Πόσα χρήματα κόστισε στην Toyota η προσωρινή διακοπή παραγωγής;
Την περασμένη εβδομάδα η Toyota αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά την παραγωγή της. Πόσο τις στοίχησε αυτό σε οικονομικούς όρους;
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Αυγούστου 2023. Ήταν η ημερομηνία κατά την οποία ο γίγαντας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η Toyota, χρειάστηκε να πατήσει μια μικρή παύση στις γραμμές παραγωγής, εξαιτίας ενός προβλήματος που ανέκυψε.
Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κυβερνοεπίθεση. Το σενάριο αυτό όμως διαψεύστηκε γρήγορα και κατηγορηματικά από τα πλέον επίσημα χείλη της Toyota. Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο υποστήριξε πως η δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε οφείλετο σε δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια αναβάθμισης του λογισμικού τους στο σύστημα.
Η επίσημη ανακοίνωση των Ιαπώνων άλλωστε ανέφερε τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι η δυσλειτουργία του συστήματος δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε την αιτία. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για ακόμα μία φορά από τους πελάτες μας, τους προμηθευτές μας και όλους τους συνεργάτες μας για την ενόχληση που προκάλεσε η προσωρινή αναβολή της παραγωγής».
Όπως είναι φυσικό, η διακοπή παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια εντός Ιαπωνίας, προκάλεσε διόλου ευκαταφρόνητες οικονομικές ζημίες στην εταιρεία. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα 14 εργοστάσια συναρμολόγησης της Ιαπωνίας κατασκεύασαν μαζί κατά μέσο όρο περίπου 13.500 οχήματα την ημέρα το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους που είναι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής της Toyota.
Αυτό λοιπόν είχε ως συνέπεια, τα έσοδα της Toyota εκείνη τη μέρα να μειωθούν κατά 356 εκατομμύρια δολάρια (ήτοι 327,4 εκατομμύρια ευρώ, βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας).
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Toyota αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή της. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 σταμάτησε την παραγωγή της, λόγω μιας επίθεσης από χάκερς στα συστήματα του βασικού της προμηθευτή. Σημειώθηκε μεν μια κάποια καθυστέρηση στην έγκαιρη παράδοση των τμημάτων στους αποδέκτες τους, ωστόσο, οι λειτουργίες μπόρεσαν να επαναληφθούν χάρη σε εφεδρικό σύστημα.