropolis, και η Lancia Stratos που ξεκλείδωνες στην πορεία στοίχειωνε τα όνειρά κάθε παίκτη.

5. Need for Speed
Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους τίτλους που συνεχίζει μέχρι σήμερα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το ‘94 στην κονσόλα 3DO. Στην πρώτη εκδοχή του μάλιστα είχε δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον ρεαλισμό, σε αντίθεση με τις συνέχειες τύπου Hot Pursuit, Underground κ.λπ. Αλλά και εκείνο ήταν «παράνομο» αφού έκανες κόντρες σε γεμάτους κίνηση παραλιακούς, βουνίσιους και αστικούς δρόμους με τα πιο ποθητά σπορ μοντέλα της εποχής, από Mazda RX-7 μέχρι Lamborghini Diablo.



6. Grand Prix 2
Φτιάχτηκε με την άδεια της FIA και περιείχε όλες τις ομάδες, τους οδηγούς και τις πίστες από τη σεζόν του 1994 της πραγματικής F1. Πολλοί το θεωρούσαν τότε τον απόλυτο εξομοιωτή οδήγησης. Άλλωστε δεν ήταν διαθέσιμο σε παιχνιδομηχανές, παρά μόνο σε PC, και ήταν σχεδόν αδύνατο να χειριστείς το μονοθέσιο με πληκτρολόγιο, αφού για τον χειρισμό του ήταν απαραίτητη η αναλογικότητα ενός τιμονιού.

7. TOCA 2: Touring Cars
Χωρίς την αίγλη των μονοθεσίων της F1 αλλά με την εμφανή συγγένεια με τα αυτοκίνητα παραγωγής που βλέπαμε στον δρόμο, η δεύτερη συνέχεια της σειράς TOCA βρήκε φανατικούς φίλους. Ήταν κι αυτό αρκετά απαιτητικό από τον χρήστη, ενώ εδραίωσε την κατασκευάστρια εταιρία Codemasters ως ειδική στα αυτοκινητικά video games, αφού λίγο αργότερα λάνσαρε και το...

8. Colin McRae Rally
Πιθανότατα δεν υπάρχει φίλος των ράλι που σε νεαρή ηλικία να μην έχει παίξει κάποια εκδοχή του «CMR». Δεν είναι μόνο η αίγλη του ονόματος του Σκωτσέζου θρύλου αλλά κυρίως η πληρότητα αυτοκινήτων και εδαφών που το χαρακτηρίζει. Από τη σκόνη του Acropolis μέχρι τα χιόνα της Σουηδίας και από το στενό ασφάλτινο στροφιλίκι της Ιταλίας μέχρι τα άλματα –και τα απειλητικά δέντρα– της Φινλανδίας, ο παίκτης ένιωθε σα να συμμετέχει στο πραγματικό WRC. Κόλλημα για πολλούς μέχρι και σήμερα.

9. Gran Turismo
Ικανός λόγος για να αγοράσεις PlayStation και ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος τίτλος όλων των εποχών, το Gran Turismo ξεκίνησε την καριέρα του το 1997. Με 140 αυτοκίνητα παραγωγής και αγωνιστικά, 11 πίστες και στόχο να κερδίζεις χρήματα ώστε να αναβαθμίζεις συνεχώς τον στόλο σου, ήταν αναμενόμενη η επιτυχία του. Η 6η γενιά του σήμερα είναι το μέτρο σύγκρισης για κάθε καινούργιο racing video game, ανεξαρτήτως πλατφόρμας.

10. Grand Prix Legends
Πολλοί θα θέλαμε να τρέξουμε σε ένα grand prix του 1967 με μια Lotus 49, μια Ferrari 312 ή μια Brabham BT24, και η δυνατότητα αυτή δόθηκε με το GPL το 1998. Πρόκειται για έναν πραγματικό εξομοιωτή που απέκτησε φανατικό κοινό και η κοινότητα που το υποστηρίζει συνεχίζει να το εξελίσσει μέχρι σήμερα, με πακέτα αναβάθμισης που βελτιώνουν τον ρεαλισμό και φέρνουν νέα αυτοκίνητα.

Τώρα το θέμα είναι... τι ξεχάσαμε. Με ποια άλλα racing video games είχατε κολλήσει εσείς τις δεκαετίες του ’80 και το ’90 και δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα;

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube