Κίνα, πρώτη δύναμη στις εξαγωγές αυτοκινήτων

Κίνα, πρώτη δύναμη στις εξαγωγές αυτοκινήτων

Στην πρώτη θέση των παγκόσμιων εξαγωγών αυτοκινήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 βρίσκεται η Κίνα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ιαπωνία.

China Car Exports

Η επέλαση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι γεγονός, με την Κίνα να ανοίγει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από την πάλαι ποτέ ηγέτιδα του κλάδου, Ιαπωνία.

Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της Κίνας, οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες, είδαν τις εξαγωγές τους για το πρώτο μισό του 2024 να παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 31%. Αριθμός που μεταφράζεται σε 2,79 εκατομμύρια μονάδες. Εκ των οποίων, τα 2,34 εκατομμύρια είναι επιβατικά μοντέλα και τα υπόλοιπα 454.000 επαγγελματικά.

Η Κίνα ανοίγει την ψαλίδα από την Ιαπωνία, τη στιγμή που το 11% των EV που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης να προέρχονται από Κινέζους κατασκευαστές

China Car Exports

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: MG ZS 1.0T MT 111 PS

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, οι εξαγωγές τους μειώθηκαν ανεπαίσθητα, κατά 0,3%, στις 2,02 εκατομμύρια μονάδες. Με 1,83 εκατομμύρια επιβατικά και σχεδόν 187.000 επαγγελματικά μοντέλα.

Ως προς τις εξαγωγές της Κίνας, αξίζει να αναφερθεί πως σημαντική αύξηση, ύψους 36% σημείωσαν τα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, προσεγγίζοντας με αυτόν το τρόπο τις 2,19 εκατομμύρια μονάδες. Ανοδική ήταν επίσης και η πορεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στις 605.000 εξαγωγές (+13%).

Ως προς του σινικούς κατασκευαστές που ξεχωρίζουν στο μέτωπο των εξαγωγών, Chery, SAIC, Changan, Geely και BYD μοιράζονται αντίστοιχα, τις πέντε πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα, η Chery διοχέτευσε στις παγκόσμιες αγορές πάνω από μισό εκατομμύριο μονάδες (532.000), με τη SAIC να ακολουθεί από κοντά, στις 439.000.

MG Motor Europe

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: MG ZS EV 72 kWh, χιλιομετροφάγος;

Changan, Geely και BYD κατέγραψαν 285.000, 242.000 και 207.000 εξαγωγές αντίστοιχα. Η άνοδος που κατέγραψε η Κίνα στις εξαγωγές αποτυπώνεται και στην ευρωπαϊκή αγορά, με το 11% των EV που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης να προέρχονται από Κινέζους κατασκευαστές.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube