Κρίση ηγεσίας στην VW- Ο Diess ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις
Συνεδριάζει εκτάκτως η Εκετελεστική Επιτροπή του Ομίλου - Τι αναφέρει το Reuters.
Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η Volkswagen, αντιμετωπίζει κρίση ηγεσίας, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Herbert Diess ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, ζητώντας να υπάρξει πρόωρη παράταση της σύμβασής του.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές, η εκτελεστική επιτροπή της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεδριάζει για να συζητήσει την απαίτηση του Diess για παράταση της σύμβασης, πολύ πριν λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2023.
Ο αυστριακός μάνατζερ, που έφυγε από την BMW το 2015 και συνέβαλε στη μεταρρύθμιση της Volkswagen μετά το σκάνδαλο diesel με ένα σχέδιο ύψους €73 δις για επένδυση σε ηλεκτρικά οχήματα, έχει ενοχληθεί από το μπλόκο των εργατικών συνδικάτων στις περικοπές δαπανών.
Η εκτελεστική επιτροπή του εποπτικού συμβουλίου, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της VW Hans Dieter Poetsch, και περιλαμβάνει τον Wolfgang Porsche και τον Hans Michel Piech, μέλη των ιδιοκτητριών οικογενειών της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και τον επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Bernd Osterloh, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η Volkswagen αρνήθηκε να σχολιάσει.
Αναλυτές σημείωναν πως η συνεδρίαση της επιτροπής της Volkswagen τονίζει τις δυσκολίες τη μεταρρύθμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτής, όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ελέγχουν το ήμισυ των εδρών στο συμβούλιο των διευθυντών και οι τοπικοί πολιτικοί έχουν ποσοστό ψήφου 20%, κάτι που τους επιτρέπει να καταψηφίζουν σημαντικές προτάσεις στρατηγικής μεταρρύθμισης.
Οι γερμανικές εταιρείες συνήθως συζητούν τις παρατάσεις συμβάσεων για τα διοικητικά μέλη μόλις έναν χρόνο προτού λήξουν. Ο Diess όμως, η σύμβαση του οποίου λήγει το 2023, έφερε νωρίτερα το θέμα προς συζήτηση, όταν ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων Bernd Osterloh εμπόδισε τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.
Στις προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με τις πηγές, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση δυο συμμάχων, του Arno Antlitz στη θέση του διευθύνοντος οικονομικού συμβούλου και του Thomas Schmall στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προμηθειών.
Αντί να εγκριθεί ο κάθε διορισμός ξεχωριστά, οι επικεφαλής των εργαζομένων επιμένουν να εγκριθεί μια «λύση-πακέτο» που να είναι «αρμονική», ανέφεραν δυο πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων. Ο Osterloh φέρεται επίσης να αντιτίθεται σε πρόωρη παράταση της σύμβασης του Diess, ανέφερε άλλη πηγή.